Még idén megszülethet a mesterséges intelligenciára vonatkozó EU-megállapodás  

Szerző: | 2023. október. 26. | Technológia

Az európai törvényhozóknak még nem sikerült megállapodniuk az új, mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályokkal kapcsolatos számos kérdésben a keddi, kulcsfontosságú ülés előtt, és az alatt sem, így decemberig nem lesz megállapodás – állítja négy, az ügyet jól ismerő személy. Ám sokan támogatják, hogy még az idén döntés szülessen. 

 A mesterséges intelligenciára vonatkozó szabálytervezetről az Európai Parlamentnek és az Európai Unió tagállamainak kell megállapodnia. Eddig háromszor tárgyalták meg őket trilógusok (vagyis az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács) körében. 

Az EU 2021-ben kezdett el dolgozni a mesterséges intelligenciáról szóló törvénytervezeten. Idén májusban az Európai Parlament elfogadta a jogszabálytervezetet. 

A javaslatok értelmében a mesterséges intelligencia eszközeit aszerint fogják osztályozni, hogy milyen szintű kockázatot látnak bennük, az alacsonytól az elfogadhatatlanig. Az ezeket az eszközöket használó kormányoknak és vállalatoknak a besorolástól függően különböző kötelezettségeik lesznek. 

A források szerint hétfőn az uniós törvényhozók megvitatták az általános célú modellek és a magas kockázatú mesterséges intelligenciával kapcsolatos tárgyalási álláspontjukat. Kedden pedig újra tárgyalnak róla a trilógusok körében. 

Spanyolország szorgalmazza a megállapodást, és kompromisszumokat javasolt a folyamat felgyorsítására. Ezek között szerepel a több mint 45 millió felhasználót számláló általános célú modellek szabályozásának többszintű megközelítése. 

A dél-európai ország további kötelezettségeket róna a hatékony általános célú modellekre (VCFM), például a ChatGPT-re, beleértve a rendszeres ellenőrzést. Emellett közölte, hogy a negyedik trilógusegyeztetés előtt konzultált más uniós országokkal a lehetséges kompromisszumokról. A források szerint azonban nem valószínű, hogy ezen a találkozón végleges megállapodás születik.  

A Reuters szerint az ötödik tárgyalásra december elején kerül sor. Ha ekkor nem sikerül megállapodásra jutni, a tárgyalások a jövő év elejére tolódhatnak. A megbeszéléseket a júniusi európai parlamenti választások pedig még jobban megnehezíthetik. 

A törvényhozók egy része, köztük Thierry Breton, az EU ipari vezetője, valamint Dragoș Tudorache és Brando Benifei, a mesterséges intelligenciáról szóló törvény társalkotói remélik, hogy a tervezetet még az év vége előtt jóváhagyják. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn