A negyedik negyedévben lassult az amerikai gazdaság növekedési üteme 

Szerző: | 2024. január. 25. | Kiemelt, Világgazdaság

Az előzetes elemzői várakozásoknál jobbnak bizonyult a negyedik negyedéves amerikai gazdasági teljesítmény: az évesített negyedéves növekedés 3,3 százalékot tett ki az előzetesen várt 2 százalékos bővülés ellenében. Ugyanakkor a harmadik negyedévhez viszonyítva a bővülés üteme érdemben lassult. 

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzőjének írása 

A tavalyi negyedik negyedévben az USA gazdaságának teljesítménye az elemzői várakozásoknál érdemben kedvezőbben alakult az előzetes adatok szerint. Az angolszász országokban elterjedtebb évesített negyedéves növekedés a tavalyi év utolsó 3 hónapjában 3,3 százalékot tett ki, miközben az elemzők ennél jelentősebben kisebb, 2,0 százalékos bővülést vártak. A növekedési ütem ugyanakkor ezzel együtt is érdemben lassult a harmadik negyedéves 4,9 százalékról. A bővüléshez minden főbb felhasználási tétel hozzájárult: a fogyasztás 2,8, a beruházások 2,1, míg a kormányzati kiadások 3,3 százalékkal nőttek, így e három tétel hozzájárulása 1,91, 0,38 és 0,56 százalékpontot tett ki. De a nettó export hozzájárulása is számottevő, 0,43 százalékpont volt annak köszönhetően, hogy amíg a kivitel 6,3 százalékkal emelkedett, addig az import csupán 1,9 százalékkal. A negyedik negyedévben éves alapon a gazdaság teljesítménye 3,1 százalékkal nőtt, ami gyorsulást jelent a harmadik negyedéves 2,9 százalékhoz képest. 

Így 2023 egészében az USA gazdasága 2,5 százalékkal növekedett a 2022-es 1,9 százalék után. Éves szinten a növekedés fő motorja a 4,0 százalékkal bővülő kormányzati kiadások, valamint a 2,2 százalékkal emelkedő lakossági fogyasztás volt, de érdemi hozzájárulása volt a nettó exportnak is, köszönhetően annak, hogy amíg az import 1,7 százalékkal visszaesett, a kivitel 2,7 százalékkal növekedni tudott. Visszafogta ugyanakkor a bővülést a beruházások csökkenése, itt éves szinten 1,2 százalékos mérséklődést mértek. Vagyis a szigorú kamatkörnyezet hatása megjelent, azonban nem a korábban várt mértékben, és a fogyasztásra gyakorolt hatása is csak enyhe lehetett az adatok alapján. 

A vártnál erősebb negyedik negyedéves növekedés azt mutatja, hogy a Fed által 2007 óta alkalmazott legszigorúbb kamatszint nem mérsékelte érdemben a gazdaság teljesítményét, az a magas kamatszintek és a megdráguló hitelezés ellenére tovább bővült. Az adat várhatóan óvatosságra inti a Fedet a várható kamatpályát illetően, mivel a gazdasági aktivitás fennmaradása kockázatot jelent az infláció 2,0 százalékos jegybanki célhoz való visszatérése kapcsán. Emiatt most már szinte biztosra vehető, hogy márciusban nem kerül sor kamatcsökkentésre, ezt eddig is inkább csak a befektetők várták, a jegybank nem kommunikálta. Ennél nagyobb a valószínűsége a júniusi vagy akár még későbbi első kamatvágásnak, illetve annak, hogy az idén csak a decemberben kommunikált 3 kamatcsökkentésre kerül sor.

Borítókép: MTI/EPA/Bloomberg pool/Ting Shen

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn