Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen 

Szerző: | 2024. május. 27. | Hazai, Makronóm Morzsa, Társadalom

A célunk, hogy hazánk 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szombaton Győrben, a Széchenyi István Egyetem MedTech Egészségtechnológiai Campusa első épületének átadásán. 

Hankó Balázs kiemelte, hogy e cél elérése érdekében indult el a Neumann János Program 340 milliárd forint keretösszeggel. Ebből 150 milliárd forint jut kis-, nagyvállalati és egyetemi együttműködések segítésére azért, hogy az egyetemek és a körülöttük lévő gazdasági szereplők még erőteljesebben működjenek együtt – mondta. 

Hozzátette: elindult a Science park című pályázat is. Az államtitkár beszélt arról is, hogy az innovációs pályázatokat a digitalizáció, a zöldátállás és az egészséges élet területe köré kívánják tervezni. 

Szombat délután a Széchenyi István Egyetem és a Semmelweis Egyetem partnerségi megállapodást is kötött. Az együttműködést Hankó Balázs örömtelinek nevezte, mert ezáltal tovább erősödik a tudományos innováció, és meg lehet mutatni azt a magyar tudást, ami nemcsak nekünk, hanem a világnak is számos jót fog adni a következő időszakokban”. 

Az államtitkár azt mondta, hogy a megújult struktúrában működő felsőoktatás a gyakorlatban is működik. Kulcsa az autonómia, a rugalmasság és a versenyképesség. Hozzátette:  

a magyar egyetemek tudományos teljesítménye nő, 12 egyetem szerepel a világ legjobb 5 százalékában, 10 százalékkal nőtt a legkiválóbb nemzetközi lapokban a publikációk száma,  

emellett a vállalatokkal kialakított együttműködések révén az intézmények ipari bevételei is nőttek. 

Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke közölte, hogy a MedTech Egészségtechnológiai Campus első felújított épületében az egyetemi hallgatók és dolgozók részére nyújtanak egészségügyi szolgáltatást, a mozgásukban korlátozott emberek életminőségének javítását a Pető Pont segíti, emellett egészségtechnológiai kutatás-fejlesztések is otthonra találnak a kétszintes épületben. 

Az új campus célja, hogy erősítsék az egészségügyi technológiai fejlesztéseket, új szabadalmakat és innovációkat eszközöljenek és egészségipari együttműködéseket alakítsanak ki. 

Filep Bálint kitért arra is, hogy a Zrínyi utcai, korábban kórházi funkciót betöltő épületegyüttes fejlesztésének folytatását tervezik, a jövőben a campuson idősgondozás és rehabilitáció is működni fog, emellett az egyetem egészségügyi képzéseinek is az új campus ad helyet. 

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a városban nagy az igény a szociális ellátásra, így a jövőben a campuson működő idősgondozás és rehabilitáció pluszlehetőségeket ad. 

Elmondta, hogy a megújult épületben korábban bőrgyógyászat és sportorvosi ellátás működött. A Széchenyi István Egyetem által nagyjából egymilliárd forintból felújított épületet Szűcs Gabriella, az intézmény tulajdonában lévő Uni-Medicampus Kft. ügyvezetője mutatta be. Elmondta, hogy a komplexum 2014-ig adott helyet a betegellátásnak. 

Az új campus megvalósítására az első tervek 2017-ben készültek el, a 2,7 hektárnyi terület 2021 novemberében került az egyetem tulajdonába. 

(MTI)

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn