A koronavírus-járvány költségei már mérhetetlenek

Szerző: | 2020. március. 24. | Uncategorized

Majdnem 80 ország fordult segítségért a Nemzetközi Valutaalaphoz a koronavírus által okozott gazdasági lassulás miatt. Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója szerint nem kizárható, hogy nagyobb recesszióra is számíthatunk, mint a 2008-as globális válság idején.

A koronavírus-járvány 2020-ban globális recessziót fog előidézni, amely mélyebb is lehet, mint amelyet a 2008-2009-es globális pénzügyi válság váltott ki, de a világgazdasági teljesítménynek 2021-ben helyre kell állnia – véli a Nemzetközi Valutaalap.

Az IMF ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva hétfőn üdvözölte a rendkívüli költségvetési intézkedéseket, amelyeket sok ország már megtett az egészségügyi rendszerek támogatása, illetve az érintett vállalatok és munkavállalók védelme érdekében, emellett a központi bankok által tett lépéseket is örömmel fogadta. „Még többre lesz szükség, főleg az adózás területén” – mondta.

Recesszió várható

„A koronavírus-járvány emberi költségei már mérhetetlenek, és minden országnak együtt kell működnie az emberek védelmében és a gazdasági károk enyhítésében” – tette hozzá Georgieva. Ezenkívül az IMF igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a globális növekedés kilátásai negatívak és az IMF legalább olyan recesszióra számít, mint ami a 2008-as globális pénzügyi válság idején volt, bár a helyzet sokkal rosszabb is lehet.

Georgieva hozzátette, hogy 2021-ben várhatóan a nemzetgazdaságok helyreállnak, ám ennek eléréséhez az országoknak meg kell fékezniük a vírus terjedését, valamint meg kell erősíteniük az egészségügyi rendszereket. „A gazdasági hatás súlyos lesz, de minél gyorsabban áll le a vírus terjedése, annál gyorsabb és erőteljesebb a gyógyulás” – mondta.

Nyílik az olló Európában

A közép- és kelet-európai régióban a múlt héten a Bécsi Nemzetközi Gazdaságtudományi Intézet (wiiw) 1,1 százalékra csökkentette az éves gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, miközben az is kiderült az intézet elemzéséből, hogy a vírus hatására növekedni fog a „gazdagabb” közép-európai és a „szegényebb” kelet- és dél-európai térség közötti szakadék, mivel az utóbbiak várhatóan sokkal rosszabbul reagálnak majd a kialakult helyzetre, mint Közép-Európa gazdagabb országai.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Fotó: 123RF
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn