Mi zajlik most a világban? – Nógrádi gyorsjelentés 

Szerző: | 2023. szeptember. 21. | Geopolitika, Háború

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő háromperces gyorsjelentésben foglalta össze a jelenlegi legaktuálisabb geopolitikai fejleményeket, amelyek hazánkat is nagymértékben érintik.

A szakértő szerint jelenleg három új jelentős fejlemény van a világban. 

Egynapos azeri–örmény háború 

Egy 24 órát tartó azeri–örmény háború, ahol villámgyorsan győzelmet arattak az azeriek. Hogy miért? Mert részint sokkal erősebbek, kőolaj- és földgázerőforrásuk révén korlátlan a bevételük, részint pedig a térség meghatározó középhatalmának számítanak, Törökország támogatását élvezve – fejti ki Nógrádi György.  

Az oroszok emberveszteséget szenvedtek a Hegyi-Karabah Köztársaság fővárosában, Sztepanakertben, és az örmény kormány pedig (amely eddig feltétlenül hű volt Oroszországhoz) azt követeli, hogy az oroszok vonuljanak ki. A múlt héten hadgyakorlatot hirdettek 85 amerikai és mintegy 170 örmény katona részvételével. Új fejlemény, hogy  

Oroszország bekerítése délről folytatódik – mondta a biztonságpolitikai szakértő. 

Lengyelország nem szállít több fegyver Ukrajnának 

Nógrádi szerint a második legfontosabb esemény Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólalása az ENSZ-ben, ahol kőkeményen nekiment annak a három európai uniós államnak, amely nem hajlandó beengedni a területére az ukrán gabonát (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia). 

A lengyel válasz sem maradt el, mivel innentől kezdve nem szállítanak Ukrajnába fegyvereket, és csak a saját fegyverkezési programjukra összpontosítanak. Máshogy fogalmazva:  

egyre többen elhatárolódnak az ukrán politikától,  

és már olyan cikkek jelennek meg a nyugati sajtóban, amelyek a Zelenszkij utáni időszakot latolgatják. Például az egyik prognózis szerint egy háromtagú tanács veszi át az ország irányítását, amely szükségesnek tartja az Oroszországgal való kibékülést.” 

Három afrikai ország katonai szövetsége 

Elkezdődött egy új katonai szövetség létrehozása három afrikai állam, Mali, Csád és Niger között, aminek a lényege az esetleges külföldi (főként francia) beavatkozások  visszaszorítása – részletezi Nógrádi György.  

Ez azt jelenti, hogy  

a Száhel-övezetben elkezdődött a harc a világ újrafelosztásáért, illetve a stratégiailag kulcsfontosságú ásványi kincsek (urán, mangán stb.) megszerzéséért

Címlapfotó: Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő/

Készítette: Makronóm Blog

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn