Nagy Márton az EU versenyképességéről és az Ukrajna miatti ágazati torzulásokról 

Szerző: | 2024. február. 10. | Hazai

A nemzetgazdasági miniszter Genkben vett részt a Versenyképességi Tanács informális ülésén, ahol kifejtette, hogy az EU-nak közös, széles körű, az elektromos autózást érintő támogatási programot kellene indítania, illetve Ukrajna uniós csatlakozása előkészítetlen, és az emiatt bekövetkezett ágazati torzulások is kezelésre szorulnak.  

Az EU versenyképességének javítása kritikus fontosságú, és lépést kell tartani az Egyesült Államokkal, valamint Kínával, amelyek jelentős költségvetési forrásokat fordítanak a saját iparuk támogatására. Eközben Európa visszatér az új gazdasági kormányzás keretén belül a maastrichti szigorú költségvetési politikához – emelte ki Nagy Márton, hozzátéve, hogy

az igen korlátozott költségvetési források mellett az átálláshoz más forrásokat is szükséges bevonni.

A jövőben fontos szerepe lehet a fejlesztési banki, kereskedelmi banki, tőkepiaci vagy akár a jegybanki forrásoknak a versenyképességi finanszírozásában.  

A miniszter az általános zöld- és digitális átállás támogatása helyett új iparpolitikai és állami támogatási szemléletet javasolt. Ágazati megközelítést kell alkalmazni, akár konkrét termékeket támogatni annak érdekében, hogy a forrásokat megfelelően célzottan, ezáltal hatékonyan költsük el. Ennek keretében  

javaslatot tett egy új közös uniós programra, amely az elektromos autók támogatását célozná mind fogyasztói, mind gyártói oldalról.   

A tárcavezető arról is szólt, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzetben az EU és a belső piac a versenyképességét meghatározó teszt előtt áll. Mivel az új, technológiavezérelt iparágakban Európa nem tölt be vezető szerepet, ezért elsődleges az összekapcsolódás (connectivity) és az unión belüli blokkosodás elkerülése. A globális versenyben a keleti és a nyugati tőkének találkoznia kell, ami nem függőséget, hanem kapcsolódást jelent.  

Végül Nagy Márton Ukrajna EU-csatlakozása kapcsán kifejtette, hogy ez a folyamat nincs előkészítve, annak hatása az uniós tagországokra nincs felmérve.

Emiatt már most is számos ágazati torzulás alakult ki és a közeljövőben még több várható.

Erre jó példa az agráriumban és a logisztikában tapasztalható feszültség. Kiemelte, hogy meg kell hallgatni az iparági szereplőket és figyelembe kell venni a véleményüket.

A magyar, cseh, szlovák és lengyel fuvarozói szervezetek közösen írtak levelet az Európai Bizottságnak konkrét javaslatokkal, mert az EU és Ukrajna közötti egyezmény jelentősen rontja a versenyképességüket. Azt kérik, hogy a járművezetőknek 3-4 hetente kötelezően haza kelljen térniük Ukrajnába, és az ottani fuvarozóknak az uniós műszaki, szakmai képesítési és pihenőidőre vonatkozó szabályokat be kelljen tartaniuk.  

A nemzetgazdasági miniszter jelezte az Európai Bizottság számára, hogy

a fuvarozói szövetségek által felvázolt javaslatokat támogatja az azonos működési és egyenlő versenyfeltételek biztosítása érdekében, törekedve egyúttal az ukrán gazdaságnak nyújtott támogatás sérelmének elkerülésére.

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn