Rettegés egy újabb kínai sokktól

Szerző: | 2024. április. 12. | Geopolitika, Kiemelt, Világgazdaság

Az Egyesült Államok pénzügyminisztere ismét Kínában járt. A négynapos tárgyalássorozaton figyelmeztette Pekinget: Washington nem engedi, hogy a túlpörgetett ipari kapacitással járó kereskedelmi politika még egyszer az érdekeit és az amerikai munkahelyek millióit veszélyeztesse. Cserébe Kína a szabályok megsértésével vádolja az USA-t, és nyomatékosította: mindent megtesz exportjának növeléséért.

Többnapos kínai látogatáson van túl Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter. A tárcavezető a kínai ipari túltermelés miatt emelte fel szavát, mondván: Washington nem fogja még egyszer megengedni azt, ami a 2000-es évek elején történt, amikor a kínai olcsó acélipari import kis híján tönkretette az USA iparágát, 2 millió munkahelyet sodorva végveszélybe.

„Láttuk már ezt a történetet. Egyértelművé tettem, hogy Biden elnök és én nem fogadjuk el újra ezt a forgatókönyvet” – nyilatkozta, hozzátéve: amikor a globális piacot elárasztják a mesterségesen olcsó kínai termékek, „az amerikai és más külföldi vállalatok puszta léte kérdőjeleződik meg”.

A kínai sokk néven ismert jelenség még túlzottan él a köztudatban, Yellen pedig határozottan közölte, hogy a kínai ipari bővítés rendkívüli gyorsasága az elektromos járművek, az energiatároló eszközök, a napelemek és más zöldenergia-termékek olyan túltermelését okozza, amely egyrészt csak az aránytalanul nagy állami támogatásoknak köszönhető, másrészt tönkretenné az amerikai piacot – ezt pedig minden eszközzel meg fogják akadályozni. Konkrétumokba ugyanakkor nem ment bele: fenyegetésében nem említette, de nem is zárta ki újabb extravámok vagy más kereskedelmi tiltó eszközök használatát.

A korábban befagyott USA–Kína kapcsolatok olvadásával Yellennek egy éven belül ez már a második útja volt az ázsiai országba, de máris további megbeszéléseket szorgalmazott, rámutatva: a kínai többletkapacitás problémájára hosszabb távon kell megoldást találni. A tárcavezető leginkább a távol-keleti ország belső fogyasztása felpörgetésének örülne, amitől fellélegezhetnének a külföldi piacok.


Bosszús kínaiak

Kína azonnal reagált a Yellen-féle vádakra, és „súlyos aggodalmát” fejezte ki Washington kereskedelmi fenyegetései, valamint az amerikai protekcionista törekvések kapcsán.

Min Liao pénzügyminiszter-helyettes újra elmondta: országa jelenlegi versenyelőnye egyrészt a globális piac akaratának, saját óriási piacának, bőséges humán erőforrásának és az ellátási láncok egy kézben tartásával, vagyis a komplex ipari rendszerének, nem pedig a túlzott állami támogatásnak köszönhető – ellentétben egyes fejlett gazdaságokkal, amelyek a protekcionista gyakorlatot már olyan szinten gyakorolják, amely egy eszkalálódó kereskedelmi háborúhoz vezethet. „Kína ezt nem fogja tétlenül nézni” – szúrt vissza Yellennek.

A távol-keleti nagyhatalom szerint hamisak azok a vádak, amelyeket Brüsszel és Washington is megfogalmazott ellene: alulbecsülik a kínai vállalatok innovációját, és túlértékelik az állami támogatások szerepét. Arra is rámutat, hogy

az extravámok és a tiltó rendelkezések világszerte megfosztják a fogyasztókat a zöldenergia azon lehetőségeitől, amelyek segítségével elérhetővé válnának a globális klímacélok.

Ráadásul – figyelmeztetett a pekingi ipari minisztérium – a kínai elektromos járművek kereskedelmének a korlátozása ellentétes lenne a Kereskedelmi Világszervezet szabályaival. Éppen ezért mindent megtesznek az elektromos járművek exportjának támogatásáért, hangsúlyozottan segítik az iparág tengerentúli fejlődésének gyorsítását, beleértve a szállítási és logisztikai tervezést is.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn