Az élelmiszer-pazarlás mértéke Európában 

Szerző: | 2024. április. 14. | Klímaváltozás, Világgazdaság, Zöldgazdaság

Az Eurostat európai statisztikai hivatal becslései szerint az Európai Unióban minden ember átlagosan 131 kilogramm élelmiszer-hulladékot termelt 2021-ben. Ez elég sok, de Magyarország ebben jobban teljesít. 

Az EU-ban 2021-ben az élelmiszer-hulladék összes mennyisége meghaladta az 58 millió tonnát. Ennek 54 százalékát a háztartások dobták ki, ezek az év folyamán több mint 31 millió tonnányit termeltek.   

A második legnagyobb hulladékképző (21 százalékkal) az élelmiszer-feldolgozás és -termelés volt. A maradékon osztozik az elsődleges termelés (5 millió tonna, 9 százalék a teljes termelésből), az éttermek és az élelmiszer-szolgáltatások (több mint 5 millió tonna, 9 százalékos részesedéssel), valamint a kiskereskedelmi és egyéb élelmiszer-forgalmazók (valamivel több mint 4 millió tonna, 7 százalékos részesedéssel). 

A legtöbb egy főre jutó élelmiszer-hulladékot Cipruson termelték, majdnem 400 kilót, de Belgium, Dánia, Görögország és Portugália sem büszkélkedhet alacsonyabb adattal. Ezzel szemben Svédországban, Horvátországban és Szlovéniában jóval alacsonyabb volt az egy főre jutó hulladékmennyiség.  

Utánuk jön Spanyolország, majd Magyarország, egy szinten Csehországgal, ami talán nem is rossz eredmény, igaz, mindig lehet javítani rajta. 

Az élelmiszer-hulladékok közé az ételmaradékon kívül olyan nem ehető melléktermékeket is beleszámoltak, mint a dió- és gyümölcshéj, a szár és a levelek, a kávézacc vagy a csontok. 

(Forrás: Statista) 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn