Ezekkel az új gépekkel már otthon is futhat a mesterséges intelligencia 

Szerző: | 2024. január. 18. | Technológia

Az Nvidia grafikus processzorai (GPU) szinte nélkülözhetetlenné váltak a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia betanításához, azonban a vállalat nem elégszik meg ennyivel, most az otthoni felhasználásra szánt gépeket célozza meg. Ehhez pedig három olyan erős GPU-t jelentett be, amellyel saját számítógépeink teljesítményét az eddiginél is nagyobb szintre emelhetjük. 

A mesterséges intelligencia (MI) tavalyi fellendülésének igen fontos szereplőjévé vált a Nvidia, hiszen a grafikus chipjeiről ismert cég nagy teljesítményű  processzorai – köztük a H100 – szinte nélkülözhetetlenné váltak a generatív mesterséges intelligencia futtatásához. Ezen siker után a vállalat most újra az otthoni számítógépeket célozza friss termékeivel. 

Ez a terep nem idegen az Nvidia számára, hiszen már régóta gyárt PC-kbe (personal computer, személyi számítógép) olyan grafikus processzorokat, amelyek kifejezetten nagyobb gépigényű játékok futtatására terveztek. Azonban az újak ezeknél is erősebbek lesznek, aminek köszönhetően a MI alkalmazások futtatását is támogatni tudják majd. 

A Nvidia három új grafikus kártyát jelentett be: az RTX 4060 Supert, az RTX 4070 Ti Supert és az RTX 4080 Supert, amelyeknek az árai 599 dollár (körülbelül 207 600 forint) és 999 dollár (körülbelül 346 300 forint) között várható.  

Ezeket már nem is elsősorban PC-s 3D játékokhoz, hanem kifejezetten generatív MI-alkalmazások futtatására tervezték. 

Valójában a régiekhez hasonlóan eredetileg ezek is nagy gépigényű játékok futtatásához tervezett GPU-k, azonban még erősebbek. Az Nvidia szerint például az RTX 4080 Super az előző generációs modellnél 150 százalékkal gyorsabban képes MI-videókat generálni.   

Emellett hasznos lehet majd a videóhívásokban megjelenő háttérelemek eltávolítására is, amire ugyan a mai grafikus kártyák is képesek, azonban ezek a változatok várhatóan sokkal hatékonyabban, kevesebb hibával és elmosódással tudják majd ezt kezelni.  

A Nvidia azt is kiemelte, hogy a játékfejlesztők számára is hasznos lehet egy ilyen erősségű grafikus processzor, elsősorban olyan esetekben, amikor generatív mesterséges intelligenciát tanítanak be párbeszédgenerálásra.   

A CNBC üzleti hírportál szerint a vállalat arra számít, hogy egy évben belül olyan új MI-alkalmazások jelennek meg, amelyek ki fogják használni a megnövekedett kapacitást. A Microsoft például várhatóan még az idén kiadja a Windows 12-t, amely még jobban ki tudja majd használni az MI-chipek előnyeit.   

Más vállalatok is próbálkoznak hasonlóval 

Az Intel, az AMD és a Qualcomm is hasonló chipeken dolgozik. Így az Nvidiának már nem csupán a nagy teljesítményű GPU-k piacán vannak vetélytársai, de a PC-kbe szánt grafikus processzorok piacán is fokozódik a verseny. 

A vállalatok ezen lépése többről szól annál, mint hogy jobb játékokat tudjunk majd futtatni. Ahogy egyre népszerűbbek a mesterségesintelligencia-eszközök, annál több akadályba ütköznek a techcégek. A generatív MI futtatása mögött hatalmas szuperszámítógépek állnak a háttérben, és minél többen használják például a ChatGPT-t, annál inkább terhelik a rendszert.   

Az Nvidia – és más vállalatok – szerint az a megoldás, hogy a nagyobb teljesítményű grafikus kártyák segítségével olyan erős személyi számítógépeket hoznak létre, amelyek maguk is képesek lesznek futtatni ezeket a rendszereket. Ezzel leveszik a teher egy részét a szuperszámítógépek és azok üzemeltetőinek válláról. A felturbózott otthoni számítógépek ugyan képesek lesznek helyben futtatni különböző nagy nyelvi modelleket és képgenerátorokat, a CNBC szerint azért akadnak majd hiányosságai az új rendszernek.  

A Nvidia szerint az lesz a megoldás, hogy a komplexebb kérdésekre az eddig megszokott módon kapunk majd választ, a gyors adatfeldolgozást igénylő feladatokhoz pedig egy helyi MI-modellt használhatunk majd. 

Az új grafikus kártyák emellett megfelelnek az exportellenőrzésnek, így a vállalat szerint Kínába is lehet majd szállítani azokat, ezáltal alternatívát jelenthetnek azoknak a távol-keleti kutatóknak és vállalatoknak, amelyek nem juthatnak hozzá a cég legerősebb grafikus processzoraihoz. 

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn