A gép jobban tudja, mi kell a népnek? 

Szerző: | 2024. május. 10. | Technológia

Vajon a mesterséges intelligencia vagy az emberek tudják jobban, mi vonzza a fogyasztókat? 

A mesterséges intelligencia (MI) a marketing iparágát sem kerüli el. Ez egy olyan új világ, ahol a kreativitás terén nincsenek korlátok, és ahol fontos, hogy a megfelelő emberek a megfelelő ajánlatot a megfelelő időben lássák. Az ügyfelek jobb megismerésével pedig együtt jár a hatékonyságnövekedés.  

A generatív MI lehetővé teszi a fogyasztói marketing forradalmasítását. Vállalati szinten a marketingkampányok – amelyek korábban hónapokig tartó tartalomtervezést, ismeretszerzést és ügyfélcélzást igényeltek – hetek vagy akár napok alatt elkészülnek, gyakran sokkal jobb minőségben és automatizált teszteléssel. 

A weboldalfejlesztésbe nem csupán a kódolás és a tervezés tartozik, de gyakran ügyfélszolgálati teendőket is el kell látni, és kommunikálni az ügyféllel. Az MI a kommunikációban is segíthet, javítva azt, és ezzel együtt növelve az elégedettséget. A marketingeseknek egyszerre kell elemezniük és értelmezniük a szöveges, képi és videós adatokat, ám ezeket az információkat a mesterséges intelligencia töredékidő alatt képes feldolgozni és következtetéseket levonni, ötletelni. 

Az elemzés szerint a marketing és az értékesítés egyike annak a négy csoportnak, amelyek együttesen ennek az összegnek mintegy 75 százalékát biztosíthatják. Csak a marketing termelékenysége a mesterséges intelligenciának köszönhetően a teljes marketingkiadás 5-15 százalékával nőhet, ami évente mintegy 463 milliárd dollárt jelentene. 

A változás már a sarkunkban van. Azok a vállalatok, amelyek ellenállnak, nagy valószínűséggel lemaradnak majd a versenytársaiktól. 

Az alkalmazkodás tehát a legtöbb iparágban elengedhetetlen. Ennek érdekében érdemes stratégiát kiépíteni és ezt az új lehetőséget minél jobban kihasználni, ezáltal pedig növelni a vásárlói elégedettséget. Mert a lényeg ugyanaz maradt, csak erősebb „fegyverekkel”: a vevők megnyerése. A következőkben sorra vesszük, hol hasznosítható a mesterséges intelligencia a marketingiparágban.  

A marketingkampányok személyre szabása 

Egy marketingkampánynál fontos, hogy megszólítsa a fogyasztókat. A Michaels Stores kézművesbolt például generatív mesterséges intelligenciával igyekszik fokozni az eladásait. A vállalat egy tartalomgeneráló platformot épített, amelynek segítségével igyekszik jobban megérteni, hogy a vásárlók hogyan reagálnak a különböző üzenetekre. A Michaels e-mail kampányainak személyre szabottsága 20-ról 95 százalékra emelkedett. Ez 41 százalékkal növelte az SMS-kampányok átkattintási arányát, az e-mailesekét pedig 25 százalékkal. 

Strukturálatlan ügyféladatok elemzése 

Mi sem fárasztóbb a szemnek, mint Excel-táblákat vagy strukturálatlan adatokat bogarászni egész nap. Ez hamarosan a múlté lehet: a Stitch Fix személyre szabott ruházati szolgáltatás például a technológia segítségével értelmezi és összegzi a vásárlói visszajelzéseket, sőt termékek ajánlására is alkalmas. 

Folyamatautomatizálás 

A marketingesek mindig is központi szerepet játszottak a vállalatoknál. Ez nem véletlen, hiszen hiába jó a termék, ha az embereknek nincs lehetőségük megismerni azt. A vásárlókat megtartani is érdemes, ehhez pedig elengedhetetlen a jó ügyfélélmény. Ennek az egyik alapja, hogy a vásárlás gördülékenyen menjen. A folyamatautomatizálással, amely kapcsolatot teremt a különböző részterületek (például az értékesítés, a termékfejlesztés, a kutatás-fejlesztés és az ellenőrzések) között, egyszerűbbé, gyorsabbá és gördülékenyebbé tehető az értékesítés. A mesterséges intelligencia besegíthet a rendelésfelvételbe vagy a termékcserébe, hiszen pillanatok alatt képes megvizsgálni, hogy az adott árucikk raktáron van-e, visszakereshet korábbi információkat egy adatbázisból, majd válaszolhat is a fogyasztóknak, egy emberhez képest jóval gyorsabban és pontosabban. 

Egy a McKinsey által nem megnevezett kiskereskedő ezzel az alkalmazási formával több mint 80 százalékkal csökkentette az első válaszadásig eltelt időt, és négy perccel rövidült a vásárlói problémák megoldásának átlagos ideje. Emellett az emberi munkaerő a komplexebb feladatokra koncentrálhat.  

Ötletelés 

Nehéz mindig teljesen új ötlettel előrukkolni. Figyelni kell a versenytársakat és a fogyasztói igényeket, és érdemes valami olyat alkotni, ami egyszerre elégíti ki a vásárlók kéréseit és innovatív. A Mattel például a Hot Wheels termék fejlesztése során a mesterséges intelligenciát használja arra, hogy a korábbiakhoz képest négyszer annyi termékkoncepció-képet generáljon, figyelembe véve az igényeket. Így a vásárlók nemcsak új, a marketingesektől eltérő koncepcióval találkoznak, de mindez az ötletelést is meggyorsítja. A L’Oréal pedig online kommentek, képek és videók millióit elemzi annak érdekében, hogy az igényeknek megfelelő terméket hozzon létre. 

Egy ázsiai italgyártó vállalat például gyorsabban akart belépni az EU piacára, mint ahogy azt a hagyományos innovációs és marketingmegközelítésekkel megtehette volna. Korábban egy teljes évet is eltölthetett azzal, hogy új termékkoncepciót dolgozzon ki egy új piacra. Az MI-t hívta segítségül annak érdekében, megválaszoljon két kérdést: milyen új italok lehetnek vonzók az európai vásárlók számára és milyen innovatív módszerek gyorsíthatják fel a termékinnovációs folyamatot. 

Az italgyártó vállalat először a ChatGPT-t nem bizalmas jellegű vásárlói információkkal látta el, majd az ízlelési trendekre vonatkozó kérdéseket tett fel, hogy megismerje az italfogyasztást és a fogyasztói magatartást az EU piacán. Ez a folyamat egy napot vett igénybe, míg az MI nélkül ez akár egy hétig is eltartott volna. 

A McKinsey elemzésében kitértek arra is, hogy érdemes vigyázni a technológia bevezetésével. Nem árt ragaszkodni az általános, már megfogalmazott marketingcélokhoz. Ugyanis az MI túl sok folyamatban történő alkalmazása szétzilálhatja ezeket, és nagyobb az esélye, hogy nagyban eltér attól, amit eredetileg szerettek volna közvetíteni. 

Emellett érdemes észben tartani, hogy a mesterséges intelligencia sem tévedhetetlen. Sértheti az adatvédelmet vagy a szerzői jogokat, elfogult lehet, ezért mindenképp fontos, hogy a felhasználók ellenőrizzék a generált tartalmakat. Különösen fontos figyelmet kell fordítani azokra a helyzetekre, amelyek az ügyfelet is érintik.  

Fontos az egyediség 

Rengeteg vállalat kezdte el a korábban felsoroltak szerint alkalmazni az MI-t. Többen használnak előre betanított feladatspecifikus modelleket, azonban a siker valójában az egyediségben rejlik. Egyes vállalatok inkább ötvözik ezeket, vagy ami még jobb, a saját igényeik szerint finomhangolják és a saját adataikon tanítják be azokat, így valóban az ő ügyfeleiket tudják megcélozni.  

A mesterséges intelligencia tehát hatalmas lehetőségeket tartogat a marketing iparágában is, a termékfejlesztéstől kezdve az ügyfelekkel történő kommunikációig. A vállalatoknak pedig érdemes minél hamarabb és minél hatékonyabban meglovagolni ezt a hullámot, ha nem szeretnének lemaradni a versenytársaiktól.  

Borítókép:Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn