A Google legértékesebb erőforrásaira pályázik az Apple 

Szerző: | 2024. május. 4. | Technológia

Nem, nem eszközökről vagy tervekről beszélünk – tudásról.  

Bár az Apple termékek a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek, nem mentek keresztül akkora fejlődésen, mint a Google eszközei. Az almás vállalat jól ismert hangalapú asszisztense, a Siri igencsak le van maradva a versenytársaitól – annyira, hogy magát az Apple-t is zavarja. Így az amerikai cég lépéseket tesz az ügyben: egy titkos európai laboratóriumot hozott létre Zürichben, majd több tucat mesterségesintelligencia-szakértőt szerződtetett a Google-től azért, hogy fejlesszék az új MI-modelleket és -termékeket. 

A Financial Times több száz LinkedIn-profilt, valamint nyilvános álláshirdetéseket és kutatási dokumentumokat elemezve arra a következtetésre jutott, hogy az Apple nagy létszámbővítési hullámot indított az MI-csapatának bővítésére. Az iPhone-gyártó különösen a Google (korábbi) munkavállalóit vette célba:

legalább 36 szakembert csábított el a riválisától 2018 óta. 

Az Apple titkos laboratóriuma 

Luc Van Gool, a svájci ETH Zürich professzora elmondta, hogy az Apple két helyi MI- startup – a FaceShift virtuálisvalóság-csoport és a Fashwell képfelismerő cég – felvásárlásával egy Vision Lab névre keresztelt kutatólaboratóriumot épített a városban. A zürichi alkalmazottak a ChatGPT-hez hasonló tudású MI-modellen dolgoznak. 

Az Apple eddig szűkszavúan nyilatkozott az MI-terveit illetően, pedig a többi nagy techvállalatnál nem titok, hogy mennyit fektetnek a technológiába. 

Bár az almás termékek még mindig kelendők,Az almás cég befektetői nem voltak túl boldogok az utóbbi időben. A vállalat részvényei az év eleje óta esnek, miközben a riválisok papírjai szárnyalnak, ez pedig igencsak növeli a nyomást a technológiai óriáson. Ideje bejelenteni valami forradalmit.  És bár a készülékeladások még mindig magasak, azt meg is kell tartani.  

Iparági bennfentesek szerint az Apple a telefonjaiba szeretné beépíteni a generatív mesterséges intelligenciát. Hatalmas lépés lenne, ha sikerülne nekik a chatbotokat a telefon saját hardverén és szoftverén futtatni, megkerülve ezzel az adatközpontok szükségességét. 

A cég azonban már több mint egy évtizede fejleszt MI-termékeket, például a Siri hangalapú asszisztensét. Már régóta tisztában vannak a „neurális hálózatokban” rejlő lehetőségekkel, valamiért azonban nem igazán képesek túljutni az alapokon. 

Chuck Wooters, a társalgási mesterséges intelligencia és a nagy nyelvi modellek szakértője, aki 2013 decemberében csatlakozott az Apple-höz, és közel két évig dolgozott a Sirin, elmondta: „Az ott töltött idő alatt a Siri-csoportban a beszédfelismerés neurális architektúrára való áttérése volt az egyik fontos lépés. Már akkoriban, a nagy nyelvi modellek elterjedése előtt is komoly támogatói voltak a neurális hálózatoknak.” 

Egy cikkben az Apple felfedte, hogy kifejlesztett egy MM1 néven ismert MI-modellcsaládot, amely szöveges és vizuális bemenetekből generál válaszokat. Emellett az elmúlt tíz évben mintegy két tucat MI-startupot vásárolt fel, amely a mesterséges intelligenciát érvelésre, kép- és videófelismerésre, adatfeldolgozásra, keresési képességekre és zenei tartalomgenerálásra fejleszti. 

Ruslan Salakhutdinov kanadai MI-kutató elmondta, az Apple célja, hogy minél nagyobbat robbantson. Ehhez azonban erősebb, úgynevezett dinamikus véletlen hozzáférésű memóriával (DRAM) ellátott chipek szükségesek, amelyek képesek kezelni az MI-modellek működtetéséhez szükséges hatalmas adatmennyiséget. 

Még okosabb okostelefonok 

„A következő nagy techboomot az MI-okostelefonok hozzák majd – ezekhez azonban sokkal több DRAM-ra lesz szükség” – mondta Sumit Sadana, a Micron Technology, az Apple egyik chipbeszállítójának ügyvezető alelnöke és üzleti igazgatója.  

Szalahutdinov szerint az Apple lassú MI-bevezetésének a másik oka az volt, hogy a nyelvi modellek hajlamosak helytelen vagy problémás válaszokat adni. „Szerintem csak egy kicsit óvatosabbak, és nem adhatnak ki olyasmit, amit nem tudnak teljes mértékben ellenőrizni” – tette hozzá. 

Erik Woodring, a Morgan Stanley elemzője szerint a következő iPhone „sokkal inkább egy hangvezérelt, intelligens személyi asszisztens lehet egy továbbfejlesztett Sirivel, amely például hangvezérléssel tudna interakcióba lépni a telefonon lévő összes alkalmazással”

Borítókép:Shutterstock

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn