Nagy Márton: a magyar munkahelyek a magyarokat illetik meg 

Szerző: | 2023. december. 12. | Hazai

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn fogadta a Continental Automotive Hungary Kft. vezetőségét, köztük Keszte Róbert ügyvezetőt. A felek a megbeszélésen áttekintették a gazdaságban azonosítható stratégiai jelentőségű folyamatokat, különös tekintettel a járműiparra, valamint kitértek a Continental kapcsán az elmúlt időszakban megjelent sajtóhírekre. 

A tárcavezető a találkozón megerősítette, hogy a kormány elkötelezett a családok és a munkahelyek megvédése, továbbá a foglalkoztatás további növelése mellett.  

Magyarország a magyaroké és a hazai munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg. Ezt szolgálja az idegenrendészeti törvény szigorítása is.  

A vállalkozásoknak így minden esetben először a magyarok részére kell felajánlania az álláshelyeket, és csak akkor alkalmazhatnak mást, ha nincs magyar jelentkező. 

A cég ügyvezetője elmondta, hogy  

a sajtóhírekkel ellentétben a Continental makói gumigyárának a dolgozóit érintő csoportos leépítésre a mai napig nem került sor.  

Kiemelte azonban, hogy a létszámcsökkentés a munkaerő-kölcsönzéssel kötött szerződések megszűnését, a határozott idejű szerződések lejáratát a nyugdíjkorhatár elérését érinti. A Continental a törvényi előírásoktól eltérve, a szabályozás által előírtnál magasabb összegű végkielégítést nyújt a távozó dolgozóknak. Megerősítette, hogy a cég elkötelezett a törvényi előírások betartása, valamint a magyar munkaerő alkalmazása mellett, ezért támogatja a külföldi munkavállalók alkalmazásának szigorításáról szóló jogszabály-módosításokat is. 

A Continental csoport hazánkban egy mesterségesintelligencia-fejlesztőközponttal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen 12 helyszínen, és a vállalat közel 8000 munkatársat foglalkoztat. A Makón is termelő, a Continental csoportba tartozó ContiTech Fluid Kft. több mint 1200 főt alkalmaz, 2022-ben pedig több mint 200 fős létszámbővítést hajtott végre, az árbevétele meghaladja a 60 milliárd forintot. 

A hamis hírverések elkerülése érdekében a felek megállapodtak abban, hogy a minisztérium és a Continental csoport közötti kapcsolattartás és együttműködés a jövőben is folyamatos marad.

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn