A párizsi polgármester most a terepjárósokat akarja sanyargatni 

Szerző: | 2023. november. 20. | Társadalom

A nagy terepjáróknak drágább lesz a parkolás a francia fővárosban – legalábbis a szocialistából lett „méregzöld” párizsi polgármester nem egészen kiforrott elgondolása szerint. Egyesek viszont azt gyanítják, hogy a hirtelen jött ötlettel csak egy friss botrányáról, a csendes-óceáni szigetvilágban tett „tanulmányútjáról” akarja elterelni a figyelmet.  

Ki a nagy autókkal a városból! – nagyjából így összegezhető Anne Hidalgo párizsi polgármester gondolatmenete, aki autóellenes szellemi mentora Karácsony Gergelynek. Budapesti kollégája, aki vigyázó szemét szinte mindig Párizsra veti, a francia fővárosban hozott intézkedéseket hűen másolja. 

Nagy hirtelen lett zöld 

Hidalgo is nagy hirtelen lett zöld, hogy foszladozó szocialista meggyőződését környezetvédő anyaggal foltozza be. Még az sem kizárt, hogy Karácsony Gergely is kedvet érezne egy kis SUV-gyalázáshoz, de közeleg a polgármester-választás, így tekintettel kell lennie az egyre gyarapodó létszámú terepjáró-tulajdonosra. De ha bejön a számítása és újrázni tud, akkor majd megteszi utána. 

Párizs szocialista polgármestere kedden bejelentette, február 4-én „szavazást” tartanak arról, hogy megemeljék-e a legnehezebb járművek parkolási díját. „Azt javaslom, hogy változtassunk a parkolási politikánkon. Egyúttal arra kérem önöket, hogy szavazzanak a nem helyi lakosok, akik terepjáró- és 4×4-tulajdonosok, parkolási díjainak emeléséről” – ezekkel a szavakkal szólította fel Anne Hidalgo polgármester a párizsiakat, akik szerepelnek a választói névjegyzékben, hogy vegyenek részt a február 4-én tartandó szavazáson.  

Mi a polgári konzultáció célja? Lehetőséget adni a párizsiaknak, hogy a terepjárók mellett vagy ellen szavazzanak.  

A bejelentésre egy olyan időszakban került sor, amikor Franciaországban a terepjárók eladásai az elmúlt években robbanásszerűen nőttek – mutatott rá még a párizsi önkormányzat is a honlapján. Azzal, hogy a polgármester magát a jármű formáját, azaz a terepjárót használja kritériumként, egy járműtípust és egy használati módot diszkriminál – szögezte le cikkében a Le Point hetilap.  

Hidalgo szerint a terepjáróknak nincs helyük a városi környezetben. Nehezen beskatulyázható gépjárműtípus, hiszen van belőle kis és nagy köbcentis, sőt hibrid és tisztán elektromos is. Összkerékhajtással vagy anélkül is rendelhető ez a városi terepjáró, amely ihencsak lihegve venné be azokat az akadályokat, amely egy valódi 4×4-nek smafu. Ezzel szemben a terepjáró ideális családi jármű. Ráadásul nagyon népszerű a vezetők körében, akik emelt helyzetükből biztonságosabban érzik magukat bennük. 

„Ezzel a szavazással azt szeretnénk mondani, hogy állj. Állítsuk meg az autógyártók túlkapásait, amelyek arra kényszerítik az embereket, hogy egyre nagyobb, drágább, erőforrás-igényesebb és környezetszennyezőbb járműveket vásároljanak” – magyarázta Anne Hidalgo.  

A legnehezebb terepjárókra kivetett díjak emelése 

Ha a párizsiak a terepjárók ellen szavaznak, a fővárosban a parkolási díjakat jelentősen, fokozatosan, a jármű súlyának megfelelően emelnék. Ez vonatkozna az 1,6 tonna vagy annál nagyobb tömegű belső égésű vagy plug-in hibrid kocsik tulajdonosaira, a 2 tonna vagy annál nehezebb elektromos járművek birtokosaira, a nem párizsi látogatókra, akik a megengedettnél nagyobb tömegű SUV-val érkeznek.  

Bár még nem teljesen ismertek azok a feltételek, amelyek mellett ez az új intézkedés alkalmazandó lesz, a városháza máris felsorolt néhány kivételt. Ezek közé tartoznak a lakókörnyezetükben parkoló párizsi lakosok és ülő foglalkozásúak, a taxisok a kijelölt állomásokon, a kereskedők, az egészségügyi szakemberek és a kedvezményes díjra jogosultak, a mozgáskorlátozottak. 

Lyon már lekörözte a fővárost 

A párizsi új árpolitikához hasonlót Lyon már megszavazott, de még nem ültették át a gyakorlatba. Ebben a Grégory Doucet zöldpolgármester által vezetett városban a havi lakossági tarifákat a jelenlegi 20-ról három különböző, a jármű méretétől függően 15 és 45 euró közötti tarifára emelik.  

Nem elég fontos téma a biztonság, például a városi rendőrség felfegyverzéséről szóló szavazással? Miért nem kérik ki a lakosok véleményét a város pénzügyeiről, amikor a párizsi adósság folyamatosan nő? – ez a véleménye Jean-Pierre Lecoq-nak, aki több mint 29 éve Párizs VI. kerületének polgármestere. Azt javasolta, hogy olyan témákat válasszanak, amelyek közvetlenül érintik az összes párizsi lakost, nem pedig az ilyen hajánál előrángatott eseteket. 

Ennek is megvan az oka: Hidalgo polgármester asszony a közelmúltban a csendes-óceáni szigetvilágban, Franciaország tengerentúli területein tett hivatalos tanulmányutat. A felkeresett szigetek közt volt Tahiti is, bizonyára a kölcsönös tapasztalatcserének nagy hasznát veszi egy világváros ügyeinek intézésekor. Az egzotikus látogatás miatt nagy botrány keletkezett, és a polgármester a most bedobott terepjáró-parkolási díjjal csak a figyelmet akarja elterelni magáról. 

Mi a baj a tervezett intézkedéssel?  

Az elektromosok az első áldozatok – ezt lehet levonni a francia sajtóban elhangzott véleményekből. Ezt nem lehet csupán járulékos veszteségnek tekinteni, hanem a célpont középpontja, hiszen a legtöbb elektromos jármű SUV. A megemelt karosszéria helyet biztosít a tiszta technológiának és különösen az impozáns akkumulátorcsomagnak, ami csak növeli a kocsi súlyát. Egy olyan város esetében, amely a lágy mobilitás használatát szorgalmazza, ez enyhén szólva is paradox – szögezte le a Le Point.  

A nép szavának kikérésével a párizsi polgármester asszony a demokrácia bajnokának szerepében tetszeleg. De volt egy halovány probléma már a tavaszi, az elektromos bérrollerek betiltásáról szóló „népszavazáson” is. Akkor a városháza azt visszhangozta, hogy a megkérdezett párizsi szavazók 89 százaléka döntött a betiltásról, ami elsöprő többség.  

Igen, de homályban maradt a részvétel: a regisztrált szavazók mindössze 7,46 százaléka, százezer körüli ember szavazott akkor igennel. Párizs ennél azért kicsit nagyobb, ám a többség fittyet hányt a voksolásra, ugyanis nem találta súlyosnak a kérdést. Ez nevetséges részvételi arány, különösen erre hivatkozni, amely feltűnő hasonlóságot mutat a párizsi polgármester-választással. Valami hasonló attrakció készül most is.  

De nem kell messzire menni ahhoz, hogy a sajátos értelmezés hódítson: Budapesten a Lánchíd forgalomba helyezése kapcsán volt egy önkéntes „szavazás”, ahol szintén hasonló arányban „győztek” azok – Budapest lakosságának kevesebb mint 10 százaléka –, akik ellenezték az autóforgalmat a hídon. És ebből Karácsony Gergely polgármester propagandát csinált, mintha egész Budapest egyöntetűen a pártján állna. A párizsi példa itt is ragadós. 

Címlapfotó: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn