A Boeing bajai miatt megy a vezérigazgató, de ennek nem örül még a vetélytárs sem 

Szerző: | 2024. április. 8. | Társadalom, Technológia, Világgazdaság

Dave Calhoun, az amerikai repülőgépgyártó, a Boeing vezérigazgatója a múlt héten jelentette be, hogy az év végével lemond posztjáról. Mások is távoznak a vállalat vezetéséből, ami jelentős átrendeződést jelent. A versenytárs, az európai Airbus számára lehet-e ennél szebb hír? Ám valójában  a konkurenciának sem ér fülig a szája, mert jól tudják, hogy ez az új válság mit jelent a repülési ágazat egészének. 

A Boeing vezérigazgatója, Dave Calhoun az év végével lemond – tudatta az amerikai hírtévé, a CNN. Az amerikai repülőgépgyártó teljes vezetőségében pedig jelentős átrendeződés zajlik, hogy kezeljék az év eleje óta tartó válságot – magyarázta a csatorna.  

Fordulópont 

A 66 éves Dave Calhount 2019 végén hívta segítségül a Boeing, amikor az igazgatótanács menesztette az elődjét. A vezérigazgató most az alkalmazottaknak írt levelében kifejtette, hogy az Alaska Airlines tavaly januári balesete „döntő fordulópont volt a Boeing számára”: „A világ szeme ránk szegeződött. Tudom, hogy helyre fogjuk hozni, amit elrontottunk, és visszavezetjük a vállalatot a fellendülés és a stabilitás útjára.”  

Öt éve már, hogy az amerikai gyártót sorozatban érik a problémák, kezdve a 2018-ban és 2019-ben történt két halálos kimenetelű 737 MAX-balesettel, amelyben 346 ember vesztette életét.

Nemrég az Alaska Airlines egyik 737 MAX gépén a levegőben felrobbant egy dugótartó, amely tátongó lyukat hagyott a gép oldalán – emlékeztetett a CNN. Ezek a balesetek odáig vezettek, hogy az amerikai gyártó repülőgépeinek egy részét biztonsági okokból földre parancsolták. 

Sorozatos turbulenciák 

Január 5. – Néhány perccel a felszállás után az Alaska Airlines 737 MAX 9-es járatának az egyik ajtaja leszakadt. Az amerikai Polgári Légiközlekedési Hatóság, az FAA a típus 218, az üzemben lévő gépe közül 171-et ellenőrzés céljából repülési tilalom alá helyezett. Az előzetes vizsgálat megállapította, hogy négy csavar hiányzott, amikor a gép elhagyta a Boeing-gyárat. 

Február 26. – Az FAA elmarasztaló jelentést tett közzé a Boeingről, számos eljárásbeli hiányosságra hivatkozott, amely a repülés biztonságára vonatkozott. 

Március 7. – A United Airlines Boeing 777-esének egyik kereke a San Franciscó-i repülőtérről való felszálláskor leszakadt, senki sem sérült meg. 

Március 9. – John Barnettet, a Boeing volt mérnökét, aki a gyártó szabványait bírálta, holtan találták. A BBC brit csatorna szerint öngyilkosságot követett el. 

Március 11. – A Latam Airlines 787-es repülőgépe Új-Zéland felett hirtelen és jelentősen vesztett repülési magasságából, azaz zuhanni kezdett, több utast a gép plafonjára dobva. Tucatnyian megsérültek. A Boeing arra kérte a légitársaságokat, hogy ellenőrizzék a 787-eseket a pilótafülkében lévő kapcsoló miatt, amely zuhanást okozhat. 

Március 25. – Dave Calhoun, a Boeing vezetője bejelentette, hogy az év végén távozik a vállalat éléről.

Nincs helye a kárörvendésnek 

A Boeing katasztrofális évkezdése kihatással van a légitársaságokra és az utasokra. Az amerikai repülőgépgyártónál bekövetkezett gyártási késések súlyosbítják a kereskedelmi légi közlekedés gerincét jelentő keskeny törzsű gépekből kialakuló hiányt – állapította meg a Bloomberg amerikai gazdasági portál elemzésében. 

A United Airlines, a Southwest Airlines és a Ryanair is azon légitársaságok közé tartozik, amely a Boeing szállítási késedelmei miatt átszervezéssel küzd. A gyártó ugyanis elsősorban azon dolgozik, hogy orvosolja azokat a biztonsági hiányosságokat, amelyekre az Alaska Airlines járatán januárban történt baleset során derült fény. 

A nyári csúcs közeledtével a légitársaságok a járatok számának csökkenését jelentik be, és repülőgépeket keresnek a már megrendelt Boeing 737-esek pótlására. Úgy tűnik, még a Boeing sem tudja, mikorra készülnek el a gépei, mivel amerikai ellenőrök serege fésüli át a gyárait.  

Mivel a Boeing fő versenytársának, az Airbusnak az évtized végéig megtelt a rendelésállománya, így a légitársaságok nem lelnek olyan gyártót, amelyhez fordulhatnának.

A Boeinghez hasonlóan az európai repülőgépgyártó óriás is küzd azért, hogy visszatérjen a járvány előtti termelési üteméhez.  

Hiba az Airbus-hajtóművekben is 

Ráadásul a hajtóművek elhasználódásának kockázata miatt több száz Airbus repülőgépet parancsoltak földre. Tavaly júliusban az amerikai Pratt & Whitney hajtómű-előállító gyártási hibát észlelt az A320neo egyes „motorjaiban”. Ez természetesen tovább csökkenti a gépek rendelkezésre állását egy olyan időszakban, amikor a légitársaságok részéről különösen nagy a kereslet. 

A Boeing közölte, „teljes mértékben arra összpontosít, hogy a szükséges változtatásokat végrehajtsa a gyártási rendszerében. Emellett a szükséges időt szánja arra, hogy kiváló minőségű, minden szabályozási követelménynek megfelelő repülőgépeket adjon át megrendelőinek.” „A probléma viszont nem korlátozódik 2024-re – mondta Steven Townend, a BOC Aviation lízingcég vezetője. – Több évbe fog telni, mire a dolgok rendbe jönnek.” Az utasok számára ez kevesebb járatot és valószínűleg magasabb árakat jelent, legalábbis néhány népszerű célállomás esetében.  

Emelkednek a belföldi árak 

A hiány elsősorban a keskeny törzsű repülőgépeket érinti, különösen a Boeing 737-est és az Airbus A320-ast, amelyet rövid és közepes távú járatokra használnak. Ezek a típusok a világ flottájának nagy részét teszik ki – mutatott rá a Bloomberg.  

Ennek következtében a belföldi és a kontinensen belüli járatok jobban érintettek, mint a hosszú távúak. Az Amex Global Business Travel amerikai utazási iroda szerint a légitársaságok nem bővítik elég gyorsan az ülőhelyeket, hogy kielégítsék a New York és Los Angeles közötti keresletet. Az ügynökség arra számít, hogy a nyári főszezonban a business osztály árai 8,5 százalékkal is emelkedhetnek ezen a forgalmas útvonalon az Egyesült Államok két partja között. 

A kereslet és a kínálat közötti szakadék 

Az elmúlt három-négy évben a koronavírus-járvány miatti gyártási késések az Airbusnál és a Boeingnél közel négyezer repülőgéptől fosztották meg a légitársaságokat – ez Steven Townend becslése a BOC Aviationtól. A Boeing közelmúltbeli problémái tovább növelik a kereslet és a kínálat közötti szakadékot.  

A United Airlines most arra számít, hogy a 2024-ben szerződés szerint átadandó 157 MAX típusú gép kevesebb mint egyharmadát kapja meg. A légitársaság éppen most ír alá szerződést lízingcégekkel, hogy e repülők egy részét legalább harminc Airbus A321-esre cserélje le.  

A Southwest Airlines, amelynek a teljes flottája Boeing-gépekből áll, a szállítások lassulása miatt lefelé módosította az idei évre vonatkozó növekedési becsléseit, és szinte minden felvételt befagyasztott. A légitársaság az idén várhatóan egyetlen 737 MAX 7-es gépet sem kap, mivel az még mindig a tanúsításra vár. 

A Ryanair akár 10 százalékkal növeli a jegyárait 

Európában a Ryanair bejelentette, hogy 17 Boeing repülőgéppel kevesebbet fog kapni, mint amennyit június végére remélt. Ennek következtében a nyári útvonalait felülírják, és ez a cégnél az idén mintegy 5 millióval kevesebb utast jelent. A légitársaság azt tervezi, hogy ennek következtében akár 10 százalékkal emeli a viteldíjakat.  

A Boeingnél a 2024-es kilátások továbbra sem világosak. A szabályozó hatóságok jelenleg havi 38 gépre korlátozzák a 737-esek gyártását, de a cég januárban és februárban csak 42-t szállított le. A vállalat illetékesei remélik, hogy az év második felében megközelítik a célt. Március elején a Boeing jelentős, 85 gépre szóló megrendelést kapott az American Airlinestól a legnagyobb 737-esre, a MAX 10-esre. Ez a típus létfontosságú a Boeing számára: jól fogy, és ez az egyetlen hatásos konkurenciája az A321-esekkel szemben. Az Airbus nagyobb repülőgépei egyre népszerűbbek, mivel azokkal több utast tudnak szállítani nagyobb távolságokra.  

Az említett szerződés kapcsán az American Airlines pénzügyi igazgatója, Devon May azt mondta, hogy ez egy bizalmi szavazás volt a Boeing mellett. Ugyanakkor tudatta azt is, hogy cége opciókat biztosított az Airbusnál arra az esetre, ha a MAX 10-es további késéseket szenvedne. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn