Európai szintű elektromosautó-vásárlást ösztönző program kell a zöldátmenethez 

Szerző: | 2024. március. 8. | Hazai, Zöldenergia

Az Európai Gépjárműgyártók Szövetségének (ACEA) célja, hogy előmozdítsa Európa mobilitási átalakulását, ahol minden európai polgár hozzájuthat megfizethető közlekedési megoldásokhoz, ugyanakkor azt is biztosítja, hogy az autóipar továbbra is erős, globális és versenyképes szereplő maradjon.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a magyar soros elnökségre való felkészülés jegyében ezekről a kérdésekről egyeztetett az ACEA vezetőivel. A budapesti találkozón a nemzetgazdasági minisztérium közleménye szerint megvitatták az európai mobilitás zöldátmenetében rejlő kockázatokat és az azokra adható válaszokat. 

Bőkezű kínai állami támogatás 

2023-ban globális szinten 14 millió elektromos személyautót adtak el, amelynek 58 százalékát Kínában értékesítették. Az ázsiai országban az eladott autók már közel 30 százaléka elektromos, ez az arány Európában 21, az Egyesült Államokban pedig csak 8 százalékot tesz ki. 

Ennek alakulását érdemben befolyásolja, hogy 2022-ben összességében Kína biztosította a legtöbb – több mint 22 milliárd dollár – állami támogatást az elektromos járművek vásárlásához. A bőkezű állami szubvenció – ami ösztönzi a kereskedelmet és a gyártást – miatt a zöldipart is az ázsiai ország dominálja, e téren a világ egyik legnagyobb exportőre. 

Kedvezőtlen jelenségek a földrészen 

Az Egyesült Államok elektromosjármű-piaca szintén gyorsan növekszik. Az amerikai kormány most szövetségi szintű állami támogatást vezetett be az Inflation Reduction Act, vagyis az infláció csökkentésére vonatkozó törvényen keresztül az elektromos járművek vásárlására. Ezzel a hazai beszállítóit is erősíti, hiszen a támogatás elnyeréséhez az alkatrészeknek az országból kell származnia.  

Kína és az Egyesült Államok térnyerése mellett  

az Európai Unió azonban le fog maradni,  

amelyet jól mutat a német elektromosautó-támogatási program: miután a projektet decemberben lezárták, a kereslet azonnal jelentősen visszaesett. A belső égésű motorok betiltására vonatkozó 2035-ös EU-céldátum felülvizsgálata pedig olyan bizonytalanságot szül, ami árt mind az ipar zöldátállásának, mind pedig a keresleti oldalnak. 

Az európai zöldátállás közös érdek 

Nagy Márton a találkozón kifejtette: az európai elektromosautó-ipar fellendítése és megerősítése érdekében ezért lépni kell:  

uniós szintű elektromosjármű-vásárlást ösztönző programot szükséges indítani,  

hogy lépést tudjunk tartani az Egyesült Államokkal és Kínával, amelyek jelentős költségvetési forrásokat fordítanak a saját iparuk támogatására. Az új, iparpolitikai és állami támogatási megközelítésű program – az általános zöld- és digitális átállás támogatása helyett – az elektromos autók dedikált támogatását célozná mind fogyasztói, mind pedig gyártói oldalról. 
 
Az Európai Unió egyik legnagyobb vállalása a zöldátállás, a karbonsemlegesség megvalósítása, ezért környezetvédelmi és iparstratégiai szempontból is közös érdekünk, hogy Európa az elektromos autók gyártói oldalának vezető hatalma legyen, megtartsa versenyképességét az Egyesült Államok és Kína térhódításával szemben – hangsúlyozta az egyeztetésen Nagy Márton miniszter. A következő félévben az Európai Unió magyar soros elnöksége alatt kiemelt figyelmet fogunk fordítani a programra – mutatott rá a tárcavezető. 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn