A magyar oktatásban már ma is jelen van a mesterséges intelligencia 

Szerző: | 2023. október. 28. | Hazai, Innováció, Technológia

Korábban már boncolgattuk, hogy milyen lehetőségeket kínál a mesterséges intelligencia az oktatásban nemzetközi szinten. Segítheti a tanárokat és a diákokat egyaránt, ha felelősségteljesen használják. Az Oktatási Hivatal a Makronómnak részletezte, hogyan alkalmazzák a technológiát a hazai oktatásban.  

A technológiai fejlődés manapság szinte követhetetlenül felgyorsult. A mesterséges intelligencia népszerűsödése pedig nem csupán a különböző iparágakat, de az oktatást is érinti. A diákok világszerte egyre gyakrabban használják a modern technológia lehetőségeit többek között tanulásra, a tananyag megértésére vagy a feladataik elkészítésére. 

A vélemények megoszlanak arról, hogy tiltani vagy inkább támogatni kellene-e a mesterséges intelligencia iskolai használatát. Amennyiben az utóbbi mellett döntenek az illetékesek, úgy a tanárokat is megfelelően kell edukálni ahhoz, hogy átadhassák a tudást a diákoknak. 

Az Oktatási Hivatal (OH) lapunknak jelezte, hogy Magyarország kifejezetten támogatja a technológia integrálását az oktatásba. Ezt az is alátámasztja, hogy az alábbi továbbképzéseket az elmúlt két évben közel 1200 pedagógus végezte el, és kapott tanúsítványt: 

– A Jövő Osztályterme – szcenárióalapú pedagógiai tervezés 

– A multimédia elemeinek használata a pedagógus munkájában 

– Digitális kultúra tanítása alsó tagozaton 

– Kompetenciafejlesztő, játékosított digitális pedagógia 

– Scientix: inspirációk STEM (természettudomány, technológia, mérnöki tudományok, matematika)tanórákhoz 

– Tanulói tevékenységek támogatása interaktív IKT-eszközökkel 

– TeachUp I. és TeachUp II. 

A technológia tehát már ma is jelen van a hazai osztálytermekben, a tanárok felkészítése pedig folyamatosan zajlik.  

A Makronómnak a hivatal elmondta, hogy a fent részletezett továbbképzési lehetőségeken túl az OH ellátja az Európai Iskolahálózat – EUN (European Schoolnet) nemzetközi nonprofit oktatási szervezet helyi koordinációs feladatait is. Kérdésünkre kifejtették, hogy az EUN célja innovatív megoldások elterjesztése, a stratégiák összehangolása az európai oktatási rendszerekben, különösen az információs-kommunikációs technológiák (IKT) használatának elősegítésével.

Jelenlegi EUN-projektek az OH-ban:

Biztonság Minősítés /eSafety Label: internetbiztonság az iskolában

Jövő Osztályterme /FCL – Future Classroom Lab: fizikai és virtuális tanulási terek, pedagógiai tervezés

CodeWeek nagykövetek munkájának támogatása: a kódolás népszerűsítése az iskolákban

A lezárult TeachUP projekt (OH a megvalósító konzorcium tagja volt) eredményeinek hasznosítása: tömegesen meghirdethető online kurzusok, MOOC a pedagógus-továbbképzésben

eTwinning: nemzetközi testvériskolai kapcsolatok

MenSI: egész intézmények közötti tudásátadás, hálózatok, digitális pedagógia

Scientix 4: MTMI-programok eredményeinek népszerűsítése

Nemzetközi szakmai fejlődésre online szemináriumok, események keretében is lehetőséget biztosít a program, továbbá hazai szervezésű, személyes jelenlétet nem igénylő webináriumok is elérhetők.

A gazdag képzéskínálat és a nemzetközi projektek mellett 27 informatika szaktanácsadó és 34 digitális szaktanácsadó támogatja a köznevelési intézményeket

– mondta a Makronómnak az Oktatási Hivatal. Az EUN projektjei közül kiemelték még az IKT-eszközök alkalmazását támogató MENTEP (Mentoring Technology-Enhanced Pedagogy) és Novigado programokat.

Nem csupán az iskolapadban fontos a technológia 

A ChatGPT-hez hasonló generatív mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségei szinte kimeríthetetlenek. Képes például feladatokat generálni a tanulók számára, de párbeszédeket és nyelvtant is lehet vele gyakorolni. Itthon nem csupán az iskolapadban, de az oktatás hátterében is fontos szerepet kap az MI: bár konkrétan nem alkalmazza a ChatGPT-t,  

az OH-t eddig is segítette a generatív mesterséges intelligencia a döntés-előkészítésben. Ezen támogató rendszerek hatékonyabbá teszik a vezetők segítését és a stratégiai elhatározásokat 

– világított rá lapunknak az Oktatási Hivatal. A magyar oktatás tehát nem zárkózik el a mesterséges intelligencia használatától, sőt támogatja.  

Kérdésünkre kifejtették: „A tananyagfejlesztésben kiemelt szerepet kap a korszerű tudáselemek átadása, alkalmazási területei. A generatív mesterséges intelligencia rengeteg lehetőséget tartogat, amivel ismerkedni kell, és meg kell érteni a tudományos alapjait.” Emellett megemlítették a Nemzeti Köznevelési Portált, amely megismeri a felhasználó preferenciáit, releváns tananyagot kínál, így segíti a hatékony fejlődést. 

A Hivatal különböző szakterületei eddig is számos lehetőséget biztosítottak a pedagógusoknak az ismeretek elsajátításában. Továbbá az OH nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az új fejlesztéseket bemutassa a tanároknak konferenciákon, pedagógiai napokon, szakmai napokon online és jelenléti formában egyaránt.

Az OH nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az új fejlesztéseket bemutassa a tanároknak konferenciákon, pedagógiai és szakmai napokon online, illetve jelenléti formában egyaránt

– részletezte a hivatal, hozzátéve, hogy az OH különböző szakterületei eddig is számos lehetőséget biztosítottak a pedagógusoknak az ismeretek elsajátításában.

A magyar oktatás tehát nem zárkózik el a technológiától, inkább népszerűsíti azt. Az Oktatási Hivatal is aktív szerepet vállal ebben, többek között számos továbbképzést indít pedagógusok számára, hogy felkészüljenek a digitális eszközök hatékony alkalmazására. Emellett a diákok körében is népszerűsítik a technológiát.  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn