A Naftogáz helyzete 2022-ben

Szerző: | 2024. február. 20. | Blog Archívum

Cikkünkben felidézzük 2022 július utolsó hetét, amikor a Naftogáz Ukrajna legnagyobb olaj- és gázszolgáltató vállalata bejelentette, hogy nem fogja kifizetni az eurókötvények tulajdonosai számára az esedékes törlesztőrészleteket és kamatokat, amivel technikai csődbe került (2022-ben 1,4 milliárd USD a kibocsátott kötvények értéke). De nem csak a vállalatot, hanem egész Ukrajnát is magával ránthatja ezzel a döntéssel.

Az eredeti cikk megjelent a Mandiner Makronóm rovatában 2022. augusztus 3-án. Az írás az akkori események és információk birtokában keletkezett.

Naftogaz állítása szerint rendelkeztek a kötvénykifizetésekhez szükséges pénzügyi fedezettel a számláikon, de a kormányzati jóváhagyás hiánya miatt nem tudták teljesíteni ezeket a kötelezettségeket. Úgy tűnik, hogy a Naftogaz csak az első a sorban, mivel más állami vállalatokat is hasonló utasítás érhet. A kormány felkérte ezeket a cégeket, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat az Ukrenergo és az Ukravtodor állami vállalatokkal a kötvénykifizetések kétéves elhalasztásáról. Ez a lépés kétségeket vet fel a sikerességét illetően, mivel a Naftogaz már korábban is próbálkozott hasonló halasztást elérni a kötvénytulajdonosokkal, de nem sikerült nekik.

Bár a közelmúltban Ukrajna megállapodott más hitelezőkkel (pl. a Párizsi Hitelezők Klubjával), hogy 1,5 évre elhalasztja eurókötvényei kifizetését, de ez inkább csak formális előjele volt a közelgő problémáknak.

Bizonyára szokatlan helyzet alakult volna ki, ha az állam nem állna eleget adósságainak, miközben az állami tulajdonú vállalatok továbbra is teljesítenék fizetési kötelezettségeiket.

A gyakorlatban tervezett nemfizetésről beszélhetünk, hisz a kormány minden áron meg kívánja akadályozni a valuta kiáramlását az országból és bebiztosítani magát arra az esetre, ha a nyugati partnerek nem tudnák (vagy nem akarnák) finanszírozni, hisz jelenleg a költségvetési hiány óriási – előző becslések szerint 50 milliárd USD.

Úgy néz ki, hogy Ukrajna nem kapja meg azt a pénzügyi támogatást, amelyre számított, ezért dilemmába ütközött: a külső tartozást fizetni, vagy a hadikiadásokat. Ukrajna választása ebben a helyzetben egyértelmű és az utóbbi a fontosabb.

Egyértelmű, hogy bár a hitelező államok hajlandóak lehetnek megértéssel és rugalmassággal kezelni a fizetési halasztást, a magánkötvénytulajdonosokkal való tárgyalás jóval bonyolultabb. Amikor a Naftogaz 335 millió dollár értékű eurókötvény esetében kért fizetési halasztást, nem kapta meg a szükséges támogatást a hitelezőktől. Jelenleg nincs jele annak, hogy Ukrajna államadósságának jelentős részének tulajdonosai hajlandóak lennének a kifizetések átütemezésére. Ez nem meglepő, tekintettel arra, hogy a hitelezők tudatában voltak annak, hogy a Naftogaznak rendelkezésre állnak a szükséges pénzügyi források.

A kialakult szituáció a Naftogáz tükrében

Az ilyen helyzet az állami monopolvállalat számára azt jelenti, hogy jelenleg nincs lehetősége forrásszerzésre a nemzetközi tőkepiacon, így kérdésessé válik a 2022/2023-as fűtési szezonra való felkészülés, hisz a szükséges földgázimportot nem lesz miből finanszírozni.

A kialakult helyzetet többféleképpen magyarázzák a szakértők. Az egyik verzió szerint a kialakult helyzet a monopolóriás és a Miniszteri Kabinet közötti személyes ellentétekre vezethető vissza. A másik szerint a Naftogáznak igazából nincs is pénze, a számok pedig „csúsztatottak”. Valójában a Naftogáz pénzügyi helyzete már régóta nehéz, a cég többször is a fizetési kötelezettségek elmulasztásának küszöbén állt, de az utolsó pillanatban mindig megoldódtak a problémák. Azonban a háború kitörésével a gondok súlyosbodtak és az adósság majdnem a duplájára nőtt (30-ról 50 milliárd UAH-ra). Nem meglepő, hogy az óriáscég 150 milliárd UAH-t (5 milliárd USD) kért az államtól gázvásárlásra, a fűtési szezon biztosítására.Vagyis a Naftogáz jelen helyzetét a Miniszteri Kabinet tudatos döntése okozta.

A kormány nem biztos abban, hogy a költségvetési hiány fedezésére elegendő pénzt kap a nyugati partnerektől, ezért most bármilyen eszközzel lassítani fogja a devizakiáramlást.

Ugyanakkor nagy valószínűséggel csak bővül azoknak az állami vállalatoknak a listája, amelyek az adósságfizetésüket fel fogják függeszteni. Az Ukrenergo és az Ukravtodor mellett (melyek már kaptak utasítást a halasztott fizetésekről szóló tárgyalások megkezdésére) még az Ukrzaliznicja (Ukrán Állami Vasutak), Ukreximbank és mások. Vagyis a Naftogáz miatt több állami vállalat is bedőlhet.

Vajon van kiút?

Bárhogy is alakul a helyzet a Naftogáznál, a lakosság számára a legfontosabb kérdés, hogy hogyan fogja átvészelni a következő telet, hiszen a kockázatok napról-napra csak nőnek.

Az ukrán törvényhozás előtt egy javaslat áll, amelynek célja, hogy a nemzeti költségvetésből 264 milliárd hrivnyát csoportosítsanak át a gázszektor számára, különösen a Naftogáznak. Ezt a lépést részben azzal indokolják, hogy a Kormányzati Kabinet által bevezetett fizetési moratórium segítségével fokozott nyomást lehet kifejteni a Parlamentre, hogy támogassa az említett pénzügyi átcsoportosításokat.

Jelen helyzetben a fontosabb kérdés most inkább az, hogy

lesz-e fizikálisan annyi gázmennyiség, mellyel az ország átvészelheti a telet, hisz kb. 5 milliárd köbméter hiányzik.

Ezt különösen nehéz lesz beszerezni az Európába irányuló orosz tranzit teljes leállítása esetén, melynek kockázata meglehetősen magas. Érdekes tény, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 2022. májusában 300 millió USD hitelkeretet biztosított a Naftogáz számára a téli gázvásárláshoz, melyre a Miniszteri Kabinet garanciát is vállalt. De ezt az összeget még most sem használta fel a cég földgáz beszerzésre.

Egy technikai fizetésképtelenség ténye elég sokáig (akár 10-15 évig is) kísérteni fogja a Naftogázt, és ez kihathat a jövőbeni hitelfelvételek kamatjaira is. Pl. nem 10 százalékos, hanem 20 százalékos hiteldíjjal kell számítania, ami közvetett módon a fogyasztókra fog áthárulni.

Az sem mellékes, hogy mivel a Naftogáznak mind Ukrajnában, mind külföldön van vagyona, ezért a kötvénytulajdonosok bírósági úton rendezhetik számláikat az állami vállalattal szemben. Sajtóértesülések szerint a Naftogáznak van egy leányvállalata Svájcban. A leányvállalat feladata összetett pénzügyi tranzakciók lebonyolítása. Jelenleg kb. 400 millió dollár van a számláin. És érdekes egybeesés miatt azok most is ott vannak. Ezt a pénzt a hitelezők kérésére bármikor lefoglalhatják, és ismerve Svájc meglehetősen szigorú hozzáállását az ilyen kérdésekben, a hitelezők sikerrel is járhatnak.

Dominóeffektus várható?

A Naftogáz pénzügyi nehézségei az egész ukrán gazdaságot befolyásolhatják. Az állami vállalat fizetésképtelensége olyan hatást válthat ki, amely során a többi állami cég is képtelenné válik adósságai kiegyenlítésére, ha az állam nem rendelkezik elegendő forrással. Szakértők szerint az ukrán kormánynak már áprilisban meg kellett volna kezdenie az államadósság újraszervezésére irányuló tárgyalásokat, tekintettel arra, hogy a gazdaság súlyos állapotban van. Május és június során az államadósság 50%-ának elengedését kellett volna kezdeményezni, a fennmaradó összeget pedig 15-20 éves időtartamra átütemezni, miközben a kamatlábakat 7,5%-ról 2,5%-ra csökkentik és a GDP-warrantok alapján történő kifizetéseket is mérséklik. Azonban ez a lehetőség elszaladt, mivel az ország továbbra is időben teljesítette kötelezettségeit.

Már egy jó ideje nyílt titok, hogy a nyugati partnerek finanszírozása nem elég az ország működésének fenntartására: előbb havi 5 milliárd dollárra tartott igényt az ukrán vezetés, ami mára már 9 milliárdra rúgott, amiből jelenleg a Nyugat csak 1 milliárdot hajlandó biztosítani.

A gyakorlatban egy ország csődje hosszú időre bezárja a tőkepiacokhoz való hozzáférést, illetve nagyon megdrágítja a hiteleket, a befektetők pedig elkerülik az ilyen államokat.

Mivel Ukrajnában háború dúl, ezért már most sem tud elég forráshoz jutni a pénzpiacokon, valamint nem áramlanak be a befektetések sem, ellenkezőleg a tőke kiáramlása tapasztalható. A Naftogáz gazdaságban betöltött szerepe miatt a vállalat fizetésképtelensége rossz hatással lesz a további kötvénykibocsátásokra. Így a hadikötvényekre Ukrajna már 16 százalékos kamatozást ígér, ami extra nagy költségnövekedést jelent az ország költségvetése számára.

Másrészt Ukrajna, miután bejelentette a Naftogáz fizetésképtelenséget, lehetőséget kaphat arra, hogy megszabaduljon egy hatalmas adósságtehertől, és erre már a gazdaságtörténetben voltak példák. A kérdés az, hogy élni fog-e az ország vezetése ezzel a lehetőséggel és persze az is kérdés, hogy hogyan fognak reagálni egy ilyen bejelentésre a hitelezők. Mindenesetre Pandóra szelencéjét a Naftogáz már megnyitotta.

Kiegészítés:
Naftogaz kötvényei 2024-ben összesen 600 millió EUR értékben kerültek kibocsátásra 7.125%-os kamatlábbal. Ezenkívül szerepel egy amerikai dollárban denominált kötvény is, amelynek értéke 500 millió USD, és 2026 novemberében jár le . A pontos dollárban kifejezett értékét a kötvényeknek azonban az aktuális EUR/USD árfolyam alapján kell kiszámítani, mivel a fő összeg euróban van meghatározva. Az átváltáshoz az aktuális árfolyamot kellene alkalmazni, amely változhat az idő függvényében (Forrás: Reuters).

A Naftogáz Ukrajnában stabil pénzügyi helyzetbe került, miután hónapokig tartó csőd után sikeresen átstrukturálta kötvényeit. A Reuters közlése szerint a cég vezérigazgatója, Olekszij Csernisov, bejelentette, hogy a Naftogáz kilépett a csőd állapotából, és stabil pénzügyi helyzetben van​​. Emellett a Naftogáz befektetői beleegyeztek az eurokötvények kifizetéseinek elhalasztásába, ami 2022-2024 között összesen 90 millió EUR kamatköltséget jelent, évi 45 millió EUR összeggel, amelyet minden év júliusában kell kifizetni​​.

Ezenkívül a Naftogáz tervei között szerepel, hogy 2024-ben folytatja a belföldi gázkitermelés növelését, a modern technológiák alkalmazásával, amit az Ukrgazvydobuvannya révén valósítanak meg. Olekszij Csernisov, a Naftogáz Csoport vezérigazgatója egy február 8-i találkozón jelentette be, hogy 2023-ban növelték a gázkitermelést, ami rendkívüli teljesítmény a háborús körülmények között​​.

Címlapfotó: Shotterstock.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn