Februárban az infláció tovább lassult, idén 4,9 százalékos átlagos ütem várható

Szerző: | 2024. március. 8. | Hazai, Infláció

Az infláció februárban minimálisan tovább lassult 3,7 százalékra, amely így kedvezőbb, mint az elemzői várakozások. Habár a következő hónapokban kismértékben emelkedhet, 2024-ben éves átlagban 4,9 százalék lehet az infláció. Jövőre 4,2 százalékra lassulhat az áremelkedési ütem, miközben a jegybank 3 százalékos célját jövő nyáron érheti el. 

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

A KSH ma közzétett, friss adatai szerint az áremelkedést a megelőző hónapokhoz hasonlóan most is a szolgáltatások, a szeszesitalok, a dohányáruk, valamint a ruházkodási cikkek drágulása húzta felfelé, de mindhárom kategóriában lassulást mutatnak az adatok. Éves alapon ugyanakkor csökkent a tartós fogyasztási javak ára 2 százalékkal, ez azonban elsősorban a kereslet visszaesése nyomán történt, illetve a háztartási energia ára is mérséklődött. Ez utóbbi esetében a csökkenés oka az előző évinél alacsonyabb fogyasztás, amelyet a melegebb időjárás, a lakossági energiahatékonysági beruházások, valamint a takarékossági intézkedések eredményeztek. 

Szintén lefelé húzta az áremelkedési ütemet az élelmiszerek árváltozása, itt a KSH csupán 2,2 százalékos drágulást mért egy év alatt. 

Több kategóriában nem volt érdemi drágulás 

Havi bázison is elsősorban az üzemanyagárak tolták fel az áremelkedés tempóját, itt a KSH 6,7 százalékos drágulást regisztrált. Kedvező viszont, hogy a többi termékkategória esetében nem történt érdemi áremelkedés. A szolgáltatások egy hónap alatt például csupán 0,6 százalékkal drágultak. 

Az év eleji adatok azért is kiemelten fontosak, mert sok vállalat csak ekkor módosít árakat. 

A friss adatok azt mutatják, hogy az év eleji átárazások mértéke elmaradt a megelőző évitől, és ez az infláció további lassulását vetíti előre, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a termelői árak alapján költségoldalról megszűnt az inflációs nyomás a magyar gazdaságban. 

Mi várható az év hátralévő részében? 

Az év hátralévő részére nézve a legnagyobb kockázatot továbbra is az üzemanyagárak alakulása jelenti, amelyet a világpiaci olajárak és a globális konfliktusok befolyásolnak. Kérdés emellett, hogy a vállalatok hogyan reagálnak majd a reálbérek emelkedése nyomán várhatóan felpattanó belső keresletre. A tavalyi árcsökkenések bázisba kerülésével, a nemzetközi trendeknek megfelelően ugyan várható az infláció átmeneti gyorsulása, azonban ennek mértéke nem lesz számottevő. 

Előrejelzésünk szerint az év végén is 6 százalék körül maradhat az áremelkedési ütem. Így éves átlagban 4,9 százalék lehet idén az infláció, amely jövőre 4,2-re lassulhat, miközben a jegybank 3 százalékos célját jövő nyáron érheti el. 

A KSH friss inflációs adatai részletesen 

  • Idén februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Januárhoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok pedig 6,7 százalékkal drágultak. 
  • 12 hónap alatt, 2023. februárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal nőtt, ezen belül leginkább a cukoré (32,8 százalék), a csokoládéé és a kakaóé (14,4 százalék), az alkoholmentes üdítőitaloké (12,7 százalék), a büféáruké (12,2 százalék), valamint a sertéshúsé (9,4 százalék). 
  • A termékcsoporton belül a liszt ára 19,6, a tojásé 19,1, a sajté 15,6, a vajé és a vajkrémé 15,3, a száraztésztáé 13,4, a tejé 11,2 százalékkal csökkent. A háztartási energia 9 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 19,3, az elektromos energiáért 3,3, a tűzifáért 1,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. 
  • A szolgáltatások ára 10 százalékkal nőtt, ezen belül a lakbér 14,4, a járműjavítás és -karbantartás 10,8, az autópályadíj, a gépjárműkölcsönzés, a parkolás 10,8, a sport- és múzeumi belépők 9,5, az üdülési szolgáltatás 9,7 százalékkal drágult, az utazás munkahelyre és iskolába 21,7 százalékkal olcsóbb lett. 
  • A szeszes italok és a dohányáruk ára 5,3, ezen belül a szeszes italoké 5,9 százalékkal emelkedett. Az állateledelek ára 11,9, a mosó- és tisztítószereké 11, a gyógyszeré és a  gyógyáruké 7,3, a testápolási cikkeké 4,7 százalékkal növekedett. 
  • A tartós fogyasztási cikkekért 2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 10,5 százalékkal csökkent, a konyha- és egyéb bútoroké 6,9, a fűtő- és főzőberendezéseké 2,3, a szobabútoroké 2,1, az új személygépkocsiké 1,3 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 2,4 százalékkal olcsóbbak lettek. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn