A pénzügyi szakértők felkészülten várják a magyar uniós elnökséget 

Szerző: | 2024. május. 1. | Hazai, Világgazdaság

A gazdasági növekedés újraindításával folytatjuk a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését, így a magyar adósságszint tartósan az uniós átlagnál kedvezőbb marad – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta az Európai Számvevőszék (ECA) elnökét, Tony Murphyt és a szervezet magyar tagját, Pelczné Gáll Ildikót.  

A pénzügyminiszter kiemelte: egyetértettünk abban, hogy az uniós helyreállítási terv célja a gyors segítségnyújtás a tagállamok gazdaságainak, a források jelentős részét azonban a Bizottság még nem tette elérhetővé. 

Az Európai Számvevőszék tevékenysége növelheti az eredményes válaszokat az Unió előtt álló jelenlegi és jövőbeni kihívásokra – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: fontosnak tartjuk az ECA munkáját az uniós költségvetésről szóló jelentés összeállításában is, hiszen így valós képet kapunk a beszámolóról, a kiadási területeket jellemző hibákról, amely a magyar elnökség munkáját is segíti majd. A tárcavezető a magyar elnökség prioritásait ismertetve elmondta: Magyarország idén második alkalommal, egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.  

A pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére, emellett nagy hangsúlyt fordítunk majd a versenyképességi és a demográfiai kihívásokra is, a zöldgazdasági átállásra és a fenntartható adósságpályára.  

Varga Mihály kiemelte: egyetértettünk abban, hogy a helyreállítási források kihelyezését gyorsítani szükséges, a lehívás túl bonyolult szabályrendszere rontja a tagállamok versenyképességét. 

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn