Otthonfelújítási program fotó: Shutterstock

Olcsóbb építőanyagokat hozhat az otthonfelújítási program árfigyelője

Szerző: | 2024. május. 1. | Hazai

 Megjelent az 1990 végéig megépült családi házak energia-korszerűsítését célzó Otthonfelújítási Program (OFP) társadalmi egyeztetésre szánt pályázati tervezete. Az OFP keretében online építőanyagár-figyelő rendszer is indul, ami a többi ingatlan felújítási költségét alacsonyan tarthatja – derül ki az ingatlan.com és a money.hu friss elemzéséből. Van olyan renoválási elem, amivel egy lépésben és költséghatékonyan is elérhető az épületekben előírt energiahatékonysági javulás, ezzel viszont sietnie kell a pályázóknak.  

Április végén közzétették az Otthonfelújítási Program részleteiről szóló tervezet társadalmi egyeztetésre szánt változatát, amely az esetleges további módosításokkal léphet majd életbe. Jelentősen bővítheti a pályázók körét, hogy a projekt keretében az 1990 végéig megépült családi házakat lehet korszerűsíteni állami támogatás segítségével.  

A megjelent tervezet szerint a zártkerti és a külterületi ingatlanok tulajdonosai is pályázhatnak, és minimális tulajdoni hányadra sincs előírás. A felújítás 6 millió forintos kamatmentes kölcsönből finanszírozható, amiből 2,5-3,5 milliót a feltételek teljesülése esetén nem kell visszafizetni. 

A tervezetben szereplő új elem, hogy a vissza nem térítendő támogatás összege 5 százalékkal tovább növelhető, ha a kötelezően előírt 30 helyett 40 százalékos energiahatékonysági javulást ér el a pályázó.  

Olcsóbb felújításokat hozhat az építőanyagár-figyelő 

Az otthonfelújítási program pályázati tervezetéből az is kiderül, hogy új árfigyelőt vezetnek be, amelynek segítségével online és naprakészen lehet nyomon követni a felújítási munkálatokhoz szükséges építőanyagok árait.  

„Minden támogatással érintett építőipari beruházás esetében nagy a félelem, hogy az extra forrásokat a kivitelezők vagy a kereskedők lenyelik. Az online építőanyagár-figyelő viszont költséghatékonyabb lakásfelújításokat eredményezhet azok számára is, akik nem pályáznak az otthonfelújítási programban. A legolcsóbb építőanyagokat ugyanis néhány kattintással megtalálhatják a tulajdonosok, ami versenyhelyzetet teremt a kereskedők és a kivitelezők számára is” – mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.  

Hozzátette, hogy az otthonfelújítási program támogatására pályázók számára fontos előírás lehet, hogy a 2024. május 1-jén érvényes lakcímkártyával kell igazolniuk, hogy az adott lakásban élnek. „Ez azok számára lehet érdekes, akik nemrég vásároltak olyan ingatlant, amivel résztvennének aprogramban” – tette hozzá Balogh László. A szakértő szerint a kamatmentes kölcsön futamideje alatt vagy visszafizetése előtt a felújított lakást nem lehet értékesíteni. 

Mibe kerül egy kazáncsere? És a teljes korszerűsítés?  

A programhoz igénybe vehető állami támogatás és a kedvezményes hitel feltétele, hogy a korszerűsítés eredményeként 30 százalékkal csökkenjen az ingatlan energiafogyasztása.  

„Ha a felújítandó házban régi, hagyományos gázkazán üzemel, akkor egy kazáncserével már elérhető a programban előírt 30 százalékos megtakarítás”  

– mondta a netkazan.hu-t működtető Hüperion Kft. tulajdonosa, Kravecz Richárd. Hozzátette: azért érdemes a kazáncserével kezdeni, mert enélkül hiába lesz szigetelve a ház, a régi, elavult készülék nem fog hatékonyan működni, és az élettartama is csökken.  

A csere anyagköltsége egy 50–150 négyzetméteres ház esetében 550 ezer forint körüli lehet, de a kiadások mértéke nagyban függ a lakás és a vezetékek állapotától. Összességében Kravecz Richárd szerint egy ilyen ingatlan esetében 7 millió forintból kijöhet a teljes energetikai felújítás, tehát akár a szigetelés és az ablakcsere is.  

A kazánnal azért is érdemes sietniük a pályázóknak, mert ezeket csak a 2024 végéig megkötött kölcsönszerződésekből lehet finanszírozni.  

Az otthonfelújításra – fő szabály szerint – 2024. június 3-tól 2025. december 31-ig lehet kölcsönkérelmet benyújtani, azonban a 108 milliárdos támogatási keret akár ennél hamarabb is elfogyhat.  

Kisebb lehet a hiteltörlesztő is 

A money.hu vezetője, Korponai Levente arról beszélt, hogy  

a jelenlegi tervek szerint az Otthonfelújítási Programban azok vehetnek részt, akik a jövedelmük alapján hitelképesek, és elő tudnak teremteni 1 millió forint önerőt.  

„A felújítási beruházás összege ingatlanonként 7 millió forint lehet. Az 1 milliós önrész mellé jön a kedvezményes, maximum 6 milliós kamatmentes kölcsön. Újdonság a tervezetben, hogy a hitel futamideje a korábban ismert 8 helyett 10 év lesz, ennek köszönhetően a havi törlesztőrészlet az ötödével is csökkenhet” – tette hozzá.  

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn