Amikor Belgium hozzányúlt a befagyasztott orosz vagyonhoz   

Szerző: | 2023. december. 24. | Geopolitika, Háború, Uncategorized

Az év végéhez közeledve összegyűjtöttük a legnépszerűbb cikkeinket. Ez az október 14-i írásunk a nyolcadik legtöbbet kattintott volt 2023-ban. Azt írtuk, hogy Belgium hozzányúlt a befagyasztott orosz vagyonhoz, de ez trükkösen tette: magát az összeget nem bolygatta, de a vagyonkezelőt – annak beleegyezésével – kegyetlenül megadóztatja. A pénz aztán mehetett is Ukrajnába.

Az eredetileg október 14-én megjelent cikkünkben így fogalmaztunk: „Belgium jövőre 1,7 milliárd eurós alapot hoz létre Ukrajna megsegítésére – az összeg alapját nem más, mint a befagyasztott orosz állami vagyon kamatainak megadóztatása képezi.” 

Ezt írtuk: a háború eleje óta tart a huzavona a szankciókkal sújtott orosz jegybanki vagyonokról, amelyeknek az összege 300 milliárd dollárra rúg. Ennek a pénznek csak igen csekély része van az USA-ban, a zöme Európában, azon belül is a belga székhelyű Euroclear pénzügyi szolgáltatónál hever. 

Brüsszel régóta igyekszik megkaparintani ezt az összeget, hogy aztán az ukrán lélegeztetőgép életben tartására és az újjáépítésre fordítsa, ám a nemzetközi jog nem teszi lehetővé más állam vagyonának szimpla einstandolását. 

További részletek: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn