Az Európa gazdaságát meghajtó német motor kifulladt 

Szerző: | 2024. március. 28. | Hét ábrája

Európa gazdasági motorja, a világ negyedik és Európa legnagyobb gazdasága olyan strukturális problémákkal szembesül, amelyek több évtizednyi jólétnek vethetnek véget. 

Németország volt az egyetlen a G7-országok közül, amely nem növekedett, sőt 0,3 százalékkal zsugorodott az előző évben. Ráadásul a német kormány a 2024-es gazdaságnövekedési előrejelzését 1,3 százalékról 0,2 százalékra csökkentette. Ez azt jelenti, hogy Európa legnagyobb gazdasága gyakorlatilag megtorpant, és bár a teljes recessziót elkerüli, így is Németország lesz a leglassabban növekvő nagy gazdaság 2024-ben. Az ipar, a német gazdaság szíve az energiaválság következményeivel nem tud megbirkózni – Németország ipari termelési indexe a 2017-es csúcs óta meredeken zuhan. Ennek hatásait pedig Európa többi része is megérzi. 

Az olcsó orosz energia hiánya – amely Németországban a háború kirobbanását megelőzően az elfogyasztott mennyiség több mint 50 százalékát adta – a vállalkozásokat tevékenységük átszervezésére és gyárak bezárására kényszerítette (2. ábra). A Német Iparszövetség 2023. szeptemberi felmérése szerint az energiabiztonság és -költségek jelentették az első számú indokot Németország elhagyása mellett a megkérdezett vállalatok körében.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn