Putyinnak tetszene egy új gabonatőzsde a BRICS keretein belül 

Szerző: | 2024. március. 10. | Geopolitika, Kiemelt, Szankciók, Világgazdaság

Vlagyimir Putyin a minap úgy nyilatkozott: támogatja a BRICS keretein belüli gabonatőzsde létrehozására irányuló kezdeményezést. Az orosz elnök hozzátette: a tőzsdei spekuláció befolyásolja a globális élelmiszerárakat, ez pedig a fogyasztókat – adták hírül az orosz portálok.

Az állami hátterű hírügynökség, a RIA Novosztyi nem is hazudtolja meg Putyint, aki a kezdeményezést nagyon jó ötletnek tartja. Ugyanis a globális árakat a nemzetközi tőzsdéken, az Egyesült Államokban vagy Európában, köztük Párizsban alakítják ki, a BRICS+ országoknak (egyelőre) nincsen érdemi beleszólásuk ebbe.  

„Párizsban például mennyi gabonát termelnek a franciák? Kevesebbet, mint nálunk, de a hagyományok szerint ott alakulnak a részvényindexek. Ez persze igazságtalan, mert befolyásolja az árakat”.  

Putyin szerint a BRICS-en belül vannak gabonát termelő és felvásárló országok, és ez a friss kezdeményezés mindkét oldalt érdekelheti.  

Az orosz híradások szerint az ötletet egyébként Eduard Zernin, a Gabonaexportőrök Szövetségének elnöke vetette fel, és az elképzelés azért is reális lehet, mert Oroszország részesedése a globális gabonapiacon majdnem 25 százalékra emelkedett az elmúlt szezonbeli 20 százalékról.  

Oroszország 2023-ban 43,5 milliárd dollár értékben szállított mezőgazdasági termékeket a külpiacokra, ez 2022 végén 41,6 milliárdot tett ki. A tervek szerint idén 65 millió tonna gabonát exportálnának. 

Zernin azt is kiemelte, hogy az orosz gabona világpiacról való „kiiktatására” tett kísérletek kudarcot vallottak, mivel a hazai exportőrök közvetlen kapcsolatokat építettek ki, és nem csak a globális intézmények által teremtett űrt pótolták, hanem kivitelüket is növelni tudták. Viszont úgy látja, hogy a kiélezett piaci versennyel kapcsolatos kihívások továbbra is fennállnak, különös tekintettel a gabona árának csökkentésére a globális tőzsdéken. Egyéb árindikátorok hiányában az egész piacot a Chicago és Párizs által meghatározott árak vezérlik, amelyek jelenleg a két meghatározó gabonatőzsde. A szakember ezt alapvetően hibásnak tartja, hiszen sem nekik mint az iparág legnagyobb szereplőjének, sem az ágazatban dolgozó kollégáknak, sem a fogyasztóknak nem igazán érdeke egy harmadik fél országaira hagyatkozni. 

Vlagyimir Vlagyimirovics találkozott a sztavropoli területen található Szolnecsnij Dar üvegházkomplexum dolgozóival, ahol elfogyasztotta szerény ebédjét

Zernin ezen kívül rámutat a kölcsönös elszámolásokkal kapcsolatban felmerült új problémákra is, nemcsak a nem baráti országok bankjainál, hanem a barátiakénál is, amelyek leállították a fizetéseket. Mivel ez az orosz gabonabizniszben igencsak húsbavágó tendencia, így érthető, hogy az exportőrök az orosz mezőgazdasági minisztériumnál és a kormánynál felvetik egy gabonatőzsde létrehozását a BRICS keretein belül. 

Az elképzelés életképes lehet, hiszen a legnagyobb globális gabonatermelőt hozhatná össze a legnagyobb fogyasztókkal. Valószínűleg a TASZSZ sem véletlenül idézte Putyint  (és talán az még érdekesebb, amit nem mondott ki):  

„mélyebben és szélesebb körben kell megvizsgálnunk a problémát, és nem csak a BRICS keretein belül kell létrehoznunk egy másik csereprogramot” – mondta az elnök, majd Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszterhez fordult.

 „Érti, hogy mire célzok? Át kell gondolnunk, nem igaz, Dmitrij Nyikolajevics?” 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn