Törökország büntetni kezdi Izraelt

Szerző: | 2024. április. 12. | Háború, Kiemelt, Világgazdaság

Ankara elítéli Izraelt a Gázai övezetben folyó hadjárat miatt, ám figyelmeztetései mindeddig retorikai szinten maradtak. Most azonban bejelentette: exportkorlátozásokat vezet be egészen addig, amíg meg nem születik a tűzszüneti megállapodás a területen.

Törökország számos termék – köztük az acél, a műtrágya és a repülőgép-üzemanyag – exportját korlátozza a gázai tűzszünet kihirdetéséig. Ankara eddig csak a szavak szintjén ítélte el a zsidó állam fél éve tartó háborúját, a mostani tiltó rendelkezések tehát az első komolyabb lépésnek tekinthetők – írja beszámolójában a Reuters.

Túlfeszített húr

A török kormány a háború októberi kitörése óta tűzszünetre szólította fel a feleket, de támogatta azt a dél-afrikai kezdeményezést is, amely alapján Izraelt nemzetközi bíróság elé állították népirtás vádjával. Minden szóbeli megnyilvánulása ellenére azonban fenntartotta a két ország kereskedelmi kapcsolatait – egészen mostanáig. A török kereskedelmi tárca közlése szerint

a korlátozások 54 különböző kategória termékeinek exportjára vonatkoznak, beleértve a vasat, a márványt, az acélt, a cementet, az alumíniumot, a téglát, a műtrágyát, az építőipari berendezéseket és a repülőgép-üzemanyagot.

„Ez a döntés mindaddig érvényben marad, amíg Izrael a nemzetközi jogból eredő kötelezettségei értelmében tűzszünetet nem hirdet Gázában, és lehetővé nem teszi a humanitárius segélyek akadálytalan bejuttatását az övezetbe” – áll a közleményben.

Az izraeli külügy postafordultával válaszolt, azzal vádolva Törökországot, hogy egyoldalúan megsértette a két ország között fennálló kereskedelmi megállapodásokat. Mint írták: Recep Tayyip Erdoğan török elnök „ismét feláldozza Törökország gazdasági érdekeit a Hamász támogatása miatt – erre pedig válaszolni fogunk”.

Őszinte gesztus?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kereskedelmi kapcsolatok miatt a közvélemény egyre idegesebb lett Törökországban, olyannyira, hogy már kormányellenes tüntetések is kezdődtek. A tiltakozások komolysága a március végi helyhatósági választásokon is mérhető volt: Erdoğan pártjának vereségébe nagyon is belejátszott a kereskedelem zavartalan fenntartása.

Bár az Izraellel folytatott árucsere az október 7-i terrortámadás óta hirtelen visszaesett, az idén elkezdett visszakapaszkodni. Igaz, az első negyedévben mindössze 1,1 milliárd dollár értékben, ami 21,6 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

Az ellenzéki pártok természetesen támogatták az exportkorlátozási intézkedéseket, ám legtöbbjük szerint ennél sokkal drasztikusabb lépésekre van szükség, vagyis további szigorításokat követelnek. Egy javaslat szerint haladéktalanul be kellene fagyasztani a kereskedelmi kapcsolatokat Izraellel, míg egy másik azt tanácsolja, hogy Törökország zárja le a légterét és a kikötőit a zsidó államból érkező repülőgépek és hajók elől.

***

Fotó: Recep Tayyip Erdoğan török elnök beszél támogatóihoz a palesztin párti nagygyűlésen Isztambulban, 2023. október 28-án
MTI/EPA/Erdem Sahin

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn