Orosz győzelem a banánháborúban 

Szerző: | 2024. február. 17. | Geopolitika, Háború, Szankciók

A napokban számoltunk be az Ecuador és Oroszország közötti konfliktusról. A banánköztársaság január végén úgy döntött, hogy átadja orosz gyártmányú fegyvereit az USA-nak, ahonnan azok majd Ukrajnába kerülnek. Válaszképp az oroszok felfüggesztették a banán és a szegfű behozatalát Ecuadorból. Most mindez megoldódni látszik.  

Péntek este az orosz portálok arról számoltak be, hogy az orosz Fogyasztóvédelmi és Növény-egészségügyi Felügyelőség visszavonta a nemrégiben hozott döntését, amelyben felfüggesztette öt ecuadori banánexportőr behozatali engedélyét, miután polifág púpos legyeket (Megaselia scalaris Loew) találtak az Andok országából származó banánszállítmányban.  

 

Miután tárgyaltak Ecuador ellenőrző szolgálatával, úgy döntöttek, a banánszállítmányokat az ecuadoriak garanciája mellett ismét beengedik Oroszországba.  

A tegnapi hír meglepő volt, ám akkor még csak arra gondolhattunk, hogy esetleg szorgos ecuadori munkáskezek összekapkodták a koporsólegyeket. Hiszen eddig az orosz hatóságok váltig hangsúlyozták, az intézkedéseknek semmi köze a fegyverüzlethez, pusztán egészségügyi okai vannak. 

Ám ma reggelre kiderült, másról is szó van. Rövidhírben számoltak be arról, hogy Ecuador visszavonta a régi orosz berendezések Egyesült Államokba való szállításáról szóló döntését, válaszul arra, hogy az oroszok feloldották az banánszállítási tilalmat.  

A visszavonásról Vlagyimir Szprincsan orosz nagykövet számolt be, miután megbeszélte a dolgokat Daniel Noboa elnökkel. A nagykövet tájékoztatása szerint  

Ecuador álláspontja nem az, hogy fegyvereket és lőszereket küldjön forró zónákba, hanem hogy hozzájáruljon a konfliktusok békés megoldásához, diplomáciai eszközökkel.  

Azt is hangsúlyozta, hogy az ecuadori fél is belátta, az ország semleges státusza és állandó ENSZ-tagsága miatt nem engedheti meg magát, hogy bárki oldalán belesodródjanak a konfliktusba. Ugyanakkor megjegyezte, a jövő hét elején jelentik be az orosz fegyverek Egyesült Államokba való szállításáról szóló határozat hivatalos visszavonását. 

Úgy tűnik, elegáns megoldást találtak a két ország között az elmúlt napokban felmerült bonyodalmakra. Az ecuadoriak nem vesztik el az arcukat, hiszen kiharcolták, hogy továbbra is szállíthassanak banánt Oroszországba. Cserébe csak arról kell lemondaniuk, hogy az általuk amúgy is fémhulladéknak minősített orosz fegyvereket nem viszik az USA-ba, majd onnan Ukrajnába.  

Az oroszok, pedig úgy viselkednek, mint egy nyugodt nagy medve, amely nem csapkod holmi koporsólegyekre, mégis el tudja érni, hogy az Ecuadornak szállított orosz fegyverek ne kerüljenek az ukránokhoz.  

Az igazi orosz győzelem viszont másban rejlik: ezzel is üzenni tudtak azon országoknak, amelyek esetleg az USA nyomására elgondolkodnának rajta, hogy régi orosz fegyvereiket eljuttatnák Ukrajnának. Nemcsak az volt az üzenet, hogy keményen válaszolnak az ilyen barátságtalan lépésre, hanem immár az is, hogy velük még mindig meg lehet egyezni. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn