A gazdaságstratégia kilencedik pillére: a digitális jólét

Szerző: | 2022. október. 5. | Hazai

A gazdaságstratégia kilencedik pillére szerint a digitalizáció jelenti a jövőt. A magyarokat átvezetve a digitális jólét korába tudjuk csak megnyerni az előttünk álló évtizedet.

Az elmúlt évtizedet képes volt megnyerni a magyar gazdaságpolitika. 

A digitális alapinfrastruktúra Magyarország erősségei között említhető. Magyarország ebben a tekintetben előkelő helyen szerepel nemzetközi szinten is, hiszen Hazánk szinte teljes területén elérhető minimum 30, de jellemzően 100 Mb/s sávszélességú vezetékes internet. Ez Európai Uniós szinten a hetedik helyre teszi a rangsorba Magyarországot.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az általános iskolák vonatkozásában az elmúlt időszakot tekintve duplájára nőtt az átlagos sávszélesség, a vezeték nélküli hálózatok tekintetében pedig pedig szinte teljes körű a 4G lefedettség.

A kitűzött cél elérése felé jó úton haladunk, hiszen 2020-ra azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a lakosság 95 százaléka hozzáférhessen legalább 1 Gbps sávszélességű internethez.

Példaként tekinthetünk az indo-csendes-óceáni térségből Dél-Koreára, amely ország számára lényegében a digitalizáció teremtette meg a felemelkedést. Ezzel éltek is a dél-koreaiak oly módon, hogy rövid időn belül a digitalizációba és elektronikus eszközök gyártásába fektettek nagy összegeket. Ami lejátszódott Dél-Koreában, az játszódik most le az egész világban. Ez viszont nem egy ágazatspecifikus paradigmaváltás, sokkal inkább beszélhetünk egy technológia specifikus paradigmaváltásról.

Technológiafejlesztés

Dél-Korea felismerte, hogy azok az országok tudják majd megnyerni a jövőt, amelyek képesek kihasználni a kvantumtechnológia és a mesterséges intelligencia jelentette előnyöket. Éppen azért, mert ezek a technológiák hozzájárulnak a pontosabb és precízebb döntéshozatalhoz. Ezt Dél-Korea után Magyarország is felismerte.Az 5G területén is hatalmasat tudott előrelépni Magyarország, ami kulcskérdés a hazai iparfejlesztés tekintetében is. Az előrelépés EU-s összehasonlításban is jelentős, amit bizonyít, hogy Hazánkat csupán két fejlett nyugati ország, Németország és Finnország előzi meg, így Magyarország az előkelő harmadik helyen van az unióban. Viszont nem elég csupán kiépíteni az ehhez szükséges infrastruktúrát, hanem azt megfelelően kell használni is. Erre jött létre a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség, hiszen felismertük, hogy az adatgazdaság elindításával gazdasági előny kovácsolható a magyar államnál rendelkezésre álló adathalmazból. Ezzel pedig sokkal egyszerűbbé tud válni nem csak a vállalkozók, de minden magyar állampolgár élete.

Baorítókép: MTI/Lakatos Péter

Eredetileg megjelent a Makronom.Mandiner.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn