A német jegybank szerint megint recesszióban van a gazdaság

Szerző: | 2024. február. 22. | Kiemelt, Világgazdaság

Németország gazdasága egyre jobban tántorog: ezúttal a Bundesbank adott le figyelmeztető lövést, ám a Scholz-kabinet szerint ismét csupán átmeneti visszaesésről van szó. 2023 eleje óta ezt mondja.

Németország valószínűleg recesszióban van – áll a Bundesbank havi jelentésében. A központi bank Európa legnagyobb gazdaságának újabb botlását a gyenge külső kereslettel, a visszafogott belső fogyasztással, valamint a hazai beruházásokat visszatartó magas hitelfelvételi költségekkel magyarázza – írja a Reuters.

Németország az ukrajnai háború kitörése után berobbant energiaválság óta küszködik az energiaárakkal, iparra épülő gazdasága pedig immár negyedik egymást követő negyedévében stagnál vagy mínuszban van – nem kis aggodalommal töltve el az EU-s tagállamokat.

A jelentés szerint „2024 első negyedévében a gazdasági kibocsátás újra enyhén csökkenhet. A második egymást követő negyedéves visszaeséssel a német gazdaság technikai recesszióba kerülne”.

Megint minden összejött, de nincs baj

A problémák változatlanok: a külföldi kereslet csökkenő tendenciát mutat, a cégek a finanszírozási költségek emelkedése miatt visszafogják a beruházásokat (ebben közrejátszik az Európai Központi Bank tavalyi kamatemelési sorozata is). Az idei első negyedév várható zuhanásában az egymást követő sztrájkok és tiltakozások is szerepet játszhatnak.

A Bundesbank ugyanakkor azt is hangsúlyozta: bár gyengék a gazdasági kilátások, a munkaerőpiac stabilitása továbbra is megmarad, a recesszió pedig valószínűleg átmeneti lesz.

Optimizmus ide vagy oda, a német kormány még ezt az előrejelzést is kikérte magának. A kabinet közlése szerint ami most történik a német gazdaságban, az csupán a magas energiaköltségeknek, a gyengülő kínai kereskedelemnek és az inflációnak olyan együttes hatása, amely átmenetileg visszafogja ugyan a növekedést, de alapvetően nem kérdőjelezi meg a gazdasági stratégiát.

Scholz kancellár tavaly ilyenkor a Bloombergnek adott mindenre legyintő interjút, amelyben kifejtette, hogy Németország elkerüli a recessziót, miután Berlin megtanulta, hogyan lehet azonnal és hatékonyan reagálni a váratlan helyzetekre. Akkor sem lett igaza.

***

Kapcsolódó:

Fotó:
Olaf Scholz német kancellár és Christian Lindner német pénzügyminiszter
MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn