A borcsalókat is képes kiszagolni a mesterséges intelligencia, és ez még nem minden 

Szerző: | 2023. december. 9. | Társadalom, Technológia

A kutatók a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével képesek megkülönböztetni a borokat a vegyületek koncentrációjának különbsége alapján. A mérések eredményei során azt is meg tudják állapítani, hogy hol készült az adott bor, így könnyedén kiszűrhetik a csalókat, de a minőség javításában is fontos szerepet kaphat a jövőben ez az új technológia.  

A borászat és a mesterséges intelligencia kapcsolódása 

Tudósok egy algoritmust képeztek ki arra, hogy a borokon végzett kémiai vizsgálatok adatait a mesterséges intelligencia segítségével feldolgozza és elemezze, majd visszavezesse az eredetüket.  Alexandre Pouget, a Genfi Egyetem professzora szerint nagyon sokan csalnak a borokkal: olcsó termékeket címkéznek fel, és több ezer dollárért próbálják meg eladni azokat.   

A program betanításához a tudósok az úgynevezett gázkromatográfiához fordultak, amellyel a Bordeaux régió hét különböző birtokáról 12 év alatt szüretelt 80 bor elemzését végezték el.   

A kémiai folyamatok mellett a mesterséges intelligencia is fontos szerepet kap az azonosításban. Nem egyes vegyületeket keres a borokban, hanem a borban észlelt összes vegyi anyag adatát felhasználva dolgozza ki az egyes vegyületek legmegbízhatóbb szignatúráját. A program az eredményeket egy kétdimenziós rácson jeleníti meg, ahol a hasonló szignatúrájú borok csoportosulnak.  

Pouget elmondta, hogy függetlenül az évjárattól, a borban található molekulák koncentrációjának mintázata jellemző egy adott termőterületre, és a sok adat alapján gyakorlatilag beazonosítható a bor származási helye is.  

„Mindegyik egy szimfónia: nem egyetlen hang különbözteti meg őket, hanem az egész dallam” – tette hozzá.  

„A gépi tanulás ereje az ilyen jellegű vizsgálatokban egyre nyilvánvalóbbá válik minden egyes új alkalmazással az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban” – mondta David Jeffery, az Adelaide-i Egyetem borkémiai docense.  

Az egyes kastélyok boraiban található vegyületek koncentrációját számos tényező befolyásolja, a szőlőtől és a talajtól kezdve a mikroklímán át a borkészítési folyamatig. Míg a program 99 százalékos pontossággal visszavezette a borokat a megfelelő kastélyokhoz, az évjáratok megkülönböztetésében már nehézségekbe ütközött, a legjobb esetben is csak 50 százalékos pontosságot ért el.  

A Communications Chemistry című folyóiratban megjelenő kutatás szerint a gépi tanulás megerősítheti, hogy a bor megfelel-e a címkéjének, ezáltal lebuktathatja a csalókat.   

Európában – ahol a hamisított italok évente 3 milliárd euró bevételkiesést okoznak – a közelmúltban történt esetek rávilágítottak az iparágban tevékenykedő bűnszövetkezetek méretére. Az év elején elítélték egy banda tagjait, akik spanyol asztali borokat szállítottak tartálykocsikkal Franciaországba, majd francia bornak adták ki azokat.   

A csalás évekig tartott, és a feltételezések szerint közel 5 millió palackot adtak el, amelyek egy részét bordeaux-i borként címkéztek fel.  

Bár a csalások felderítése a program legkézenfekvőbb alkalmazási területe, Pouget szerint a megközelítés a minőség ellenőrzésére is használható majd.  

Mesterséges intelligencia a termelésben 

Nemcsak a minőség ellenőrzésében, de annak javításában is fontos szerepet játszhat a mesterséges intelligencia. A következő aspektusokban hasznosíthatják az MI-ben rejlő lehetőségeket: 

Precíziós mezőgazdaság: A mesterséges intelligencia kulcsfontosságú szerepet tölt be a precíziós mezőgazdaság megvalósításában. A drónokhoz hasonló eszközök integrálásával valós időben követhetik nyomon a talaj és a növények egészségét, az éghajlati viszonyokat, és MI segítségével elemezhetik az adatokat, ezáltal könnyebben optimalizálható többek között az öntözés, a trágyázás és a kártevők elleni védekezés. 

Betegség előrejelzés és ellenőrzés: Egy másik ígéretes, mesterséges intelligencia által vezérelt innováció a prediktív analitika, ahol az MI-modellek a terepről gyűjtött adatok mintázatainak és anomáliáinak elemzésével képesek a betegségek és fertőzések korai előrejelzésére, azonosítására. A korai felismerés lehetővé teszi az időbeni beavatkozást, ezzel csökkentik a növényvédő szerek használatát és megelőzik a nagyobb a károkat. 

Éghajlat- és időjáráselemzés: A mesterséges intelligencia által vezérelt meteorológiai elemzés segít az időjárási körülmények és a szőlőültetvényre gyakorolt lehetséges hatások előrejelzésében. Ezek segítenek a szőlőtermesztés különböző szakaszaihoz, például a metszéshez és a szürethez megtalálni az optimális időintervallumot, összességében pedig csökkentik a váratlan időjárás-változásokkal járó kockázatokat. 

A szőlő minőségének és hozamának optimalizálása: A mesterséges intelligencia hatalmas adathalmazokat elemez, ezzel meghatározza a növekedéséhez ideális feltételeket, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a talaj összetétele, hidratáltsága és a napfényhatás. A kapott információk segítenek a legjobb szőlőminőség és terméshozam elérésében, amivel a bor minősége is várhatóan javul. 

A mesterséges intelligencia tehát a borászatban is egyre fontos szerepet játszik, nemcsak a csalók lebuktatásában, de a minőség növelésében is. 

Kapcsolódó:   

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn