Az Európai Unió tovább szigorítana Kínával szemben

Szerző: | 2023. június. 21. | Geopolitika, Technológia

Az Európai Unió Bizottsága szükségesnek látja az érzékeny technológiák gyártási feltételeinek szigorítását. Ez a gyakorlatban azt jelenti: Brüsszel új jogosítványok létrehozását szorgalmazza a nagyvállalatok számára, hogy a jövőben ne kerülhessenek kulcsfontosságú ellátási láncok olyan autokratikus országokba, mint Kína.

Az Unió június 20-án hozta nyilvánosságra azokat a terveket, melyek célja megakadályozni az európai cégeket abban, hogy érzékeny technológiákat – mint kvantumszámítógépek, mesterséges intelligencia vagy fejlett mikrochip – olyan államokban állítsanak elő, mint Kína – írja a POLITICO cikke. 

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen által prezentált Európai Gazdasági Biztonsági Stratégia dokumentum 

bemutatja Brüsszel azon terveit, hogy hogyan avatkozzanak be európai vállalatok befektetéseibe és kereskedelmébe a cél elérése érdekében. 

A dokumentum javaslatait várhatóan az EU állam- és kormányfői a június 29–30-án tartott csúcstalálkozójukon fogják megvitatni. 

A prezentált dokumentum, habár kerüli Kína és Oroszország explicit megnevezését, egyértelműen utal rájuk, mikor az ’egy országtól való túlzott függőség’ veszélyét említi, különösképp olyan országoktól, melyeknek „értékei, modelljei és érdekei rendszerszinten különböznek az Európai Unióétól”írja a lap. 

A múlt hónapban megtartott G7-találkozón szintén terítékre került a Kínától való kockázatmentesítés. A Hiroshimában megtartott csúcsot követő vezetői közlemény már explicit módon megemlíti Kínát, mint potenciális fenyegetést többek között az ellátási láncok, érzékeny technológiák gyártásának kontextusában. Kína eleve agresszív külpolitikai lépései a környező kisállamokkal szemben csak tovább eszkalálódna, amennyiben ezeket a fejlett technológiákat saját céljaira fordítaná.

Tekintettel arra az egyre fenyegető nemzetközi környezetre, melyben élünk, logikus lépésnek tűnik a fejlett technológiák az uniós határokon belülre való visszaszervezése. A döntésről, mely a hónap végén születik, egy újabb cikkünkben fogunk beszámolni. 

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn