A Teflonember lehet az új NATO-főtitkár

Szerző: | 2023. október. 30. | Háború, Kiemelt

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök szerint a főtitkári szerepkör „nagyon érdekes lenne” a számára. Harcolni nem fog érte, de ha megkínálják vele, elfogadja.

Mark Rutte neve felbukkant már a lehetséges NATO-főtitkárok listáján, ám a holland miniszterelnök akkor cáfolta a pletykákat, és kijelentette, nem vágyik a 2024 októberéig tisztséget betöltő Jens Stoltenberg örökségére.

Menet közben meggondolhatta magát, mert egy napokban adott interjúban úgy fogalmazott: igenis nyitott arra, hogy ő legyen a NATO következő vezető tisztviselője. „Nagyon érdekes lenne” – fogalmazott Rutte, hozzátéve: nem fog kampányolni a tisztség megszerzéséért, de ha megkínálják vele, akkor örömmel elvállalja a feladatot. Udvariasan azt is megemlítette, hogy kevés esélyt lát a győzelmére, mivel erőteljes lobbi indult meg azért, hogy Stoltenberg utódja egy európai női politikus legyen.

Az, hogy az utód európai lesz, szinte természetes. A NATO katonai része hagyományosan amerikai, míg a politikai területe európai vezetés alatt áll. Több név is felbukkant az utóbbi időben, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, Zuzana Čaputová szlovák, Kolinda Grabar-Kitarović volt horvát elnök, Mette Frederiksen dán kormányfő, valamint – végképp értelmezhetetlen módon – az észtek hipokrita miniszterelnöke, Kaja Kallas is, aki éppen országa fegyverkezése révén mutatta meg, milyen trükkökre képes, ha mások pénzét lehet elkölteni.


Egy bukott liberális

A holland kormány a teljesen elhibázott migrációs politikája miatt júliusban került olyan kilátástalan helyzetbe, hogy pillanatok alatt összeomlott. Rutte bukása azért is volt meglepő, mert

éppen azzal érdemelte ki a „Teflon” becenevet, hogy 2010 óta tartó miniszterelnöksége alatt semmilyen botrány vagy belpolitikai viszály nem tudta megingatni hivatalában, vagyis minden lepergett róla.

Miután Orbán Viktor 2010-ben hamarabb alakított kormányt nála, ő volt a második leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök Európában. Azonban már csak a november 22-re kihirdetett választásokig kormányozza léket kapott hajóját, így a magyar miniszterelnök – akivel a holland legendásan rossz viszonyban állt – az egyik legádázabb politikai ellenlábasát is végleg maga mögé utasította.

Rutte esetében egyébként szóba került az is, hogy az Európai Tanács elnöke legyen Charles Michel távozása után, ezt azonban a holland kormányfő határozottan cáfolta, mondván: egyáltalán nem izgatja egy ilyen lehetőség. Nem úgy az Európai Bizottság elnöki tisztsége, ahhoz viszont saját bevallása szerint is kevés politikai képességgel rendelkezik.

Marad tehát a NATO-főtitkári poszt, amelyet Rutte nem kér ugyan, de azt határozottan jelezte, hogy ha tálcán viszik elé, habozás nélkül elfogadja azt.

***

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn