Az OECD is a magyar gazdaság tartós növekedésével számol 

Szerző: | 2024. március. 6. | Hazai

Az idei évtől a magyar gazdaság visszatér a tartós növekedési pályára, a foglalkoztatás magas, a munkanélküliség alacsony marad – jelentette ki Varga Mihály a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országtanulmányának bemutatóján. A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány és a nemzetközi hitelminősítők mellett az OECD is arra számít, hogy a magyar gazdaság a következő években ismét uniós átlag felett teljesíthet.

A bemutatón Mathias Cormann, a szervezet főtitkára is részt vett.  

A magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt évek kihívásai ellenére jelenleg is mintegy 5 százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet. Ez jóval magasabb az unió átlagosan 3,5 százalékos teljesítményénél  

– hívta fel a figyelmet Varga Mihály. Mint mondta: az OECD azzal számol, hogy a magyar gazdaság az idei évtől visszatér a növekedési pályára: 2024-ben 2,4, 2025-ben pedig 2,8 százalékos növekedést vár a szervezet.  

Az OECD jelentése elismerően szól a magyar munkaerőpiacról, amely a koronavírus-válsággal és az energiasokkal szemben is ellenállónak bizonyult.  

A foglalkoztatottak száma az elmúlt hónapokban továbbra is 4,7 millió fő körül alakult, a munkanélküliség uniós összehasonlításban is a legalacsonyabbak közé tartozik, januárban 4,6 százalékon állt a hazai mutató – ismertette a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta: a 2024-es magyar országtanulmány kiemelten kezeli a zöldátmenetet, amely összhangban van a kormány törekvéseivel.  

Magyarország világos célja, hogy a gazdasági zöldátállás egyik nyertese legyen, ennek érdekében a zöldenergia termelésében és tárolásában is a világ élvonalába tartozó fejlesztéseket valósítunk meg.  

Az OECD ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a nagyszámú feldolgozóipari FDI-beruházás az ágazat zöldtechnológiákra való átállásához is jelentősen hozzájárul – tette hozzá a pénzügyminiszter. 

Magyarország szoros együttműködése az OECD-vel a rendszerváltozást követően kezdődött, teljes jogú tagként 1996. május 7-én csatlakoztunk a szervezethez – emlékezett vissza Varga Mihály. A pénzügyminiszter leszögezte: az OECD-ben egy olyan nemzetközi szervezet tagjai vagyunk, amely tényeken alapuló elemzéseivel, a tagországok érdekeit szem előtt tartó ajánlásaival valós segítséget nyújt az egyes országok gazdasági fejlődéséhez. Ezért Magyarország az OECD-vel való stratégiai együttműködés folytatására törekszik.

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn