Brüsszel most az ukrán gabonaimport tilalma miatt van felháborodva

Szerző: | 2023. április. 17. | Háború, Hazai, Uncategorized

Januárban kértük először a helyzet azonnali rendezését. Az Európai Bizottság semmit nem tett. Amikor azonban magunk oldjuk meg a problémát, Brüsszel egyből támadó üzemmódba kapcsol.

Az Ukrajnával szomszédos EU-s tagállamok hónapokig kérték az Európai Bizottságot, hogy hozzon valamilyen intézkedést az EU-s piacot immár ellenőrizhetetlen mennyiségben és minőségben elborító ukrán gabona ügyében, ám a válasz jobb esetben csend, abszurdabb esetben segélyosztogatás volt.

Lengyelország szombaton jelentette be az ukrán gabonaimport teljes tilalmát, Magyarország pedig aznap este csatlakozott hozzá. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: a magyar kormány érdemi uniós intézkedések hiányában, átmeneti jelleggel (június végéig) megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra importálását.

A drasztikus lépések nem érhettek senkit váratlanul: az érintett tagállamok valóban minden követ megmozgattak, hogy Brüsszel foglalkozzon a problémával, de az Európai Bizottság egyetlen érdemi válasza az volt, hogy meghosszabbította a vámmentességet az ukrán termékekre.

Magyarország betiltotta az ukrán gabona importját

Brüsszel nem cselekszik, így az olcsó, rossz minőségű ukrán gabonától fulladozó EU-s tagállamok a saját kezükbe vették az irányítást.

Gabonakörök

A lengyel döntésben valóban van valami furcsa: Zelenszkij elnök április 8-án látogatott el jó barátjához, Mateusz Morawieckihez, aki biztosította, hogy a „még több fegyvert, még több pénzt Ukrajnának”– elvből a jövőben sem enged jottányit sem, cserébe megkérte az ukrán elnököt, hogy országát hagyja ki a gabonacunamiból, és ne exportáljon oda egy darabig. A megállapodás meg is született, a két agrárminiszter (Lengyelországban az új, mert az előző éppen a Zelenszkij-látogatás napján az ukrán gabonahelyzet kezelhetetlensége miatt lemondott ) együtt jelentette be a Lengyelországba irányuló import visszaszorítását, a tranzitszállítmányok vonatainak leplombálását és elektromos nyomkövetővel ellátását, biztosítva ezzel, hogy lengyel területen véletlenül se potyogjon le néhány ezer tonna gabonaszem.

Miután az egyezmény végrehajtása még kidolgozás alatt állt, az ukránokat valóban hirtelen érhette az azonnali lengyel tiltás. Az ukrán kormány rögtön tiltakozni kezdett, mondván: az egyoldalú döntés sérti a két ország közötti előzetes megállapodást. A kijevi agrártárca közleményében úgy fogalmazott: mindig is tekintettel voltak a lengyel agrárpiacra, és igyekeztek azonnal reagálni Varsó problémáira, a jelenlegi drasztikus lépés azonban „nem gyorsítja fel a helyzet pozitív irányú rendezését”.

Búzaháborúk

A bejelentésekre azonban az Európai Bizottság hirtelen magához tért, és hónapok óta először mondott valami érdemit – igaz, az rögtön burkolt fenyegetés volt. Brüsszel haladéktalanul további információkat kér Magyarországtól és Lengyelországtól, hogy értékelni tudja a tiltó intézkedéseket. Az EB azt is közölte:

az egyoldalú fellépések elfogadhatatlanok a számára, hiszen a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik.

Az pedig a végtelen cinizmus kategóriájába, hogy hozzátette: „Ilyen kihívásokkal teli időkben kulcsfontosságú a döntések összehangolása az EU-n belül”. Az érintett országok ugyanis mást sem tettek az idén, mint hogy éppen ezt kérték az Európai Bizottságtól, amely egészen tegnapig nem volt döntés-összehangoló kedvében, és egyáltalán semmilyen intézkedést nem javasolt a helyzet megoldása érdekében. Az importbetiltás egyébként egyrészt az EU-s piacvédelem, másrészt az EU-s agrárszabályok betartása érdekében történt, így ebben az esetben kicsit nehezebb dolga lesz az Európai Bizottságnak a döntésbe belekötni, miután éppen az a dolga, hogy e kettőt minden körülmények között szem előtt tartsa és érvényesítse.

Fogy a türelem: az ukrán gabonadömping azonnali EU-s beavatkozást igényel

Az ukrán gabonaimport miatt fuldokló országok agrárpiaca egyre kétségbeejtőbb helyzetben van. A tagállamok most közös levélben fogalmazták meg követeléseiket és ajánlásaikat, amelyet az EB elnökének, Ursula vond der Leyennek juttattak el.

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
A cikk erdetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn