Elsősorban magyar munkaerővel kell betölteni az állásokat 

Szerző: | 2024. január. 18. | Hazai

Közel harminc minősített munkaerő-kölcsönző cég képviselőjét fogadta hivatalában Czomba Sándor. A megbeszélésen a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy elsősorban magyar munkaerővel kell feltölteni a betöltetlen álláshelyeket, csak és kizárólag akkor érkezhetnek külföldi dolgozók, ha magyar már végképp nem áll rendelkezésre.

Az államtitkár kiemelte, a kölcsönzőcégeknek is e szerint kell alakítaniuk a tevékenységüket, hozzájárulva a magyar munkaerő előtérbe helyezéséhez. 
A felek az új idegenrendészeti törvény kapcsán megvalósuló jogszabályváltozásokat, az ebből fakadó kötelezettségeket, illetve a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet is áttekintették a megbeszélésen. A munkaalapú társadalom megerősödésének eredményeképpen 2010 óta 

több mint 1 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben történelmi mélypontra süllyedt a regisztrált álláskeresőké. 

Az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el 

Magyarországon csak az állam által meghatározott célból, jogcímen, és bizonyos feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni.  

Külföldi munkaerő alkalmazására pedig kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar dolgozóval már nem tölthetők be az üres álláshelyek.  

Azaz csak akkor jöhetnek külföldiek, ha magyar munkavállalót nem sikerül kiközvetíteni a betöltetlen helyekre. Ennek betartását és betartatását a kidolgozás és elfogadás alatt álló idegenrendészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok fogják garantálni – hangsúlyozta a megbeszélésen Czomba Sándor. 


Az új, szigorúbb szabályozás arra hivatott, hogy a magyar munkahelyeket megvédje, ugyanakkor a beruházások számára is biztosítsa a szükséges dolgozókat.

A Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országból érkező munkavállalók számát immár két évtizede kvóta szabályozza.  

Ez a kvóta garantálja, hogy csak annyi vendégmunkás jöhet átmenetileg hazánkba, amennyire a gazdaságnak szüksége van. 
 

2024-ben a növekedés helyreállítása a cél 

Az idén a kormány helyreállítja a növekedést. Cél, hogy a GDP bővülése újra dinamikus, 4 százalék körüli szintet érjen el. Ennek érdekében a bizalom erősítésével és az óvatossági intézkedések oldásával  

helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalék fölött szükséges tartani a beruházások szintjét, valamint tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást. El kell érni, hogy a 15–64 éves korosztályban az aktivitási ráta a jelenlegi 78-ról 85 százalékra növekedjen. 


Az egyeztetésen az államtitkár hangsúlyozta, hogy a családok védelme érdekében az üres álláshelyeket elsősorban a magyar munkaerő-tartalék aktivizálásával, az álláskeresők és az inaktívak bevonásával kell feltölteni, ezért az elkövetkezendő időszakban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat minden regiszterben lévőt meg fog szólítani. 
A kormány továbbra is partnerként tekint a munkaerő-kölcsönző cégekre, hiszen tevékenységükkel érdemben hozzájárulnak a szükséges dolgozók biztosításához, illetve a foglalkoztatás növeléséhez. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn