Kinek jó, hogy Irán csatlakozik a sanghaji szövetséghez?

Szerző: | 2023. július. 17. | Geopolitika, Világgazdaság

Indiában a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) 23. csúcstalálkozóján hivatalosan is bejelentették Irán csatlakozását a szervezethez. Az iszlám köztársaság zászlaját felvonták az SCO pekingi titkárságán. A szervezetben való tagság nemcsak Teheránnak, hanem Oroszországnak és Kínának, illetve az SCO többi tagjának is előnyösnek tűnik.

Irán kétéves útja az SCO csatlakozásig véget ért. Az új tagállam elnöke, Ebrahim Raiszi kijelentette, hogy az ország ki kívánja terjeszteni az együttműködést a közlekedési folyosók létrehozásában. Rámutatott a Moszkvával (sorsközösség a szankciókban) való együttműködés fontosságára egy olyan vasúti folyosó (az észak–déli nemzetközi közlekedési folyosó) létrehozásánál, amely biztosítja az ellátási láncok normális működését. Emellett Teherán kész hozzáférést biztosítani saját kikötőihez azoknak az országoknak, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal.

Mindenesetre Iránt nem sokat előszobáztatták a sanghajiak. Értékelték, hogy az iszlám köztársaság hatóságai kevesebb, mint két év alatt megtették a csatlakozáshoz szükséges összes előkészületet. Persze, amíg a szervezet minden folyamatába integrálódik, addig lesz még egy kis munkájuk.

Teherán számára a szervezetben való tagság igen nagy presztízsemelkedést jelent. Demonstrálni tudja, hogy az ország, ellenfeleinek minden erőfeszítése ellenére, nincs elszigetelve. Emellett a tagság új gazdasági és logisztikai lehetőségeket nyit meg számára. Ebrahim Raisi hangsúlyozta is, hogy ez a lépés lehetőséget nyit Teherán számára, hogy csatlakozzon Eurázsia kereskedelmi útvonalaihoz. Azaz a perzsák arra számítanak, hogy a tagság megkönnyíti Iránnak az amerikai szankciók alatti életet. Megnyílhatnak a szövetségben részt vevő országok nem elhanyagolható nagyságú piacai, ahol olyan árukat lehet vásárolni, amelyek elől korábban el voltak zárva.

A másik oldalon megfigyelhető az SCO tekintélyének és befolyásának növekedése is. Mivel a sanghajiak célja az eurázsiai politikai folyamatokat szabályozó mechanizmus kialakítása, Irán mint befolyásos regionális hatalom csatlakozása minderre pozitív hatással lehet.

Teheránnak ráadásul gyakorlatilag nincsenek komoly konfliktusai a többi tagállammal. Korábban az egymással összeütközésben álló India és Pakisztán csatlakozása megtorpanást okozott a szövetség munkájában.

Az oroszok erősen szorgalmazták a csatlakozást, nem véletlenül, de a legtöbbet talán Kína profitálhat Teherán belépéséből a szövetségbe. Peking keményen dolgozik az Egy övezet, egy út kezdeményezés megvalósításán. E projekt keretében Irán forgalmas közlekedési csomóponttá válhat, amely összeköti Kínát a Közel-Kelettel. Ezzel javulnának Kína kereskedelmi pozíciói, és persze Iránnak is lehetőségeket teremt.

Itt azért érdemes visszaemlékezni, hogy Peking volt az, aki közvetíteni tudott az Iszlám Köztársaság és Szaúd-Arábia közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításában.

Címlapfotó: shutterstock.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn