A vállalati szegmensben csökkent, ám a fogyasztási és lakáscélú hitelek terén nőtt a hitelkereslet 

Szerző: | 2023. november. 11. | Hazai

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette negyedéves hitelezési felmérésnek eredményeit. E szerint a lakáscélú és a fogyasztási hitelek iránt élénkülő kereslet mutatható ki, miközben a lakáscélú kölcsönök feltételei nem változtak. Mindeközben a vállalati kölcsönfeltételek jellemzően változatlanok maradtak 2023 harmadik negyedévében, ilyen téren a következő fél évben sem lehet változásra számítani. A vállalati szegmensben a hitelkereslet folytatódó csökkenése volt jellemző.  

Nem várható a vállalati hitelfeltételek változása 

A jegybank felmérése szerint a vállalati kölcsönfeltételek összességében változatlanok maradtak 2023 harmadik negyedévében. A nagy- és közepes vállalatok körében a bankok nettó 12 százalékánál feláremelésre volt szükség, a kis- és mikrovállalatok esetén a hitelintézetek 21 százaléka emelt a minimális hitelképességi szint mértékén. A következő fél évben az MNB kérdőíve alapján  

a vállalatoknak nem kell számolniuk a hitelrendszerek érdemi változásával, a bankok ugyanis továbbra sem terveznek komolyabb módosításokat.  

A fokozódó piaci verseny miatt a felszámított díjak terén lehet csökkentésre számítani – ahogyan ezt a válaszadó bankok ötöde kilátásba helyezte. Ez év harmadik negyedévét mérséklődő hitelkereslet jellemezte: az MNB felmérésében szereplő bankok több mint harmada a céges, megközelítőleg kétharmada pedig a hosszú lejáratú kölcsönök iránti kereslet csökkenéséről számolt be. A vállalati hitelkereslet további visszaesésére az elkövetkezendő fél évben már kevesebben számítanak. 

Keresletcsökkenés várható a kereskedelmiingatlan-szegmensekben 

Az üzleti célú ingatlanhitelek feltételein a bankok 21, az irodaházak finanszírozási kritériumain a 43 százaléka szigorított.  

A kereskedelmiingatlan-piacon a közeljövőben a logisztikai központok hitelezési sztenderdjeit változatlanul kívánják hagyni, de a lakásprojektek esetében 26, bevásárlóközpontok tekintetében 15, az irodaházanál pedig a bankok 47 százaléka tervez szigorításokat a romló üzletiingatlan-piaci körülményekre hivatkozva.  

Az üzleti célú ingatlankölcsönök keresletcsökkenését a megkérdezett hitelintézetek 24 százaléka jelezte, a logisztikai központok esetében viszont élénkülő kereslet volt a jellemző, igaz, ezen a téren mérséklődésre lehet számítani a következő fél év során.  

A bankok2023 végére és 2024 elejére a kereskedelmiingatlan-szegmensek mindegyikében keresletcsökkenéssel számolnak. 

Változatlanok maradtak a lakáscélú hitelek feltételei 

Az MNB felmérésben szereplő bankok 16 százaléka a piaci verseny és a kedvezően alakuló forrásbevonási lehetőségek miatt felárcsökkentést hajtott végre a lakáscélú kölcsönök részfeltételeit tekintve – a sztenderdek általánosságban változatlanul maradtak.  

A következő fél évben a hitelintézetek 27 százaléka a lakáshitel-feltételek szigorítását tervezi, 

86 százalékuk viszont lazítást helyezett kilátásba – köszönhetően az önkéntes THM-plafon bevezetésének. A 2023 harmadik negyedévét jellemző lakáshitelkereslet-élénkülés valószínűleg a következő fél év során is folytatódik a bankok többségének számításai szerint. 

Nőtt a kereslet a fogyasztási hitelek iránt 

Fogyasztási kölcsönöket tekintve a harmadik negyedévben a bankok 4 százaléka lazított a feltételeken, és további 5 százalék a felárak mérséklése általi lazítást helyezett kilátásba a következő fél éven belül. A szabad felhasználású jelzáloghitelek területén 13 százalék feláremelés révén szigorított, a következő fél évben pedig a fedezett fogyasztási kölcsönök sztenderdjein való szigorítás is várható. A fogyasztási hitelek iránt az MNB-nek válaszoló hitelintézetek 22 százaléka erősödő keresletet tapasztalt, a kis összegű fogyasztási kölcsönök iránti kereslet esetén pedig az intézmények közel fele számolt be élénkülésről. További növekedésre azonban csak a bankok 10 százaléka számít ezen a téren. 

MNB ábrák: https://www.mnb.hu/letoltes/slo-abrakeszlet-202311.pdf 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn