A Z generáció kiábrándult a politikából? 

Szerző: | 2024. március. 24. | Társadalom

Felmérések szerint ez a nemzedék nemcsak a politikából, de a világból is kiábrándult. 

A Z generációhoz tartozó fiatal felnőttek – az 1997 és 2009 között születettek – az Egyesült Államokban országszerte többtucatnyi fiatallal készített hosszú távú felmérések és interjúk szerint kiábrándultabbnak érzik magukat a világjárvány óta, mint bármelyik korábbi nemzedék. Elsősorban attól tartanak, hogy soha nem fognak elég pénzt keresni ahhoz, hogy elérjék azt a biztonságot, amit az előző generációk, hiszen a lakáspiacon elszálltak az árak, emellett rengeteg a diákhitelük.   

Kali Gaddie például végzős egyetemista volt, amikor a pandémia hirtelen felborította a terveit – a vizsgáját elhalasztották, elbocsátották az egyetemi állásából, a nyári gyakornoki munkahelye pedig megszűnt. Az iskola utolsó hónapjaiban már csak online vett részt az órákon.  

A 25 éves Gaddie ma irodavezetőként dolgozik Atlantában, és kevesebb mint 35 ezer dollárt (körülbelül 13 millió forintot) keres évente. Szabadidejében videókat tölt fel a TikTokra, ahol több ezer követőre tett szert, de most ez a kereseti lehetősége is veszélyben van az új szabályozások miatt.  

Washington ugyanis azt fontolgatja, hogy betiltja az amerikai fiatalok milliói által kedvelt TikTokot. A The Wall Street Journal (WSJ) által megkérdezett fiatalok közül többen elmondták, hogy naponta órákat töltenek az alkalmazást pörgetve, és elsősorban onnan informálódnak a világból. 

Sokan közülük azt fontolgatják, hogy el sem mennek szavazni. Bár kevesebb a fiatal voksoló, ők mégis döntő szerepet játszhatnak a választáson, hiszen például négy évvel ezelőtt néhány tízezer voks döntött egy–két ingadozó államban. A Tufts Egyetem szerint az idén nagyjából 41 millió Z generációs amerikai lesz szavazóképes. 

Pedig volt ennél rosszabb 

A WSJ szerint a pesszimista hangulat ellentétben áll a sok szempontból viszonylag jó gazdasági körülményekkel: a millenniálok nagy része – az 1981 és 1996 között születettek – a 2007–2009-es recesszió környékén kezdte meg a karrierjét, a Z generációs munkavállalók pedig egy történelmileg erős időszakban lépnek be munkaerőpiacra. 

Az elmúlt évben a munkaügyi minisztérium szerint a késő tizenévesek és a húszas éveik elején járók munkanélküliségi rátája átlagosan a legalacsonyabb volt az elmúlt évszázadon belül. A The Wall Street Journal szerint diákok adóssága a jövedelem arányában csökkent, mivel a Biden-kormányzat 138 milliárd dollárnyi szövetségi diákhitelt törölt. Több 35 év alattinak van saját otthona, mint a pandémia előtt. A Michigani Egyetem felmérése szerint a fiatalokat az infláció sújtotta, de egyes mérések szerint kevésbé, mint a korábbi azonos korcsoportúakat. 

A fiatalok szerint azonban nem olyan jó a helyzet: a 30 év alattiak körében nő a hitelkártya- és autóhitel-késedelmek száma, és a megtakarítások a világjárványos csúcsok elérése óta egyre csökkennek. A Moody’s Analytics szerint a lakásbérleti díjak 2000 óta több mint a duplájára nőttek, messze meghaladva a jövedelmek emelkedését ugyanebben az időszakban. Több fiatal költi a fizetésének 30 százalékát vagy annál többet bérleti díjra, mint bármely más korcsoport. 

A The Wall Street Journal múlt hónapban végzett felmérése szerint a 30 év alatti szavazók több mint háromnegyede gondolja úgy, hogy az ország rossz irányba halad – ez az arány nagyobb, mint bármely más korcsoporté. Közel egyharmaduk kedvezőtlenül vélekedik mind Bidenről, mind Trumpról, ami magasabb arány, mint az idősebbeké.  

A fiatal szavazók 63 százaléka úgy gondolja, hogy egyik párt sem képviseli őket megfelelően. 

A Chicagói Egyetemen működő NORC független kutatószervezet az 1970-es évek eleje óta méri az amerikaiak politikai attitűdjét. A felmérésükben kimutatták, hogy a Z generáció egy része – az adatfelvétel készítésekor 18 és 25 év közötti korosztály – kevésbé volt boldog, és kevésbé hajlamos megbízni az emberekben, mint az idősebb generációk ugyanebben a korban. Emellett a Z-k kevésbé bíznak a közintézményben, mint az idősebbek az életük ugyanezen szakaszában. 

Már nem újságot lapozgatnak 

A WSJ által megszólaltatott fiatal szavazók többsége azt mondta, hogy nem a hagyományos médiából szerzi a híreit, többeknek tévéje sincs, ehelyett a TikTokról, az Instagramról vagy podcastokból informálódnak. 

A Michigani Egyetem felmérése szerint, amely közel öt évtizede követi nyomon a 12. osztályosok körében a közhangulatot, több fiatal mondja azt, hogy kevésbé bizakodó a jövőre nézve, mint 1976 óta bármikor. A mai fiatalok kevésbé hisznek abban, hogy a szakmájuknak megfelelő munkát kapnak, vagy hogy felülmúlják a szüleik sikereit. Egyre inkább úgy látják, hogy a rendszer ellenük van, és támogatják az ország működésének jelentős megváltoztatását. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn