A magyar oktatók és egyetemisták külföldi tapasztalatszerzését támogatja a Pannónia Ösztöndíjprogram

Szerző: | 2024. március. 21. | Hazai, Innováció, Technológia

Tízmilliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre a Pannónia Ösztöndíjprogramban, amelynek célja, hogy a magyar egyetemisták és oktatók külföldi tapasztalatokat szerezhessenek a világ vezető egyetemein.  

Hankó Balázs felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár beszédében kiemelte, nem hagyják, hogy az Európai Bizottság politikai játszmái, kettős mércéi beszűkítsék a fiatalok lehetőségeit. „Nekünk a magyar egyetemisták, diákok az elsők, és azt szeretnénk, hogy ők legyenek a legsikeresebbek.” A program során havi 350–500 ezer forintos ösztöndíjjal támogatják a résztvevőket,

így mintegy 8 ezer diáknak, oktatónak és kutatónak teszik lehetővé, hogy a világ vezető egyetemein nemzetközi tapasztalatokat szerezhessenek.  

A forrás 20 százaléka, azaz 2 milliárd forint pedig arra szolgál, hogy a világ 250 legjobb egyetemének valamelyikére jussanak el a magyar diákok, oktatók és kutatók. Hozzátette, hogy a megújult hazai felsőoktatásba immár második éve több mint 120 ezren jelentkeztek, ami jól mutatja a fiatalok bizalmát és a modellváltás sikerét. „Ígérjük, hogy ránk a továbbiakban is számíthatnak. A támogatói döntések megszülettek, megnyíltak a lehetőségek a diákok számára, biztatok mindenkit, hogy jelentkezzenek a Pannónia Programba, éljenek vele bátran!” – zárta beszédét az államtitkár. 

Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány (TKA) kuratóriumának elnöke megköszönte az ágazatirányítás és a modellváltó intézmények együttműködését a program kidolgozásában. A folyamatos párbeszédnek, közös gondolkodásnak köszönhetően megszülettek azok a prioritások és hangsúlyok, amelyek a Pannónia Programot megkülönböztetik az Erasmustól. Jobb lehetőségeket biztosít a résztvevőknek: magasabb ösztöndíjak, több választható ország és garantált kreditelismerés segíti az egyetemisták külföldi tanulmányait.  

A TKA kuratóriumának március 7-i döntése alapján mind a 21 modellváltó egyetem részesül támogatásban, az intézményeket pedig már értesítették a támogatások mértékéről és feltételeiről. 

Horváth Zita, a Magyar Rektori Konferencia Modellváltó Tagozatának elnöke, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, a Pannónia Program nagy segítséget nyújt abban, hogy az egyetemek kapcsolatai ne szakadjanak meg a külföldi intézményekkel, és a fiatalok az Európai Bizottság diszkriminatív döntése ellenére lehetőségekhez jussanak, hiszen az elmúlt években szinte megduplázódott a mobilitási programok iránti kereslet. 

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem az Erasmus helyettesítőjeként tekintenek a programra, hiszen „az Európai Unió teljes jogú tagjaként a magyar hallgatói létszám több mint kétharmadát és a kutatói-oktatói létszám szintén kétharmadát felölelő modellváltó egyetemek polgárai teljes joggal vehetnének részt ezekben a programokban, amiből most kizártak minket”. A sikeres pályázati időszak után jelenleg a bilaterális szerződések megkötésén dolgoznak, hogy a fiatalok, az oktatók és a kutatók már 2024 őszétől igénybe tudják venni a Pannónia Program által kínált lehetőségeket. 
Eszterhai Marcell, a Hallgató Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint „az Erasmus és a Horizont Programot érintő helyzet fordulóponthoz érkezett”, és ha az őszi félévben nem folytatódhatnak, az komoly hátrányt jelentene a hazai diákok számára.  

Kiemelte továbbá, hogy üdvözlik a Pannónia Program megalkotását, és nagy előrelépésnek tartja, hogy a hallgatók külföldi tanulmányait teljes mértékben elismerik a hazai egyetemek a kreditek beszámításával.

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn