Íme az új kedvezményes hitelprogramok

Szerző: | 2022. augusztus. 1. | Hazai, Társadalom, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Elérhetőek a legalacsonyabb árazású Széchenyi Kártya Program MAX támogatott hitelei.

Ezek a hitelek a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) és a KAVOSZ Zrt. irodáiban lesznek elérhetők, ahol pár napon belül megkezdődik a kérelmek befogadása is. A program célja a versenyképességet erősítő, növekedést támogató kedvezményes finanszírozás biztosítása a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. Ezek a hiteltermékek nem lépik át a fix 3,5 százalékos nettó kamatlábat hitel- és lízingtermékek esetén.

Korábban azért nem voltak elérhetők ezek a hiteltermékek, mert június végén kifutott a GO! program, amelyet le kell zárni, másrészt a 2022. június 20-i bejelentés időpontjában a jegybanki alapkamat 5,9 százalékos volt, ami 3 hét leforgása alatt 10,75 százalékra emelkedett. A világgazdaságban végbemenő változások is közrejátszottak abban, hogy csak ekkor  indultak meg a programok.

Mit kell tudni?

A kormány vállalása az új programok elindításával merész volt: a drasztikusan változó kamatkörnyezettel és a duplájára emelkedett kamatszintek ellenére a korábbi kormányzati vállalásnak megfelelően továbbra is 0,5 és 3,5 százalék közt marad a MAX program kamatszintje. Ezen felül a kormány azt is vállalta, hogy biztosítja a garancia díjtámogatást, de fenntartja az eddigi 0,5 százalékos kezelési költségtámogatást is.

Ez a változás a pandémia előtthöz képest, hiszen akkor a Széchenyi Kártya Program ugyan egy kamat- és garanciatámogatott konstrukció volt, de a támogatás köre nem terjedt ki a költségekre, ezek támogatása kifejezetten a pandémiára reagált. Biztosan változás lesz abban, hogy habár a frissen induló konstrukciók esetében az eddigi 0,5 százalékos költségtámogatás marad, de az e fölötti költségeket kifejezetten a vállalkozásoknak kell majd megfizetniük.

Erre a változtatásra az utóbbi időszakban megváltozott banki, illetve pénzpiaci környezet miatt volt szükség, de a költségek, mint a forrás- és kockázati költségek növekedése is indokolta a változtatást. Negatívumként említhető, hogy az Európai Bizottság hozott egy olyan rendeletet, amely az adott vállalkozás támogatásának nagyságrendjét leszűkítette, így bár a Garantiqa és az AVHGA hitelgaranciái továbbra is jelentősen csökkentik a banki kockázatokat, de nem az egészet.

 Maximális összegÜgyfélkamatMaximális futamidő
Széchenyi Kártya Folyószámlahitel250 millió Ft3,5%3 év
Széchenyi Likviditási Hitel250 millió Ft3,5%3 év
Széchenyi Beruházási Hitel400 millió Ft1,5%10 év
Energiahatékonyság-javítást és technológiaváltást segítő többlettámogatott alkonstrukció400 millió Ft0,5%10 év
Széchenyi Lízingkonstrukció400 millió Ft3,5%10 év

Forrás: KAVOSZ, Portfolio

A támogatással ugyanakkor költségek is járnak, amelyek a hitelre jönnek rá: maga a kezelési költség 2,5 százalékos, amelyből 0,5 százalékot áll az állam, így áll elő a 2 százalék. 

Összességében szemlélve a hiteleket, több elemük kedvezően alakul. Így például a fix 3,5 százalékos kamatozású folyószámlahitel felső összeghatára 250 millió forintra nő a korábbi 100 milliós összegről, valamint az 1+1 éves futamidő is kibővül 3 évre. 

Ami a finanszírozható hitelcélokat illeti érdemes megjegyezni a generációváltás, a hitelkiváltás és az ingatlanvásárlás továbbra is szerepel köztük. 

A beruházási hitelek felső összeghatára ugyanakkor lefelé került módosításra az Európai Uniós támogatási változások miatt. A számok szintjén ez azt jelenti, hogy 400 millió forintra csökkent a korábbi 1 milliárdos összeg.

Az energiaárakra is tekintettel kellett lenni

Az energiaárak drasztikus emelkedését ugyanakkor nem hagyhatták figyelmen kívül az új hitelprogramok indításakor, éppen ezért, ezekre a változásokra válaszul tervezik bevezetni a Széchenyi Energiakártyát.

A vállalatok számára azonban az energiapiaci helyzet óhatatlanul sokkhatással jár, de a túlzott adminisztrációt így is igyekeznek elkerülni, ezért állították fel az úgynevezett „3×30-as szabályt”. Ez azt jelenti, hogy csak azok a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások jogosultak az Energiakártyára, amelyek esetében a költségek tekintetében legalább 30 százalékot ér el a rezsiköltség. Hozzátartozik még, hogy a 3,5 százalékos ügyfél-kamattal rendelkező Széchenyi Kártya MAX folyószámlahitelen belül 30 százalékát teheti ki az évi fix 1 százalékos többlettámogatott Energiakártya, de csak ha felső összeghatára 30 millió forint. 

Az igénylés további feltételeként határozták meg, hogy a vállalkozás idei évi átlagos havi energiaköltségének legalább a duplájának kell lennie az előző éves energiaköltséghez viszonyítva.

Lezárt üzleti évek

A hitelek többségének igénybevételéhez azonban szükség van lezárt üzleti évre. A folyószámlahitel és likviditási hitel esetében 150 milliós összegig van erre szükség. A beruházási hitel és a lízingkonstrukció esetében elég egy teljes lezárt üzleti év, de 150 millió felett a folyószámlahitelnél és a likviditási hitelnél 2 lezárt teljes üzleti évvel kell rendelkezni. 

A Széchenyi Mikrohitel MAX jelent kivételt ez alól. Ezt a típust kezdő vállalkozások is igénybe vehetik, amely változatlanul a pénzügyi vállalkozások általi finanszírozásban válik majd elérhetővé, azonban fontos megjegyezni, hogy ez a szóban forgó konstrukció később fog elindulni. 

Kisebb változásokra szinte az összes terméknél számítani kell, így a Széchenyi Benzinkút Kártya és a Széchenyi Turisztikai Kártya be lesz vonva a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX-ba, amivel a szándék a program hitelcéljainak kibővítése.

Összességében nem csoda, hogy óriási várakozás övezi az új hitelprogramokat, hiszen továbbra is biztosítja a Széchenyi Kártya Program a tőle megszokott megbízhatóságot, stabilitást és fix kamatot.

Borítókép: 123rf

Eredetileg megjelent a Makronom.Mandiner.hu oldalán.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn