A nehéz idők ellenére is növekedési pályán a magyar gazdaság  

Szerző: | 2024. március. 22. | Hazai

A magyar gazdaság az idén visszatér a növekedési pályára, és 2025-re újra az uniós bővülési rangsor élmezőnyébe kerülhet – jelentette ki Varga Mihály a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásán. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: négy nehéz év után a kormány csökkenő hiánnyal, alacsonyabb államadóssággal és erősödő gazdasági növekedéssel számol. 

A világjárvány, a megszakadt ellátási láncok, az orosz–ukrán háború és a szankciók okozta energiaválság miatt elszálló infláció visszavetette a gazdasági teljesítményt. A krízis ellenére a kormány megőrizte a családtámogatásokat és az adókedvezményeket, megvédte a munkahelyeket és a vállalkozásokat, valamint fenntartotta a rezsivédelmet – ismertette a tárcavezető, kiemelve, hogy az intézkedéseknek köszönhetően a magyar GDP már 2021-ben elérte a járvány előtti szintet, jelenleg 5 százalékkal múlja felül az akkori teljesítményt.  

A miniszter felhívta a figyelmet: miközben az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzésében rontotta az Európai Unió gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését,  

a magyar gazdaságban idén változatlanul 2,4, jövőre pedig 3,6 százalékos bővülést vár. 

A kormány célja, hogy a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett gazdaságunk visszatérjen a járvány előtti tartós növekedési pályára – jelentette ki Varga Mihály. Mint mondta: ennek érdekében a kormány tovább javítja a versenyképességet, növeli a foglalkoztatást és alacsonyan tartja az inflációt.  

A tárcavezető komoly eredménynek nevezte, hogy a külkereskedelem tavaly rekordot döntött, a folyó fizetési mérleg pozíciója javul és hazánk tőkevonzó képessége a válságok ellenére is erős maradt.  

Mint mondta: ennek az egyik kulcsa a versenyképes adórendszer, Magyarország ugyanis az uniós adócsökkentési rangsor élmezőnyébe tartozik, az elmúlt időszakban látványos eredményeket ért el a gazdaságfehérítésben. Ezen intézkedéseknek köszönhetően 2010 és 2021 között 4000 milliárd forint többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek,  

a fehéredésből származó többlet pedig lehetővé tette az adókulcsok csökkentését  

– tájékoztatott a miniszter. A fenntartható gazdasági növekedés érdekében a kormány fokozatosan mérsékli a hiányt, így a mutató az idei évben 4,5, jövőre 3,7, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn