Az olasz kormányfő Budapesten: a gyermekek nem korlátot jelentenek 

Szerző: | 2023. szeptember. 20. | Hazai, Kiemelt

Magyarország stratégiai partnere, Olaszország kormányfője, Giorgia Meloni is előadást tartott az olasz kormány családvédelmi intézkedéseiről az V. Demográfiai Csúcson Budapesten. Elmondta, hogy hazáját is súlyosan érinti a demográfiai válság, ezért létrehozták a családi és egyenlő lehetőségek minisztériumát, ezzel is jelezve, hogy a famíliák támogatását az olasz kormány minden egyes szakpolitikai döntésében érvényesíti. 

Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet elemzőjének írása 

A Giorgia Meloni vezette tisztán jobboldali olasz kormánykoalíció stratégiai partnere Magyarországnak, többek között a demográfiai és a családvédelmi kérdésekben is hasonlóan gondolkodik a két kabinet – derült ki a szeptember 14–16-án megtartott V. Demográfiai Csúcson, Budapesten. 

A kormányfő a beszéde elején leszögezte: fontos, hogy legyen egy hely, ahol rendszeresen meg tudják vitatni a demográfiai kérdéseket, amelyek Olaszország számára is elsődlegesek.  

Meloni világossá tette: „Ezek nemcsak Európa, hanem az egész nemzetközi agenda számára is fontosak.”

A legégetőbb kérdések a család és a demográfiai kihívás. A gyerekeket, családokat érintő konkrét intézkedésekből is látható, hogy ez a kérdéskör az olasz kormány szívügye, ami összecseng a magyar kormány álláspontjával és családvédelmi intézkedéseivel. Meloni leszögezte, elsősorban az a céljuk a tevékenységükkel, hogy lényeges kulturális változást indítsanak el. Ugyanis kétség sem férhet ahhoz, hogy Olaszországot súlyos demográfiai válság sújtja, csakúgy, mint egész Európát, sőt, ez elterjed a világ más területein is, különösen a nyugati világban, amelynek teljes egészét érinti. 

 Meloni szerint a gyermekek nem lehetnek korlátok Forrás: MTI 

A probléma nem csupán a gazdaságban rendszeresen jelentkező anticiklusoknak tulajdonítható. Mivel a születések száma visszaesett, így családellenes hangulat alakult ki. Meloni szerint „a gyerekek nagyon sokszor szegénységben nőnek fel, főleg a háborúk időszakában”. Majd korábbi példákat is hozott: „Olaszország története is ezt bizonyítja: a második világháborúban a lakosság fele rendkívül súlyos helyzetben volt, hazája pedig két nagy gazdasági expanziót és erőteljes népességnövekedést is megélt. Közel fél évszázada, 1964-ben Olaszországban több mint egy millió gyermek született, és a termékenységi arányszám 2,7 volt.”  

Jelenleg ez az ottani mutató – hasonlóan a magyarhoz – 1,65 körül van. A születési arányszámra ma azért kell kiemelt hangsúlyt fektetni, mert a gyerekek nem csak az új generációt jelentik a családban, hanem azért is, mert nélkülözhetetlen elemei a szociális jólétnek. Ugyanis ők segítik a háztartásokat abban, hogy fenntarthassák önmagukat és gondozzák az idősebb rokonaikat – igaz ez akár mikro-, akár makroszinten.  

Az olasz kormányfő szerint, ha egyre kevesebb a gyermek, akkor be kell látnunk, hogy a fejlettebbnek mondott országok egyre gyorsabban haladnak a bukás felé; és erre nem lehet csupán anyagi, materiális megfontolásból tekinteni. Mélyre kell ásnunk, és megtaláljuk az okokat és a megfelelő válaszokat.  

A demográfia nem csupán egyike a sok kérdésnek, amivel a nemzetünk szembesül, hanem ez a nagy kérdés, amin a nemzetünk jövője múlik

fogalmazott Meloni. 

A család képe fokozatosan elhalványult, és ebben a médiának is szerepe van: azt látjuk, hogy az egyénlettek a fontos, az állampolgárokat pedig csupán fogyasztóként aposztrofálják. Elsősorban az individualitás lesz hangsúlyossá, az egyén pedig teljesen el van választva attól a közösségtől, amiből származik. A közösségek közül pedig nyilvánvalóan elsődleges a család.  

Meloni szerint olyan korszakban élünk, amelyben minden, ami meghatároz minket folyamatosan fenyegetésnek, támadásnak van kitéve, és ez veszélyes a nemzeti, a családi és a vallási identitásunkra nézve.  

Ez az, ami újra felhívja a figyelmünket a jogainkra, és előhívja belőlünk a képességet és az erőt, hogy harcba szálljunk a jogaink megvédéséért. Ugyanis ezen identitások nélkül csupán számok vagyunk.

Jelenleg folyamatosan csökken a népesség, és ezt az idevonatkozó statisztikák is egyértelműen alátámasztják. Ha ezt a trendet nem sikerül megfordítani, akkor már középtávon kritikus lesz a helyzet, egyre romlik a népesség-előrejelzések eredménye. 

Olaszország az erősen elöregedők között Készítette: Mihálovics Zoltán. 

A magyar példa bemutatja, hogy változhatnak a dolgok, ha akarjuk, hogy változzanak, és meghozzuk a szükséges intézkedéseket, kellő mértékű befektetéseket. A kormány intézkedéseinek köszönhetően Magyarországon sikerült visszafordítani az egyre csökkenő termékenységi arányszámot.

Hazánkban nőtt a házasságkötések, a foglalkoztatottak száma, sőt, a nők foglalkoztatásának a mértéke is. Meloni szerint nem igaz az, hogy a nőknek a gyermekvállalás és a munka között kell választani, amit a magyar példával támasztott alá. A kellően hatékony családbarát politikák kialakítása, a megfelelő környezet az, ami támogatja a családokat és a gyerekeket, különösen odafigyelve az anyák lehetőségeire is.  

Amint elmondta, fontosnak tartja, hogy visszaadjuk a nők szabadságát ahhoz, hogy gyermekeket hozzanak a világra, és mindezt anélkül, hogy le kellene mondaniuk a karrierjükről. Ezáltal a nők számára az is egy lehetőség, hogy mindkettőt egyszerre művelhessék, hiszen az igazi szabadság az, hogy választhatnak.  

Az olasz miniszterelnök kihangsúlyozta: „A gyermekekre nem korlátokként kell tekinteni.”  

Az ottani kormány a magyar intézkedésekre alapozva prioritássá tette a születési szám növelését és a családok támogatását. A születési szám emelését, mint feladat, beemelték egy újonnan létrehozott minisztérium feladatai közé, ami először fordult elő Olaszországban. Ez a családi és egyenlő lehetőségek minisztériuma, amely biztosítja, hogy a családok érdekeit a kormány minden egyes szakpolitikai döntésében érvényesítse.  

A Meloni kabinet még egy éve sincs a hivatalában, így a folyamatnak az elején jár, de az irányt már kijelölték és növelték a gyermekeket nevelőknek járó támogatást. Ezáltal ezek a családok már nem segélyből élnek, így a kormány küzd a gyermekszegénység ellen, segíti azt, hogy a fiatalok otthont vásárolhassanak maguknak. Mindent megtesznek azért, hogy a munka-élet egyensúly ideális legyen. 

Meloni szeretne kialakítani egy új kulturális környezetet, mivel vannak olyan hangok, amelyek azt mondják, nem probléma, ha csökken a népesség. Az elmúlt időszakban voltak olyan konkrét nemzetközi döntések is, amelyek arra irányultak, hogy csökkenjen a születések száma. Például a családvédelmi megoldásokat sokszor elleneszközként mutatják be a migrációval szemben. Azt állítják, hogy ez utóbbi elhozza a jólétet, a biztonságot, mert a nemzetállamoknak végre el kellene fogadniuk, hogy ezt a jólétet a migráció nélkül képtelenek biztosítani a polgárok számára.  

Meloni szerint ezzel szemben a nagy nemzetek fel kell, hogy vállalják a felelősségüket a jövőjük építésében. A migráció sok pozitív dolgot hozzátehet a gazdaságokhoz, de fontos, hogy az állampolgárok megértsék, hogy a populáció visszaesése nem egy eleve elrendelt dolog, hiszen van választási lehetőségünk.  

A demográfia esetében azt látjuk, hogy nemcsak a jóléti rendszer fenntartásáról, hanem a kreativitás, a találékonyság, az innováció kérdéséről is szó van. 

Az oktatás az egyik alapeleme az egyéni szabadságnak, a másik pedig – Meloni szerint – a szülők neveléshez való joga. A család tehát a biztonság záloga, ahogy a konferencia jelmondata is erre utalt, de sokan azt állítják, hogy egy olyan szociális struktúráról beszélünk, ami teljesen retrográd, hiszen nem ismeri el az egyéni szabadságot. Ezzel szemben ezt a kormányfő úgy határozza meg, mint egy természetes társadalmat, közösséget, amit az olasz alkotmány is megfogalmazott. 

 Olaszország Magyarország stratégiai partnere. Forrás: MTI 

Szerinte a társadalom adja a keretet, amibe mindenki beleszületik. Az állam nem tudja helyettesíteni a családot,bár korábban Kelet-Európában a szovjet hatalom megpróbálta átvenni ezt a szerepet.  

E tekintetben Meloni kitért arra, hogy megdöbbentette az 1956-tal kapcsolatos ellentmondások ismételt felemlegetése.  

Vannak a történelemnek olyan oldalai, amelyeket nem lehet újraírni, és semmilyen propaganda vagy autokrácia sem tudja kitépni ezeket. Ma ugyanezt látjuk Ukrajnában, és ezt nem fogjuk elfogadni.

Meloni a beszéd végén leszögezte, nagyon sok módja van annak, hogy a családot a fejlesztéspolitika középpontjába helyezzük, a különböző népek a nemzeti hagyományaik és szokásaik következtében más-más úton járnak, de bizonyosan gyümölcsöző megosztani egymással a tapasztalatainkat. 

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn