Rávilágít a kínai gazdaság hibáira az Evergrande csoport összeomlása 

Szerző: | 2024. február. 23. | Világgazdaság

A hongkongi legfelsőbb bíróság a városállamban tőzsdére bejegyzett Evergrande kínai ingatlanóriást felszámolás alá helyezte. A probléma ezzel az, hogy a kínai gazdaság egykori zászlóshajójának a vagyona főként az ország „szárazföldjén” található. A nemzetközi sajtó eltérően ítéli meg a hatást, amelyet az események a távol-keleti ország gazdasági helyzetére gyakorolhatnak.

Még január 29-én a hongkongi legfelsőbb bíróság hivatalosan elrendelte a China Evergrande Group felszámolását. Az indoklás szerint nem történt előrelépés a vállalat adósságának átstrukturálásában, a cég fizetésképtelensége pedig riasztó. Ilyen esetekben a Hongkongban hatályos eljárások pontosan meghatározzák a teendőket.  

A The Wall Street Journal, az amerikai tőzsdei körök lapja derűlátó véleményt fogalmazott meg. Szerinte ezzel „véget ért a kínai vállalat hosszú agóniája, amelynek a fizetésképtelensége sokkoló hullámokat vetett a világ második legnagyobb gazdaságában”. 

A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője 

A Financial Times brit üzleti lap kicsit másként látja a helyzetet: ez a döntés „a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjének összeomlásában egy új, kaotikus szakasz kezdetét jelzi”. Két évvel ezelőtt az Evergrande „likviditási válságot váltott ki a kínai fejlesztők körében”.

Az ingatlanprojektek leállása, a csődök spirálja és az építőipari cégek kiadásainak évi 10 százalékos visszaesése miatt az Evergrande-ügy súlyos áldozatokat követelt az ország gazdaságától

– emlékeztetett a napilap. 

„Egy olyan időszakban, amikor az ingatlaneladások összeomlanak Kínában, ez a felszámolás rávilágít a gazdaság romló helyzetére, ami súlyosbíthatja az ottani ingatlanpiac nehézségeit, és kihatással lehet más ágazatokra is” – írta az Axios amerikai üzleti kiadvány.  

„Ez nemcsak egy súlyos sokk a világ második legnagyobb gazdasága számára – ismerte el Hszu Szan-lang, a Mars Data kínai kutatóintézet munkatársa a Sohu platformon közzétett bejegyzésében –, hanem egy jelentős visszaesés is egy olyan időszakban, amikor az ország megpróbál kilábalni a szigorú költségvetési politikából.”  

A kínai növekedés, amelyet régóta az ingatlanszektor hajtott, tavaly 5,3 százalékon állt – mutatott rá a Hunan tartományban működő intézet közgazdásza. A távol-keleti országban számos helyi önkormányzat szenved az Evergrande csődjének következményeitől. A költségvetésük „közvetlenül a földeladásoktól és -vásárlásoktól függ – folytatta a kutató. – Ami még rosszabb, hogy az Evergrande 2400 milliárd jüannyi (közel  120 ezer milliárd forintnyi, ami a 2023-as magyar költségvetési bevételeknek a 3,3-szorosa! – a szerk.) tartozásának nagy része az új lakások vásárlására szánt háztartási betétekből származik.”  

Ezek a magánszemélyek „a felszámolási folyamatban nem feltétlenül élveznek elsőbbséget a külföldi hitelezőkkel szemben”. Peking így időhúzásra kényszerülhet. A Washington Post, az amerikai napilap rámutatott, hogy „még az sem biztos, hogy a kínai hatóságok elismerik a hongkongi bíróság döntését, és lehetővé teszik a nemzetközi hitelezők számára, hogy lefoglalják az Evergrande vagyonát, már amihez hozzáférnek”. 

Húszszázalékos árfolyamveszteség 

A bírósági döntés bejelentését követően több mint húszszázalékos esés után felfüggesztették az Evergrande tőzsdei jegyzését Hongkongban – jegyezte meg a Nikkei Asia. A japán üzleti média szerint ez az új szakasz kettős próbatételt jelent. Először is tesztelni fogja a kínai ingatlanszektor talpra állási képességét. Másodszor pedig próbára bocsátja a Hongkong és Kína között 2021-ben létrejött igazságszolgáltatási megállapodás alkalmazását, amely lehetővé teszi a városállam számára, hogy a döntéseket eseti alapon hozza meg. 

A vállalat vagyonának és tartozásainak kezelésére felszámolót kell kinevezni. Miután a vagyontárgyakat realizálták, a különböző hitelezőknek egy adott sorrendben ki kell fizetni a tartozásukat. A felszámolás befejezése után az utolsó lépés a társaság feloszlatása. Tehát többé-kevésbé a felszámolásig tartó visszaszámlálás indult el az Evergrande, Kína első számú ingatlancége ellen.  

Ez a világ egyik legnagyobb vállalata, amely közvetlenül 3,5 millió (!) embert foglalkoztat  

– számolt be a South China Morning Post, a hongkongi lap. 

Vissza kell mennünk 2022 júniusáig, hogy magyarázatot találjunk a hongkongi bíróság döntésére. Az Evergrande egyik befektetője, a Top Shine Global a több mint 800 millió hongkongi dolláros (több mint 94 millió eurós) tartozását akarta behajtani, ami sikertelenül végződött, és ezért kérelmet nyújtott be a csoport felszámolására. 

A megfelelés érdekében az Evergrande türelmi időt kért, amelyet a hongkongi legfelsőbb bíróság hét alkalommal meg is adott számára. Ám a csoport 2024 elejéig sem nyújtott be életképes szerkezetátalakítási tervet, a fizetésképtelenségi szintje pedig túlságosan aggasztóvá vált. Az ügyben eljáró bírónő csak úgy dönthetett, hogy a vállalatot kényszertörlés alá helyezi, ami a hitelezők érdekeinek védelmére a legjobb megoldás. 

Egyúttal felhatalmazza a független felszámolót, hogy vegye át a vállalat irányítását. A döntés megszületett, ám még nem tudni, hogyan fogják azt alkalmazni. A felszámolás, amelyet a külföldi hitelezők kértek, a Hongkongban China Evergrande Group néven bejegyzett vállalatra vonatkozik. Az Evergrande fő eszközei azonban a Kínai Népköztársaságban találhatók. 

Míg a hongkongi vagyont viszonylag könnyű lesz rendezni, az összes többi esetében a kérdés sokkal bonyolultabb: ez nagymértékben attól függ, hogy a kínai bíróságok elismerik-e a városállamban hozott ítéletet vagy sem. Egyelőre nem jött létre igazán sikeres, határokon átnyúló felszámolási mechanizmus Peking és Hongkong között; még csak a 2021 májusában kezdődött kísérleti szakasznál tartunk.  

A Hongkonggal kötött fizetésképtelenségi segítségnyújtási mechanizmus azonban csak a három kísérleti városban, Sanghajban, Hsziamenben és Sencsenben teszi lehetővé a felszámolók beavatkozását. Ez komoly nehézségeket jelent a más régiókban tevékenykedni kívánó felszámolók számára. 

Egy ijesztő felszámolás 

Ennél is fontosabb, hogy a hongkongi legfelsőbb bíróság a helyi hitelezők követeléseire válaszul végül tehát elrendelte az Evergrande felszámolását. A cég 2400 milliárd jüan összegű kötelezettségének azonban a külföldi adósságok csak elenyésző részét teszik ki – a túlnyomó többség a szárazföldi Kínában található eszközökhöz kapcsolódik.  

Sok befektető abban reménykedik, hogy az Evergrande új életre kelhet, és így több vagyontárgyat tudnak visszaszerezni.  A boldogtalan befektetők a felszámolás során a vagyonuk alig három százalékát kaphatják vissza – a többi füstbe megy. A legtöbb hitelező nem szeretné, ha ez megtörténne. A kínai legfelsőbb bíróság több olyan körülményt sorol fel, amelyek esetén a kínai bíróságok nem adhatnak helyt a hongkongi felszámoló kérelmének: ilyen, ha az adós nem a városállamban termeli a nyereség nagy részét, illetve amennyiben a kínai népköztársaságbeli hitelezőkkel nem bánnak egyenlően. 

Globális teszt 

Így bonyolult lesz egy Hongkongban kiadott felszámolási végzés végrehajtása, ha a kínai hitelezők kifogást emelnek. Különösen az Evergrande esetében: mivel a szóban forgó árukat garantáltan a távol-keleti országban szállítják le (hiszen ingatlanokról van szó), a helyi vevők jogainak védelme elsőbbséget élvez majd.  

Mennyire lesz együttműködő Kína az Evergrande felszámolási végzésének végrehajtásában? Ez az ügy globális tesztként fog szolgálni. Mert ebben a történetben a főszereplők, akik leginkább aggódnak az érdekeikért, nem kínai befektetők.

Peking megduplázza az erőfeszítéseit, hogy ezeket az invesztorokat visszacsábítsa, miután tavaly a külföldi befektetések száma visszaesett.

Az, hogy a kínai joghatóságon kívül, Hongkongban kiadott végzést hogyan kezelik, jelezheti, hogy az ázsiai nagyhatalom valóban hajlandó-e megvédeni a külföldi befektetők érdekeit. 

Ami az Evergrande csoportot illeti, annak a sorsa már régóta megpecsételődött, és nem kell arra összpontosítani, hogy az eljárás végén hogyan osztják majd szét a megmaradt vagyont. A legfontosabb dolog: nagyon erős figyelmeztetést küld a kínai gazdaság vezetőinek, emlékeztetve őket arra, hogy mennyire veszélyes teljes mértékben a tulajdonra támaszkodni. 

A tulajdontól való függés 

Sok éven át az ingatlan volt a távol-keleti ország gazdaságának az egyik fő mozgatórugója. Az Evergrande volt a legsikeresebb vállalat ebben a szektorban. Most azonban az eladósodottsága miatt a Country Garden, Kína második számú ingatlantársasága és sok más fejlesztő cég is válságba került, ami egymást követő csődöket vetít előre.   

Az építőipari óriások összeomlása azt mutatja, hogy az ingatlanipari vállalkozások felemelkedésének nem voltak meg a megfelelő alapjai. Egyes szakértők szerint Kínában 50 millió (!) lakás áll üresen, mert a kivitelezők nem tudják eladni azokat. Ez rávilágít az ingatlanmodell törékenységére és fenntarthatatlanságára is, amelyre az ottani gazdaság túlzott mértékben támaszkodott. A kínai gazdaság most válaszút előtt áll: továbbra is központi szerepet szán az ingatlanoknak, vagy végre megszabadul az azoktól való függőségétől? Nagymértékben ez határozza meg a jövőjét. 

A Country Garden lesz a következő? 

A kínaiak által csak „az univerzum legnagyobb ingatlancégének” nevezett Country Garden ingatlancsoport szénája is nagyon rosszul áll. Sztratoszferikusan magas adósságai miatt az Evergrande csődjéhez hasonló jövőt jósolnak ennek a cégnek is.  

A Country Garden kínai ingatlanóriás, amely az ágazatot sújtó válság közepette súlyos helyzetbe került, cáfolta azt a széles körben elterjedt internetes pletykát, miszerint az alapítója, Jang Kuo-csiang és a lánya, Jang Hui-jan, a csoport elnöke külföldre menekült.

A közelmúltig a Country Garden az ingatlanszektor zászlóshajója volt, akárcsak az Evergrande. Kína 500 legnagyobb ingatlancégének 2021-es listáján a két guangdongi székhelyű vállalat egymás mellett szerepelt: az Evergrande és a Country Garden a második, illetve harmadik helyen állt, közvetlenül a Vanke mögött – írta a Sina kínai portál. 

Fizetési késedelem 

Úgy tűnik azonban, hogy a két konglomerátum fénykora már letűnt. Tavaly augusztusban az Evergrande csődvédelmet kért az Egyesült Államokban, az alapítót, Hszü Csia-jint pedig egy hónappal később letartóztatták. Októberben a kínai Caixin gazdasági magazin nyilvánosságra hozta, hogy a Country Garden hivatalosan is késedelembe esett egy 15,4 millió dolláros tengerentúli hitel kamatainak kifizetésével. A Caixin szerint ezt a tartozást már szeptemberben kellett volna rendezni. A vállalat elismerte, hogy nem tudja teljesíteni valamennyi külső adósságtörlesztési kötelezettségét a tervezett módon, illetve a türelmi időn belül.  

A csoport az elmúlt hónapokban számos mentőintézkedést hozott, hogy kimásszon ebből a helyzetből, többek között csökkentette a vezetőinek a fizetését, eladta az alapítója magánrepülőgépét, és még tavaly márciusban bejelentést tett arról, hogy Jang Kuo-csiang alapító lemondott, és átadta a vállalat irányítását lányának, Jang Hui-jannak.

Elakadt értékesítés 

A lány drasztikusan csökkentette a Country Garden regionális fiókjainak számát, 58-ról 29-re, de ez sem tudta megakadályozni a rossz hírek sorozatát. Tavaly januárban a teljes értékesítés 22 milliárd jüanra rúgott (2,8 milliárd euró), amikor Peking felhagyott a zéró-Covid-politikájával. Márciusra ez 25 milliárd jüanra (3,2 milliárd euró) emelkedett, júliusban azonban megdöbbentő volt a visszaesés: mindössze 12 milliárd jüan (1,5 milliárd euró).  

Mindenesetre az ilyen nagyságrendű havi forgalom valójában csepp a tengerben egy olyan ingatlancég számára, amelynek a teljes adóssága meghaladja az ezer milliárdot. Pontosabban ezek a csillagászati adósságok 1400 milliárd jüant (181 milliárd eurót) tesznek ki a The New York Times szerint, amely úgy véli, hogy „a Country Garden sorsa hasonló lehet a csődbe ment Evergrande csoportéhoz”. 

Nincs, aki átvegye 

Ren Ze-ping, az Evergrande csoport korábbi vezető közgazdásza a Weibón felhívást tett közzé, hogy „segítsenek az olyan kiváló minőségű magán-ingatlanfejlesztőknek, mint a Country Garden”, azzal érvelve, hogy egy nagy ingatlancég összeomlása kétségtelenül kihatással lenne a piaci bizalomra, az ország gazdasági fellendülésére, több tízmillió ember munkahelyét fenyegetve.  

Vállalatszörnyet sikerült megalkotniuk: mind a 31 kínai tartomány 235 különböző városában jelen van, 3121 programja áll építés alatt, ami négyszer annyi, mint az Evergrande-é volt. Ezek ugyancsak rémisztő számok. A Country Gardennek túl sok ingatlanprogramja van – jelentette ki egy ingatlanokkal foglalkozó kínai újságíró, aki attól tart: még ha beütne is a baj, a vállalkozás mára akkorára nőtt, hogy senki sem lenne képes az átvételére. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn