Czomba Sándor: továbbra is történelmi mélyponton a nyilvántartott álláskeresők száma 

Szerző: | 2023. november. 30. | Hazai

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2023 novemberében a háború és az elhibázott, káros szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére mindössze 226 129 álláskereső szerepelt a nyilvántartásban.  

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a friss adatok kapcsán elmondta: „a kormány megvédi a munkahelyeket és a családokat, a rendszerváltás óta ez a második legjobb adat. Tavaly novemberhez képest több mint 7 ezerrel csökkent a munkát keresők száma, ami jól mutatja a hazai munkaerőpiac stabilitását és erejét”. 

2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, ráadásul a foglalkoztatottság emelkedésével párhuzamosan az aktivitási ráta is történelmi magasságba emelkedett. A munkanélküliségi ráta eközben továbbra is az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. 2010 óta már mintegy 400 ezerrel csökkent, több mint fél éve pedig folyamatosan 230 ezer alatt van a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. A kormány szándéka, hogy a munka nélkül lévőket mielőbb aktivizálja, amit képzésekkel, átképzésekkel és munkaerőpiaci hajlandóságot növelő intézkedésekkel próbál ösztönözni. A legkisebb kötelező bérek decemberi érdemi emelése a reálkeresetek növelésén túlmutatóan tovább fokozhatja az aktivitást, ami a foglalkoztatottak számának emelkedését is nagymértékben elősegíti. 

Borítókép: MTI/Kovács Attila

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn