Reális veszély az euróövezeti recesszió

Szerző: | 2022. október. 2. | Háború, Infláció, Világgazdaság

Egyre nagyobb az esély, hogy az eurózóna recesszióba kerül. A veszély 2020 óta folyamatosan növekszik.

Az euróövezeti recesszió kockázatának kialakulása a legmagasabb szintet érte el 2020 júliusa óta. A Bloomberg által készített felmérésben részt vevő közgazdászok jelenleg 80 százalékra teszik, hogy a következő 12 hónapban a két negyedéves zsugorodás be fog következni, míg a legutóbbi felmérésben ez csak 60 százalék volt.

Az európai háztartások és vállalatok az energiával való spórolásra készülnek, miután Oroszország leállította a gázszállítást, ráadásul már most magas inflációval küzdenek. A felmérésben megkérdezettek szerint az infláció az év utolsó három hónapjában 9,6 százalékon fog tetőzni. A megkérdezettek szerint az infláció 2024-ig nem is fogja megközelíteni a 2 százalékos célt.

Ezzel szemben az EKB tisztviselői szerint az eurózóna „csak” stagnálni fog, és szó sincs zsugorodásról. De látják a problémát az inflációs és növekedési kilátásokban. Christine Lagarde az EKB elnöke ezért azzal indokolta a nagyobb kamatemeléseket, hogy ezzel igyekeznek megfékezni az áremelkedés ütemét.

A megkérdezettek szerint az EKB hamarabb fogja szüneteltetni a kamatemelési ciklust, de februárra fel fogja emelni a kamatot. Ezen kívül a megkérdezettek többsége az EKB következő ülésén arra számít, hogy a bank 75 bázispontos emelést fog végrehajtani.

Philip Lane az egyik vezető közgazdász nemrégiben azt nyilatkozta, hogy az EKB legutóbbi kamatemelése ebben a hónapban megfelelő volt, de kitért arra is, hogy a jövőbeni lépések kisebbek lesznek, más tisztviselők szerint a további 75 bázispontos emelések sem zárhatók ki.

Borítókép: 123rf

Eredetileg megjelent a Makronom.Mandiner.hu oldalán.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn