Nem indokoltak a magas árak, ha erősebb a forint és olcsóbb az energia 

Szerző: | 2023. december. 6. | Hazai

A reálkeresetek szeptemberben már 1,7 százalékkal emelkedtek, ám a KSH friss adatai még nem mutatják a lakossági fogyasztás növekedését. Ehhez a hitelkamatok további csökkenésére és bátrabb fogyasztási hozzáállásra lenne szükség, amit az év végi hajrá meghozhat.

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza 

A kiskereskedelmi forgalom októberben a vártnál kedvezőtlenebbül alakult. Az éves alapú visszaesés nem jelent meglepetést, hiszen az üzemanyag-ársapka okozta magas bázis alapján ez várható volt. Ugyanakkor havi alapon a fogyasztás továbbra sem tudott növekedésnek indulni, az előző hónapokban jellemző stagnálás folytatódott, holott itt kismértékű bővülésre lehetett számítani. Éves alapon bár az üzemanyag-forgalom esése volt a legnagyobb, 21,1 százalék, de csökkent az élelmiszer-vásárlás és a nem élelmiszer forgalom is, 1,9, illetve 5,1 százalékkal.  

A nem élelmiszer termékcsoportokon belül jelentősen, 15 százalékot meghaladó ütemben esett vissza a bútorok vásárlása – ez összefüggésben állhat az alacsonyabb lakásépítési és lakásvásárlási számmal is. Emelkedett ugyanakkor a gyógyszerek, illatszerek forgalma, ami alapján úgy tűnik,  a legszükségesebb kiadásokra még jut pénze a lakosságnak. 

A reálbérek már növekedésnek indultak 

Bár korábban a fogyasztás visszaesését elsősorban a reálbérek csökkenése magyarázta, ez októberben már nem lehet indok: a reálkeresetek szeptemberben már 1,7 százalékkal emelkedtek. Ugyanakkor szerepet játszhat a háztartások megnövekedett óvatossága. A magas hitelkamatok visszafoghatják a fogyasztást, bár ezek már tavaly is magasak voltak.  

Közben a személyi hitelek hitelköltségének alakulásában még nem látszódik a jegybanki lazítás hatása, így a kiskereskedelmi forgalmat sem tudja a hitelfelvétel élénkíteni.  

A fogyasztás beindulásához tehát arra van szükség, hogy a lakosság hangulata javuljon. Azonban az is segíthetne, ha a fogyasztói árak csökkennének, mivel a háztartások sok esetben gondolhatják azt, hogy ilyen magas árat nem fizetnek ki az adott termékért – és kérdés, hogy a magasabb ár a tavalyinál erősebb forint és alacsonyabb energiaárak mellett indokolt-e még. 

A decemberi-januári béremelésekkel nőhet a vásárlóerő 

A kiskereskedelmi forgalom volumenének bővülése tehát még várat magára. Ennek beindulásában több tényező játszhat szerepet. Az év végén (a minimálbér-emeléssel), illetve az év elején (az év eleji béremelésekkel) megnövekedhet a lakosság vásárlóereje, ami szükséges feltétele a forgalom növekedésének. Szintén segíthet az üzemanyag-ársapka hatásának kikerülése a bázisidőszaki adatokból. Ami nagy kérdés, az az, hogy a háztartások mikor lesznek optimistábbak, mikor javul a gazdasági közérzetük, és így mikor kezdenek el költeni, válnak kevésbé óvatossá. 

A mai adat alapján azt még nehéz lenne megmondani, hogy a fogyasztás a negyedik negyedévben összességében hogyan befolyásolja a GDP-t – bízzunk az év végi erős hajrában. 

Forrás: KSH. 2023.12.06. 

Címalpfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn