Apple laptopok egy boltban

Csökken az Apple számítógépek iránti kereslet 

Szerző: | 2023. április. 18. | Technológia

Egy friss jelentés szerint az Apple számítógépek iránti kereslet jelentős mértékben, 40 százalékkal esett vissza az elmúlt évhez képest. A drasztikus csökkenés hátterében a folyamatos globális ellátásilánc-problémák, a versenytársak fejlesztéseinek gyorsulása és a vásárlói preferenciák változása állhat. 

Miért kel el kevesebb Apple gép?

Az International Data Corporation (IDC) jelentése szerint 2023 első negyedévében 29 százalékkal csökkent az asztali számítógépek globális szállítása az előző év azonos időszakához képest, ami az öt legnagyobb gyártó közül az Apple-t érintette a legnagyobb mértékben: az „almás” számítógépek eladása 40,5 százalékkal csökkent 2022 első negyedévéről 2023 első negyedévére. A Lenovo, a HP, a Dell és az Asus hasonló mértékű, 24,2 és 30,3 százalék közötti csökkenést tapasztaltak.

Jitesh Ubrani, az IDC kutatási vezetője szerint a „nagy árengedmények” és az eladási árak ellenére is arra számíthatnak a gyártók, hogy a többletkínálat „az év közepén és potenciálisan a harmadik negyedévben is fennmarad”.

Ez nem meglepő, hiszen nem a mostani kereslet alacsony, hanem a korábbi volt magas, amely elsősorban a COVID-járványnak és a home office népszerűsödésének volt köszönhető elsősorban. Azonban ahogy szépen lassan visszaszivárognak a dolgozók az irodákba, és lassan újra visszatérünk a normális kerékvágásba, úgy a számítógépek iránti kereslet is mondhatni „normalizálódik”.

A mostani globális szállítási volumen is jobban hasonlít a COVID előtti szintekre. 2023 első negyedévében 56,9 millió darabot szállítottak, szemben a 2019 első negyedévében szállított 59,2 millió, illetve a 2018 első negyedévében szállított 60,6 millió darabbal.

Linn Huang, az IDC kutatási alelnöke azt jósolja, hogy a 2024-es kereslet a gazdaság általános jólétéhez kötődik majd, és kijelentette, hogy ha az emelkedő tendenciát mutat, akkor jelentős piaci fellendülésre számíthatunk, mivel a fogyasztók frissítésre törekszenek, az iskolák lecserélik a veterán számítógépeket, a vállalkozások pedig Windows 11-re váltanak”.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn