A belga hadsereg legütőképesebb fegyvere a gulyáságyú

Szerző: | 2024. április. 13. | Kiemelt, Makronóm Morzsa

Egész Európa fegyverkezési és háborús lázban ég, a belga hadsereg azonban olyan akadályokba ütközik, amelyekre ember nem gondolna. A lőszer- és fegyverhiány mellett kiderült, hogy a hadsereg személyi állományának a fele túlsúlyos. A helyzet tehát egyre nyomasztóbb.

Komoly gondja akadt a belga hadseregnek, amely (Európa többi fegyveres erejéhez hasonlóan) hirtelen átértékelte eddigi haderőfejlesztési tempóját, és valahogy feljebb szeretne kapaszkodni nem éppen előkelő helyéről az ütőképes hadseregek tabelláján.

Nem lesz könnyű dolga. Elhanyagolt és alulfinanszírozott hadserege akkora lőszerhiánnyal néz szembe, amit csak hosszú évek múlva tud majd többé-kevésbé pótolni. Tavaly év végén a nem olyan rég nyugdíjba vonult Marc Thys altábornagy úgy fogalmazott: ha csupán két hónapig támadnák Belgiumot, a védekezésre legalább 5-7 milliárd eurónyi lövedékre lenne szükség, szemben a mostani évi 150 milliós beszerzésekkel. A lőszerhiány azonban akkora, hogy ha kitörne a háború, pár óra múlva csak kövekkel tudnánk dobálni az ellenséget – mondta.

Most újabb bomba robbant. Egy általános felmérés után kiderült, hogy a belga hadsereg személyi állományának mindössze 47 százaléka tekinthető „normális” súlyúnak.

A katonák 37 százaléka túlsúlyos, 9 százaléka pedig kifejezetten elhízott. Hab a tortán, hogy 7 százalékuk testsúlya viszont jóval a normálisnak tekinthető alatt van.

A súlyos adatokat a védelmi minisztérium is megerősítette, azzal kiegészítve, hogy már dolgoznak a testes probléma megoldásán.

De eddig mégis mit csináltak?

Ludivine Dedonder védelmi miniszter örömmel újságolta el, hogy a hadseregben immár nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a tárca pedig „fizikai helyreállítási folyamatot”, vagyis fogyiprogramot dolgozott ki, igaz, félig-meddig önkéntes alapon.

„A túlsúly össztársadalmi probléma, nem kifejezetten a hadseregre jellemző. A leginkább érintett korcsoport a 40 év felettiek, akik kevésbé aktívak és inkább ülőmunkát végeznek” – védte a mundér becsületét Dedonder, majd megfejelte mondandóját egy ősigazsággal: „A katonák egészségi állapota egyébként kulcsfontosságú, hiszen végre kell hajtaniuk a küldetésüket.”

A védelmi tárca programja fizikoterápiát, testmozgással kapcsolatos (!) és táplálkozási tanácsadást is tartalmaz, hogy a nem megfelelően karbantartott katonák minél előbb elérhessék az alkalmassághoz szükséges fizikai erőnlétet.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn