A decemberi béremelésnek köszönhetően az önkormányzatok is nagyobb támogatást kapnak 

Szerző: | 2024. január. 19. | Hazai

Tavaly decembertől a kormány megemelte a minimálbér és garantált bérminimum mértékét. Ezzel az önkormányzatok által foglalkoztatottak körében is megnyílt a lehetőség a fizetésemelésre. Ennek a fedezetét a költségvetés biztosítja: az önkormányzatok így 69,3 milliárd forint többlettámogatáshoz jutottak. A köznevelési és szociális intézmények 37 milliárdos pluszjuttatást kaptak.

Tavaly december 1-jétől a minimálbér összegét 266 800 forintra, a garantált bérminimum összegét 326 ezerre emelte a kormány. Ezzel párhuzamosan a közszolgáltatási feladatokhoz kapcsolódó támogatások összegét is növelte.  A döntéssel valamennyi önkormányzatot, egyházi, nem állami humán fenntartót többlettámogatás illet meg a köznevelési, szociális gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen.  

Az elhatározás értelmében a köznevelési nem állami fenntartók mintegy 6,9 milliárd forint többlettámogatásban részesülnek. A nem állami szociális szolgáltatók a döntés hatására mintegy 30 milliárdos pluszjuttatásban részesülnek, tekintve, hogy a szociális területen az egyházi fenntartók esetében a kiegészítő támogatás összege is növekszik. 

A települési önkormányzatok 69,3 milliárd forint többlettámogatásra jogosultak,  

amelyből csak a Fővárosi Önkormányzat közel 1,5 milliárd, a fővárosi kerületek pedig közel 8,2 milliárd forintot kapnak.  A kiegészítéseken túl a kormány az idei évben is kiemelten támogatja a helyhatóságokat: kötelező feladataik ellátására 2024-ben mintegy 1050 milliárd forint támogatást kapnak. A fajlagos támogatási összegek változása a kormany.hu honlapon elérhető. 

Kapcsolódó: 

 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn