Nagy Márton, gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium is reagált a negyedéves GDP adatokra

Szerző: | 2023. augusztus. 17. | Hazai, Infláció

A magyar gazdaság teljesítménye (GDP) a második negyedévben 2,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azonnal reagált a vártnál kedvezőtlenebb adatra, és 14 pontos intézkedéscsomagot jelentett be.

Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A visszaesés mértékéhez az ipar mellett leginkább a piaci szolgáltatások, azon belül is a szállítmányozás, a raktározás és a kereskedelem járult hozzá. A csökkenés mértékét enyhítette a humánegészségügyi, a szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése és a mezőgazdaság kiemelkedő teljesítménye. 

Ennek eredményeképpen 2023 első fél évében a GDP 1,7 százalékkal maradt el az előző esztendő azonos időszakához képest. 


Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy 14 intézkedésből álló csomagot jelentett be a gazdasági kiigazítás érdekében – írta meg a Mandiner.

  1. A kormány tovább folytatja az infláció letörését, amely már októberre egy számjegyű lehet a korábban az év végére beígért helyett. Ehhez járul hozzá egyebek mellett a 10-ről 15 százalékra megemelt kötelező akciózás, illetve az online árfigyelő.
  2. Augusztustól tovább emelkedhetnek a reálbérek, így növelve a családok vásárlóerejét és a fogyasztást. A reálbér növekedéshez az infláció letörése is hozzájárul. 
  3. Továbbra is fennmarad a rezsivédelem fenntartása a háztartások számára az átlagfogyasztás mértékéig, ezzel havonta mintegy 181 ezer forintos támogatást nyújtva a magyar családoknak.
  4. Emellett fennmaradnak a lakossági jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstopok, egészen az év végéig. A vállalati és lakossági szektort érintő kamatstopok közel 330 milliárd forinttal támogatták a családokat és a kkv-szegmenst.
  5. A SZÉP-kártya kedvezményes keretösszegének mintegy 200 ezer forinttal való növelése és hidegélelmiszer vásárlására való kiterjesztése ugyancsak a családok vásárlóerejét növeli. 
  6. A teljes foglalkoztatottság fenntartása mára 4,8 millió dolgozót jelent. Azokon a területeken, ahol nincs elegendő magyar munkaerő, a gazdaság zavartalan működése érdekében a kormány ezt elősegíti a vendégmunkásokról szóló új szabályozással.  
  7. Az 1000 milliárd forintos keretösszegű Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram és a 600 milliárd forintos Baross Gábor Tőkeprogram forrásait minden vállalatnak folyósítják eddig a források 75 százalékára szerződtek le. 
  8. A kkv-kat célzó Széchenyi Kártya Program fennmarad, ennek keretében csak az idén 600 milliárd forintot jelent a leszerződött kamattámogatott hitelek állománya.
  9. A kormány fenntartja a kamatstoppot a kkv-k részére, ezzel védve őket.
  10. Kormányzati támogatásban részesül több tíz ezer kkv a megnövekedett rezsiköltségeik és az energiahatékonysági beruházásaik finanszírozására. 
  11. A kormány januárban kiszabadította a kkv-kat a váltófix áram- és gázszerződéseikből, ennek köszönhetően 2023 áprilisában több tíz ezer ügyfél energiaszámlája több mint 50 százalékkal csökkent.
  12. Júliustól egyes kiemelt ágazatokban 200 euró/megawatt áramplafont vezetnek be, így szabadítva fel 5 ezer vállalkozást a rendkívül magas áron fixált szerződésekből. 
  13. Végrehajtják a Gyármentő Programot, amellyel megvalósulhat 140 nagyvállalat 300 milliárd forint értékű energiahatékonysági és megújulóenergia-beruházása. 
  14. A kabinet az egyedi kormánydöntéseken keresztül továbbra is erőteljesen ösztönzi a beruházásokat, ennek eredményeként 2023-ban már 35 beruházási döntés született. Ez 70 milliárdos támogatást jelent, 350 milliárd értékű teljes beruházási érték mellett. 

Nagy Márton hozzátette, azzal, hogy tovább növekszik a külföldi müködő tőke beáramlása, fennmarad az export dinamikus bővülése és a termelés volumene, a 14 pontnak köszönhetően a fogyasztás vissza fog pattani. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram és Tőkeprogram, a Széchenyi Kártya Program, valamint a kamatstopok mintegy 1,5 százalékkal járul hozzá a növekedéshez. A kormány célja a családok és a munkahelyek védelme mellett a növekedési pálya helyreállítása, aminek köszönhetően 2024-ben elérhető a gazdaság 4 százalékos bővülése. 

Címlapfotó: György László Facebook oldala.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn