Egy osztrák óriásvállalat a fizetésképtelenség szélén 

Szerző: | 2023. december. 2. | Infláció, Kiemelt, Világgazdaság

Az osztrák Signa óriáscég több egysége is fizetésképtelenné válhat, lehet, hogy a héten elfogy az ingatlanbirodalom készpénze. Németország, Európa legnagyobb gazdasága ingatlanválság közepén van. 

A Signa a New York-i Chrysler Building, valamint számos németországi, osztrák és svájci nagy horderejű projekt és áruház tulajdonosa, amely Rene Benko osztrák mágnás irányítása alatt áll. 

Nehézségei miatt a csoport a legnagyobb potenciális áldozata annak az európai ingatlanpiaci lejtmenetnek, amely Németországot és Svédországot sújtotta leginkább. A válságot a hitelfelvételi költségek meredekebb emelkedése váltotta ki, amilyenre nem volt példa az euró 25 éves történetében.  

Múlt hét pénteken a Signa Real Estate Management fizetésképtelenségi kérelmet nyújtott be a berlini bíróságon. 

Az óriásvállalat vagyonát 27 milliárd euróra (mintegy 10 ezer milliárd forintra) becsülik, a csoport számos leányvállalatból áll, és különböző bankoktól komoly kölcsönöket vett fel. Az osztrák hitelintézeteknek 2,2 milliárd eurós kitettségük volt 2023 közepén, ennek a kétharmadát a Raiffeisen Bank International és az UniCredit Bank Austria adta. A svájci Lulius Baer már nyilvánosságra hozta, hogy több mint 600 millió svájci frank kitettsége van a Signa felé. A BayernLB és a Helaba, Németország két legtehetősebb állama, Bajorország és Hessen regionális, államilag támogatott bankja szintén több száz millió eurót kölcsönzött a csoportnak. Egyelőre ne gondoljunk bele, milyen láncreakciót indít el az osztrák vállalat csődje a bankoknál.  

Már a Signa hat németországi telephelyén leálltak az építkezések, köztük az ország egyik legmagasabb épületében, amely csaknem 200 ezer négyzetméternyi hasznos területet foglal magában. Az idén még folyamatosan haladt a tervezett 64 emeletes hamburgi Elbtower felhőkarcoló építése, majd a Signa leállította a fizetést a kivitelezőnek, aki erre beszüntette a munkát. 

Németország, Európa legnagyobb gazdasága ingatlanválság közepén van. A kamatlábak és az építési költségek meredek emelkedése miatt néhány fejlesztő fizetésképtelen lett, ennek következtében felfüggesztették az ügyleteket és az építkezéseket.  

Az ingatlanszektor évekig az ottani gazdaság egyik alappillére volt, ez az ágazat adta a gazdasági teljesítmény nagyjából egyötödét és minden tizedik munkahelyet. Az alacsony kamatlábak hatására milliárdokat áramoltattak az ingatlanpiacra, amelyet stabilnak és biztonságosnak tekintettek. Most a kamatlábak erőteljes emelkedése véget vetett ennek a rohamnak, néhány fejlesztőt fizetésképtelenségbe taszított, az ügyletek befagynak, az árak csökkennek.  

A kereskedelmi ingatlanpiac gyengesége az Egyesült Államokat is érinti. A világjárvány után üresen maradt irodák és a nagy kínai ingatlanfejlesztők küzdelmei világszerte az ágazatra irányították a figyelmet. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn