Maflás az EU-nak: már Amerika hátát sem látjuk 

Szerző: | 2023. október. 31. | Kiemelt, Világgazdaság

Európa lemaradása az Egyesült Államokhoz viszonyítva egyre tetemesebb, miközben Kína is jócskán lehagyta az öreg kontinenst. Az egyetlen megoldás az lenne, ha az unió visszatérne a növekedés útjára, hogy elkezdhesse ledolgozni a hátrányát. Az Európai Ipari Kerekasztal a közelgő EP-választások árnyékában kiadott friss jelentése többek között a növekedési problémákkal is foglalkozik. A következő bizottságnak és parlamentnek a legnagyobb kihívás a növekedés biztosítása lesz, miközben biztosítani kell azt is, hogy az EU27 az éghajlatvédelmi, digitális és energetikai céljai eléréséhez vezető úton maradjon. Mindeközben az unió bővítésével is foglalkozni kell. A sikeres bővítéshez ugyanis a problémák megoldásával párhuzamosan már most meg kell újítania az EU-s integráció dinamikáját. 

Az Európai Uniónak nagyobb esélye lenne utolérni az Egyesült Államokat, ha a növekedés lenne a célja, ahelyett, hogy folyamatosan alakítgat a szabályain. Jean-François van Boxmeer a Breakingviewsnek nyilatkozva elmondta, hogy egy új Európai Ipari Kerekasztal-jelentésre hivatkozva elmondta, hogyan lehetséges fellendítheti a befektetéseket a 27 országot magában foglaló egységes piacon anélkül, hogy megtörné a támogatásokat. A Vodafone (VOD.L) elnöke szerint a döntéshozóknak olyan célok felé kellene fordítaniuk a figyelmüket, mint az elektromos hálózat bővítése, a fúziós döntések felgyorsítása és az uniós tőkepiacok összekapcsolása, ahelyett, hogy „csak szabályozással” próbálnának garantálni egy fantasztikus eredményt. 

A fenti ábra jól mutatja, hogy miközben az USA gazdasága 2012 óta szinte folyamatosan növekedett, addig az EU fokozatosan lemaradt, így egyre inkább kinyílt a két gazdaság között az olló. 

Igaz, hogy az unió nagy lépéseket tett a fenntartható finanszírozás előmozdítása érdekében, és megakadályozta, hogy a gazdag tagállamok az állami támogatásokon keresztül páratlan előnyre tegyenek szert, kiszorítva szegényebb társaikat, azonban a korlátok felállításának hátrányai is vannak. A távközlési ágazatban az Európai Bizottság az EU legtöbb piacán négy szolgáltatót tartott meg, a kínai berendezésgyártókat pedig biztonsági aggályokra hivatkozva kiszűrte. Van Boxmeer és az Investor AB (INVEb.ST) elnöke, Jacob Wallenberg szerint jobb lenne három szolgáltatóra váltani a nagy piacokon és kettőre a kisebbeken, hogy a vállalatok a határokon átnyúló megtakarításokat az 5G-hálózatok kiépítésére és az ipari modernizáció ösztönzésére fordíthassák. 

Az Európai Bizottság számításai szerint az egységes piac 2030-ig történő elmélyítése 12 százalékkal, azaz 713 milliárd euróval növelné az EU GDP-jét. Ez elég nagy összeg ahhoz, hogy új megközelítést indokoljon. 

Miközben az uniós szakpolitikában sokan a jövő évi európai parlamenti választásokra és egy új összetételű Európai Bizottságra készülnek, az Európai Ipari Kerekasztal közzétette jövőképjelentését

A 2014-ben és 2019-ben kiadott korábbi víziókhoz hasonlóan ez a legújabb kiadvány is foglalkozik a legfontosabb európai kérdésekkel és a világszerte működő, legjelentősebb európai ipari és technológiai vállalatok néhány vezérigazgatójának és elnökének ajánlásaival. Ebben azonban érezhetően riasztóbb hangnemet üt meg.  

A következő 18 hónap fogja meghatározni Európa teljesítményének ütemét az évtized második felében.  

2019 óta a Von der Leyen-féle bizottság egy sor ambiciózus programot hajtott végre a digitális és a zöldátmenet megerősítése érdekében, néhány rendkívüli válság kezelésével párhuzamosan. A következő bizottság és a parlament számára a legnagyobb kihívás a növekedés biztosítása lesz, miközben biztosítani kell azt is, hogy az EU27 az éghajlatvédelmi, digitális és energetikai céljai eléréséhez vezető úton maradjon. 

A fenti ábra azt szemlélteti, hogy hogyan alakult 2001 óta a globális iparági részesedés. Jól látszik az is, hogy miközben a Nyugat (USA, EU) 2001-től fokozatosan teret veszített, Kína a 2000-es évek végén előbb az EU-t, majd az USA-t előzte meg, azóta pedig fokozatosan növelte az előnyét. 

Az unió a lehetséges további bővítés horizontjának korai szakaszában van. A tagállamok számának bővítésén túlmenően egy ilyen lépésnek meg kellene változtatnia annak a dinamikáját, hogy az EU hogyan intézi a dolgait.  

A következő Európai Bizottságnak, a parlamentnek és a tanácsnak el kell kezdenie a válaszok keresését azokra a nehéz kérdésekre, amelyek az új keleti tagok befogadásának következményeivel kapcsolatosak.

A sikeres bővítéshez az EU-nak – ezzel párhuzamosan – már most meg kell újítania az uniós integráció dinamikáját. A több Európának együtt kell járnia egy jobb Európával. 

A fenti két ábra közül az első azt mutatja, hogy az egy főre jutó GDP hogyan változott 10 év alatt az EU-ban és az USA-ban. Jól látható, hogy az unió lemaradása jócskán nőtt az Egyesült Államokkal szemben, igaz, az egy főre jutó GDP-t tekintve az EU valamelyest javította a mutatóját, de korántsem olyan dinamikusan, mint az USA. A második ábra azt mutatja, hogy a Global Fortune 500 rangsorában szereplő vállalatoknak az ország szerinti bevételét tekintve milyen részesedésük volt. Kína itt is meggyőző: 2005-höz képest megelőzte az EU-t, és bár az USA-t nem, közel jár hozzá, ami annak is köszönhető, hogy valamelyest az amerikai részesedés is visszaesett 22 év alatt. 

Az Európai Ipari Kerekasztal a következő ajánlásokat fogalmazta meg: 

Versenyképesség  

Ideje egy átfogó programnak az egységes piac akadályainak felszámolására. Az EU-nak holisztikus megközelítést kell alkalmaznia a versenyképességgel kapcsolatban, és Európa vonzerejének növelése érdekében elő kell mozdítania a vállalkozásbarát szabályozást. 

Innováció 

Az új technológiák szabályozásának újragondolása. Helyezzük újra a hangsúlyt a szilárd szellemi tulajdonjogokra és a nemzetközi szabványosításra, emellett valósítsuk meg a beruházásigényes innováció növelését. 

Versenypolitika 

Az összefonódásokat és a piacértékeléseket jobban hozzá kell igazítani a piaci realitásokhoz, valamint jobban össze kell hangolni az uniós politikákkal. Az Európai Bizottságnak az egységes piac őreként betöltött szerepének megerősítése. Gyorsabb jogi eljárások biztosítása és a jogbiztonság növelése. 

Digitális átalakulás 

Befektetés a digitális infrastruktúrába, a technológiai átvétel és innováció támogatása, valamint a kiberbiztonság javítása. 

Energiaátalakítás és éghajlatváltozás 

A szén-dioxid-mentesítés felgyorsítása az ipar leépítése nélkül, az EU egészére kiterjedő energetikai infrastruktúra korszerűsítése és a megújuló energiaforrások elterjedésének ösztönzése, valamint a termékek szén-dioxid-kibocsátásának méltányos árazása révén a nemzetközi zöld-, egyenlő versenyfeltételek megteremtésére való törekvés. 

Kereskedelem és piacra jutás 

A szövetségek megerősítése, az egyenlő globális versenyfeltételek helyreállítása és a gazdasági biztonságra való törekvés. 

Készségek 

Az oktatási rendszerünk megerősítése, az átképzés normává tétele és az unió készségigényeinek megfelelő bevándorlási politika biztosítása. 

A háború hátterében a kerekasztal tagjai az EU számos ellentétes jogalkotási intézkedésének következményével küzdenek, miközben az Egyesült Államokban, Kínában és máshol folytatott tevékenységeik során a geopolitika átrendeződéssel is meg kell birkózniuk. Az átmenet – Ernest Hemingway kifejezésével élve – fokozatosan, majd hirtelen következik be. Egy bizonyos ponton a változásoknak ez az időszaka is véget ér. Az EU-nak meg kell ragadnia ezt a pillanatot, és a növekedés, valamint a rugalmasság helyreállítására kell összpontosítania. Ehhez a leggyorsabb út az európai integráció dinamikájának megújítása. 

Borítókép: MTI/EPA/Pool/UPI/Bonnis Cash

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn